Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βαλ Πουστερία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 46°44′25.8″N 12°22′10.4″E / 46.740500°N 12.369556°E / 46.740500; 12.369556

Οι οκτώ περιφέρειες του Νοτίου Τιρόλου, η Βαλ Πουστερία καταλαμβάνει το ανατολικότερο κομμάτι, χρωμματισμένο με πορτοκαλί.

Η Βαλ Πουστερία (ιτ. Val Pusteria, γερμ. Pustertal) είναι κοιλάδα των Άλπεων, η οποία διοικητικά ανήκει στο Νότιο Τιρόλο. Η Κοιλάδα της Πουστερίας αποτελεί τη μεγαλύτερη σε έκταση από τις οκτώ διοικητικές περιφέρειες του Νοτίου Τιρόλου· διαιρείται σε 26 δήμους, με πρωτεύουσά το Μπρούνικο.

Γεωγραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από γεωγραφικής σκοπιάς, η Βαλ Πουστερία βρίσκεται στο δυτικό μέρος του Περιαδριατικού Σφάλματος, ένα ρήγμα που χωρίζει τις σχιστολιθικές Νότιες Άλπεις από τις Κεντρικές. Η κοιλάδα στα δυτικά αποτελεί φυσική εκβολή του ποταμού Αδίγη στην Αδριατική θάλασσα, ενώ από τα ανατολικά χύνεται δια μέσω του Δούναβη στη Μαύρη θάλασσα. Την κοιλάδα τροφοδοτούν με νερό οι ποταμοί Ριέντσα και Ντράβα, δυτικά και ανατολικά αντιστοίχως. Το ανατολικό μέρος της κοιλάδας ονομάζεται Άνω Κοιλάδα της Πουστερίας (Hochpustertal).

Το μέσο υψόμετρο των πόλεων που φιλοξενεί η κοιλάδα κυμαίνεται μεταξύ 750 και 1.180 μ. Κυριότερες πόλεις στο δυτικό μέρος είναι η πρωτεύουσα Μπρούνεκ και οι πόλεις Τόμπλαχ, Βάλσμπεργκ-Τάιστεν και Βαλντάορα· στο δε ανατολικό μέρος, οι πόλεις Ίννιχεν, Σίλλιαν και Μίττεβαλντ.

Οι μεγαλύτεροι παραπόταμοι του ποταμού Ριέντσα είναι οι Αντερσέλβα, Αουρίνο, Μπράιες, Κάσιες, Γκάντερα, Φούντρες και Λούσον, ενώ πλάι στην κοιλάδα βρίσκεται και η μικρότερη Βαλ ντι Τουρές.

Πολιτικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης του Νοτίου Τιρόλου, με πράσινο χρώμα η Βαλ Πουστερία
Άποψη με θέα προς την κοιλάδα
Άποψη του κέντρου του Μπρούνικο

Ως διοικητική περιφέρεια η Κοιλάδα της Πουστερίας (γερμ. Bezirksgemeinschaft Pustertal, ιταλ. Comprensorio della Val Pusteria) ιδρύθηκε το 1969 και σ' αυτήν υπάγονται 26 δήμοι. Έχει συνολική έκταση 2.071 χμ² και ο πληθυσμός της ξεπερνά τους 73.000 κατοίκους. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το 80,96% των κατοίκων μιλούν γερμανικά, το 13,40% λαδινικά και μόλις το 5,64% ιταλικά, ως μητρική τους γλώσσα.[1]

Οι 26 δήμοι που συναποτελούν την Βαλ Πουστερία είναι οι εξής:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]