Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECCHR)]] είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός μη κυβερνητικός οργανισμός (M.K.O) με σκοπό την επιβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με νομικά μέσα. Χρησιμοποιώντας δικαστικές διαφορές, προσπαθεί να θεωρήσει κρατικούς και μη κρατικούς φορείς υπεύθυνους για τρομερές καταχρήσεις. Ιδρύθηκε το 2007 από τον Γερμανό Wolfgang Kaleck μαζί με μια ομάδα δικηγόρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προκειμένου να βοηθήσει στην προστασία των δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και από άλλες δηλώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα εθνικά συντάγματα, με νομικά μέσα. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ασχολείται με δικαστικές διαφορές, χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκό διεθνές και εθνικό δίκαιο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την δίωξη των δραστών.

Θέματα και εστίαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ξεκινά να αναπτύσσει και να υποστηρίζει διάφορες στρατηγικές ανθρωπίνων δικαιωμάτων υψηλού αντίκτυπου, ώστε να καταστούν υπεύθυνοι οι κρατικοί και οι μη κρατικοί φορείς για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιο ευάλωτων. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ασχολείται με υποθέσεις που απεικονίζουν και επισημαίνουν σημαντικά νομικά και κοινωνικά προβλήματα, αναγνωρίζοντας ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπράττονται σε συγκεκριμένα πλαίσια με σκοπό την επίτευξη ορισμένων οικονομικών, κοινωνικών, στρατιωτικών ή πολιτικών στόχων. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διεκδικεί ενεργά υποθέσεις, αλλά επίσης ερευνά, διερευνά και βοηθά στο συντονισμό των αναπτυξιακών στρατηγικών νομικής υποστήριξης σε υποθέσεις. Ο οργανισμός εκτελεί τη λειτουργία του σε ένα δίκτυο συνεργαζόμενων οργανώσεων, δικηγόρων και όσων επηρεάζονται από συγκεκριμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Διεθνές Πρόγραμμα Εγκλημάτων και Ευθύνης στοχεύει στο να διασφαλίσει ότι οι σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου - εγκλήματα πολέμου, βασανιστήρια και άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα σταματήσουν και επίσης στοχεύει στο να τιμωρούνται οι δράστες.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εστιάζει το έργο του στις ακόλουθες χώρες και θέματα:

Για Εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Συρία , στην Σρι Λάνκα, στην Κολομβία και την Αργεντινή.

Για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους τους στο Γκουαντάναμο κατά του Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς και μέσω επιθέσεων με drone.

Για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας στην Υεμένη, Κολομβία, Συρία και Κονγκό .

Για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων των δικτατοριών στην Αργεντινή και τη Χιλή .

Για την αρμοδιότητα ΝΑΤΟ και ΟΗΕ στη Σερβία και το Αφγανιστάν.

Για τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το άσυλο, τους πρόσφυγες και τη μετανάστευση.

Για τις παράνομες πιέσεις στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού σε αγροτικές και κλωστοϋφαντουργικές βιομηχανίες (π.χ. στο Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Κατάρ)

ECCHR εναντίων στελεχών της CIA και της Τζίνας Χάσπελ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 17 Δεκεμβρίου 2014, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων άσκησε ποινικές κατηγορίες εναντίον άγνωστων στελεχών της CIA, αφού η Επιτροπή Επιλογής Γερουσίας των ΗΠΑ δημοσίευσε μια έκθεσή σχετικά με βασανιστήρια από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Στις 7 Ιουνίου 2017, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε τον Γενικό Εισαγγελέα της Γερμανίας να εκδώσει ένταλμα σύλληψης εναντίον της Τζίνας Χάσπελ (η πρώτη γυναίκα διευθύντρια της CIA, 17 Μαΐου 2018) για ισχυρισμούς ότι επέβλεπε τα βασανιστήρια υπόπτων τρομοκρατίας. Η κατηγορία εναντίον της επικεντρώνεται στην υπόθεση του Σαουδάραβα υπηκόου Abu Zubaydah

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως μέρος ενός ευρύτερου κοινωνικού κινήματος, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θεωρεί την υποχρέωσή του να μην αναλαμβάνει μόνο νομικές ενέργειες κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και να εκπαιδεύει τις επόμενες γενιές δικηγόρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσφέρει στους συμμετέχοντες μια πλατφόρμα για τη θεωρία και την πρακτική του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στοχεύει στην ανάπτυξη και περαιτέρω κριτική ανάλυση των σύγχρονων θεμάτων του δικαίου και της κοινωνίας. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ισχυρίζεται ότι από το 2008 περίπου 400 δικηγόροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων από περισσότερες από 40 χώρες υπήρξαν εθελοντές ή εκπαιδευόμενοι στον οργανισμό.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διοργανώνει συνέδρια και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις, διεξάγει επικοινωνία με τα μέσα ενημέρωσης και δημοσιεύει διαδικτυακές εκτυπώσεις και εκτυπώσεις και ανακοινώσεις για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

https://www.ecchr.eu/en/case/germany-criminal-complaint-against-cia-director-gina-haspel/