Ευδοκία (κόρη Βαλεντινιανού Γ΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ευδοκία
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση439
Θάνατος471 ή 472
Ιερουσαλήμ
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΟνώριχος
Παλλάδιος
ΤέκναΧιλδέριχος
ΓονείςΟυαλεντινιανός Γ΄ και Λικινία Ευδοξία
ΑδέλφιαΠλακιδία

Η Ευδοκία ή Ευδοξία (439 - 466/474;) ήταν η μεγαλύτερη κόρη τού Βαλεντινιανού Γ΄ Αυτοκράτορα της Δύσης και της συζύγου του Λικινίας Ευδοξίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πατέρας της ήταν γιος τού Κωνστάντιου Γ΄ Αυτοκράτορα της Δύσης και της Γάλλας Πλακιδίας. Η μητέρα της Λικινία Ευδοξία ήταν κόρη τού Θεοδοσίου Β΄ και της ποιήτριας Αιλίας Ευδοκίας. Αδελφή της Ευδοκίας ήταν η Πλακιδία, σύζυγος τού Ολύβριου Αυτοκράτορα της Δύσης.

Νόμισμα του Ονώριχου των Βανδάλων, συζύγου της Ευδοκίας.

Στα μέσα της δεκαετίας τού 440, σε ηλικία 5 ετών, μνηστεύθηκε τον Ονώριχο, γιο τού Γιζέριχου ηγεμόνα των Βανδάλων με έδρα την Καρχηδόνα. Ο αρραβώνας έγινε με σκοπό την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της Αυλής τού Δυτικού Ρωμαϊκού κράτους και τού Βανδαλικού βασιλείου στην Αφρική. Επειδή η Ευδοκία ήταν ανήλικη, ο γάμος θα γινόταν αργότερα.

Το 455 φονεύθηκε ο Βαλεντινιανός Γ΄ και ο διάδοχός του Πετρώνιος Μάξιμος ανάγκασε τη Λικινία Ευδοξία να τον παντρευτεί και την Ευδοκία να παντρευτεί τον γιο του Παλλάδιο. Οι Βάνδαλοι αντέδρασαν, κατόπιν αιτήματος της Λικινίας Ευδοξίας όπως αναφέρεται: εισέβαλαν στην Ιταλία και αιχμαλώτισαν την Ευδοκία, τη μητέρα της και την αδελφή της. Έπειτα από 7 έτη η Λικινία Ευδοξία και η Πλακιδία εστάλησαν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η Ευδοκία παρέμεινε στη Βόρεια Αφρική και παντρεύτηκε τον Ονώριχο περί το 460. Ο γιος τους Χιλδέριχος έγινε βασιλιάς των Βανδάλων (βασ. 523-530).

Έπειτα από τη γέννηση τού Χιλδέριχου, η Ευδοκία αποσύρθηκε στην Ιερουσαλήμ, λόγω θρησκευτικών διαφορών με τον σύζυγό της, που ήταν οπαδός τού Αρειανισμού. Απεβίωσε εκεί και ετάφη στο μνημείο της μάμμης της Αιλίας Ευδοκίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Ονώριχο βασιλιά των Βανδάλων της Βόρειας Αφρικής και είχε τέκνο:

  • Χιλδέριχος δεκαετία τού 460-533, τελευταίος βασιλιάς των Βανδάλων στη Βόρεια Αφρική.