Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άννα Μεγάλη Κομνηνή της Γεωργίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Άννα Μεγάλη Κομνηνή της Γεωργίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση6  Απριλίου 1357 ή 6  Απριλίου 1357[1]
Τραπεζούντα
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΒαγράτιος Ε΄ της Γεωργίας (από 1367)[2]
ΤέκναΚωνσταντίνος Α΄ της Γεωργίας[3]
Ulumpia
David Bagrationi[3]
ΓονείςΑλέξιος Γ' Μέγας Κομνηνός[3] και Θεοδώρα Καντακουζηνή (σύζυγος του Αλεξίου Γ΄ Μεγαλοκομνηνού)[3]
ΑδέλφιαΜανουήλ Γ' Μέγας Κομνηνός
Ευδοκία Μεγάλη Κομνηνή
ΟικογένειαΔυναστεία Κομνηνών

Η Άννα (6 Απριλίου 1357 - μετά τις 30 Νοεμβρίου 1406) από τον Οίκο των Μεγάλων Κομνηνών γεννήθηκε πριγκίπισσα της Τραπεζούντας και μετά τον γάμο της έγινε βασίλισσα της Γεωργίας.

Οι γονείς της Άννας Μεγάλης Κομνηνής: ο Αλέξιος Γ΄ και η Θεοδώρα Καντακουζηνή.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα στις 6 Απριλίου 1357, τη Μεγάλη Πέμπτη. Ήταν η μεγαλύτερη κόρη του Αλεξίου Γ΄ Μεγάλου Κομνηνού της Τραπεζούντας και της Θεοδώρας Καντακουζηνής. Μικρότερα αδέλφια της ήταν ο Βασίλειος, ο Μανουήλ Γ΄, ο νόθος Ανδρόνικος, η Ευδοκία σύζυγος του Κονσταντίν Ντράγκας Ντεγιάνοβιτς, η Μαρία και μία ακόμη, που το όνομά της δεν μας είναι γνωστό. Οι τρεις αδελφές της αργότερα παντρεύτηκαν Τουρκομάνους.

Τον Απρίλιο του 1362 μία αντιπροσωπία, που περιελάμβανε τον Γεώργιο Σχολάριο μεγάλο λογοθέτη, τον ιστορικό Μιχαήλ Πανάρετο σεβαστό και άλλους, για να διαπραγματευτεί συνοικέσιο με τον Ανδρόνικο Δ΄ Παλαιολόγο τότε διάδοχο. Για άγνωστους λόγους το συνοικέσιο ακυρώθηκε και ένας άλλος γαμπρός επιλέχθηκε γι' αυτήν.

Βασίλισσα της Γεωργίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούνιο του 1367 και σε ηλικία 10 ετών και δύο μηνών έγινε η δεύτερη σύζυγος του Βαγράτ Ε΄ του Μεγάλου, βασιλιά της Γεωργίας. Η πρώτη του σύζυγος Ελένη είχε αποβιώσει το προηγούμενο έτος από επιδημία πανώλης, αφού έκανε δύο γιους. Η Άννα συνοδεύτηκε στη Γεωργία από τον πατέρα της και την τρομερή Ειρήνη, μητέρα τού Αλεξίου Γ΄.

Μετά το 1369 η Άννα γέννησε τον Κωνσταντίνο Α΄, που απεβ. 1411/12. Είχε διαδεχθεί τον ετεροθαλή αδελφό του Γεώργιο Ζ΄, όταν εκείνος απεβίωσε άτεκνος το 1407. Σύμφωνα με τον ιστορικό Κύριλ Τουμανόφ, η Άννα είχε ακόμη δύο τέκνα με τον Βαγράτ Ε΄, την Ολυμπιάδα και τον Δαυίδ.

Τον Νοέμβριο του 1386 η Τιφλίδα πολιορκήθηκε και κατελήφθη από τον στρατό του Μογγόλου πολεμάρχου Ταμερλάνου, που είχε εισβάλει στη χώρα. Ο Γεώργιος Ε΄, η Άννα και ο Κωνσταντίνος (Α΄) αιχμαλωτίστηκαν. Για να επιτύχει την απελευθέρωσή τους ο Βαγράτ Ε΄, υποσχέθηκε να γίνει μουσουλμάνος· έτσι ο Ταμερλάνος τους έστειλε πίσω στη Γεωργία με στρατό 20.000 Μογγόλων. Τότε ο πρίγκιπας Γεώργιος (Ζ΄) επιτέθηκε, κατέστρεψε τελείως τον στρατό αυτόν και ελευθέρωσε τον βασιλιά και τη βασίλισσα από την αιχμαλωσία, ώστε δεν χρειάστηκε να γίνουν μουσουλμάνοι. Δόθηκαν και άλλες μάχες με τον Ταμερλάνο, ώσπου επέτρεψε το βασίλειο της Γεωργίας να παραμείνει Χριστιανικό.

Ο Βαγράτ Ε΄ απεβίωσε το 1393 και η Άννα μετά το 1406.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 p21917.htm#i219165.
  2. p21917.htm#i219165. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.