Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ζούμπερι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζούμπερι
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ζούμπερι
38°4′19″N 23°59′3″E
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Μαραθώνος[1]

Το Ζούμπερι είναι παραλιακός οικισμός της βορειοανατολικής Αττικής, ο οποίος ανήκει στον Δήμο Μαραθώνα.

Το Ζούμπερι (Πολεοδομική Ενότητα 8 του Δήμου Νέας Μάκρης) βρίσκεται εντός των ορίων της Νέας Μάκρης, από το 2011 αποτελεί τμήμα του ευρύτερου Καλλικρατικού Δήμου Μαραθώνα. Συνορεύει στα βόρεια με το κέντρο της Νέας Μάκρης, δυτικά με τον οικισμό Αγία Μαρίνα Νέας Μάκρης, νότια με τον οικισμό Άγιος Ανδρέας Νέας Μάκρης και ανατολικά βρέχεται από τον Νότιο Ευβοϊκό κόλπο.

Ο οικισμός πήρε την ονομασία του από κάποιο μεγαλογαιοκτήμονα ο οποίος ονομαζόταν Ζούμπερης και στον οποίο ανήκε η περιοχή την εποχή της Τουρκοκρατίας. Επειδή λοιπόν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών κάθε φορά που μιλούσαν για την περιοχή εκείνη έλεγαν στου Ζούμπερη, έμεινε η ονομασία Ζούμπερη η οποία μετά το 1952 παραφθάρθηκε σε Ζούμπερι. Ο οικισμός βρέχεται από το Νότιο Ευβοϊκό κόλπο.

Η παραλία του Ζούμπερι

Το Ζούμπερι είναι παραθεριστικός οικισμός γνωστός σαν παραλία της Νέας Μάκρης με πολλούς παροδικούς κατοίκους τους θερινούς μήνες και ελάχιστους μόνιμους κατοίκους τον χειμώνα, συγκεντρώνει πολύ κόσμο σε ορισμένες περιόδους το καλοκαίρι αλλά τον περισσότερο χρόνο ερημώνει. Διασχίζεται απο την οδό Αεροπορίας που ξεκινά από την Λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι την κεντρική παραλία και από την Λεωφόρο Ποσειδώνος που συνδέει τον Άγιο Ανδρέα με την Νέα Μάκρη και διασχίζει το Ζούμπερι εξωτερικά της παραλίας. Στην παραλία βρίσκονται λίγα μεγάλα καλοκαιρινά κέντρα και πολλά μικρότερα μαγαζιά όπως ψαροταβέρνες.

Ιερός ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρα - Ζούμπερι

Οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι ίδρυσαν τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Ζούμπερι - Αγίου Ανδρέα το 1959 μαζί με τον γειτονικό Άγιο Ανδρέα, το 1983 ανανεώθηκε το καταστατικό και ο Σύλλογος μετονομάστηκε σε Εξωραϊστικό Σύλλογο Ζούμπερι χωρίς τον Άγιο Ανδρέα. Στην περιοχή υπάρχει ο γραφικός Ιερός Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που ανεγέρθη το 1976, υπάγεται στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Μαρίνας Νέας Μάκρης - Ιερά Μητρόπολις Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος - Ε' Αρχιερατική Περιφέρεια Νέας Μάκρης. Στην απέναντι μεριά της εκκλησίας από την οδό Αεροπορίας υπάρχει μεγάλο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, η περιοχή έχει πολλά καταστήματα εξυπηρέτησης των κατοίκων που λειτουργούν σχεδόν όλα τους θερινούς μήνες.

Ο οικισμός είναι σε αναμονή εδώ και πολλά χρόνια να μπει στο Σχέδιο Πόλης της Νέας Μάκρης κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα.

Μονάδα Πολεμικής Αεροπορίας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Οδός Αεροπορίας - Ζούμπερι

Στο Ζούμπερι υπάρχει μεγάλη στρατιωτική μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας, το Κέντρο Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας – Ζούμπερι (ΚΕΔΑ/Ζ) που εκτείνεται από την παραλία του Ζούμπερι μέχρι την άλλη στρατιωτική παραθεριστική βάση των ενόπλων δυνάμεων (ΚΑΑΥ) του Αγίου Ανδρέα. Η στρατιωτική μονάδα στο Ζούμπερι ασχολείται με την διασπορά του στρατιωτικού υλικού της Πολεμικής Αεροπορίας, υπάγεται στην Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ) έναν από τους βασικούς κλάδους της Πολεμικής Αεροπορίας με έδρα την Ελευσίνα. Η μονάδα του Ζούμπερι διοικείται από σμήναρχο, η είσοδος βρίσκεται στο τέρμα της Οδού Μιαούλη που βρίσκεται εξωτερικά της παραλίας κάτι που δυσκολεύει αφάνταστα την κυκλοφορία τους θερινούς μήνες.

  1. Ανακτήθηκε στις 25  Ιουλίου 2018.
  • Μιχάλης Π. Δελησάββας: Η ιστορία της Νέας Μάκρης Αττικής (1923-1990)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]