Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Κολομβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Κολομβίας
Λαϊκός Στρατός
Εμφύλιος πόλεμος της Κολομβίας
FARC–EP η σημαία και το έμβλημα της οργάνωσης
FARC–EP η σημαία και το έμβλημα της οργάνωσης
Ίδρυση1964 – σήμερα (το στρατιωτικό σκέλος διαλύθηκε το 2017)
Ιδεολογία
Ηγέτες
Αρχηγείο
  • Casa Verde (1965–1990)
  • Los Pozos[1]
ΠεριοχήΚυρίως στην νότια, νοτιοδυτική, βορειοδυτική και ανατολική Κολομβία
Αντικαταστάθηκε από
Αντίπαλοι
  • Δεξιές και Ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις
Flag

Οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός (λατινοαμερικανικά ισπανικά: Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia – Ejército del Pueblo, προφορά: Φουέρσας Αρμάδας Ρεβολουσιονάριας ντε Κολόμπια - Εχέρσιτο ντελ Πουέμπλο), γνωστές με το ακρωνύμιο FARC ή FARC-EP, είναι μια μαρξιστική-λενινιστική επαναστατική αντάρτικη οργάνωση στην Κολομβία, η οποία συμμετείχε στον εμφύλιο πόλεμο της Κολομβίας, που άρχισε το 1964 και τελείωσε (τυπικά τουλάχιστον) το 2016.

Το FARC είναι στρατός χωρικών που αυτοχαρακτηρίζεται ως αγροτική, επαναστατική, αντι-ιμπεριαλιστική οργάνωση. Ισχυρίζεται ότι αντιπροσωπεύει τη φτωχή αγροτική τάξη ενάντια στα συμφέροντα των ανώτερων και πλουσιότερων τάξεων της Κολομβίας, ενώ αντιτίθεται επίσης στην αμερικάνικη επιρροή στην Κολομβία (π.χ. το Σχέδιο Κολομβία), το νεο-ιμπεριαλισμό, τη μονοπώληση των φυσικών πηγών της Κολομβίας από πολυεθνικά τραστ, καθώς και την παραστρατιωτική και κυβερνητική βία. Το FARC παραμένει ο μεγαλύτερος και παλαιότερος αντάρτικος σχηματισμός στην αμερικάνικη ήπειρο. Οι εκτιμήσεις ως προς τον αριθμό των μελών της οργάνωσης ποικίλλουν. Σύμφωνα με την κολομβιανή κυβέρνηση, το FARC αποτελείτο από 6.000 έως 8.000 μέλη το 2008, αριθμός αρκετά μικρότερος από τα 16.000, εκτίμηση του 2001, γεγονός που αποδίδεται στην απώλεια μαχητικής ισχύος του, από τότε που ο τέως Πρόεδρος Άλβαρο Ουρίμπε ανέβηκε στην εξουσία το 2002. Άλλες πηγές αναφέρουν ως τρέχοντα αριθμό 9.000 με 10.000 αντάρτες. Το 2010, ο τωρινός Πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, ισχυρίστηκε ότι το FARC έχει λιγότερα από 5.000 εναπομείναντα μέλη. Όσον αφορά τις πληροφορίες από την ίδια την οργάνωση, το 2007 ο διοικητής της, Ραούλ Ρέγιες, ισχυρίστηκε ότι η δύναμή της αριθμούσε 18.000 μαχητές.

Από το 1999 έως το 2008, το FARC, από κοινού με τους αντάρτες του ΕLΝ (Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός, έτερη κολομβιανή μαρξιστική οργάνωση ανταρτών), εκτιμάτο ότι ήλεγχε το 30 με 40% της κολομβιανής επικράτειας. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις του FARC θεωρείται ότι βρίσκονται κατά μήκος της νοτιοαανατολικής πλευράς της Κολομβίας, σε 500 τ.χλμ. πυκνής ζούγκλας και στις πεδιάδες στους πρόποδες της οροσειράς των Άνδεων.

Το FARC ιδρύθηκε ως στρατιωτικό σκέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κολομβίας κατόπιν της επιθέσεως κυβερνητικών στρατιωτικών δυνάμεων εναντίον κομμουνιστικών αγροτικών θυλάκων κατά τη λήξη της περιόδου La Violencia (λα βιολένσια) το 1964. Η κυβέρνηση της Κολομβίας χαρακτηρίζει την οργάνωση ως τρομοκρατική, χαρακτηρισμός που τής αποδίδεται και από το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α, την καναδική κυβέρνηση, την κυβέρνηση της Χιλής, της Νέας Ζηλανδίας, και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή αρκετές άλλες κυβερνήσεις, όπως αυτή της Βενεζουέλας του Ούγο Τσάβες, είναι λιγότερο εχθρικές ενάντια στο FARC. Ο Ούγο Τσάβες, με δημόσια δήλωσή του, απέρριψε το χαρακτηρισμό της οργάνωσης ως τρομοκρατικής τον Ιανουάριο του 2008, θεωρώντας την ως γνήσιο μαχόμενο στρατό και κάλεσε την κολομβιανή και άλλες κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν τους αντάρτες ως πολεμική δύναμη, ισχυριζόμενος ότι αυτό θα τους ανάγκαζε να αποκηρύξουν τις απαγωγές και τις πράξεις τρομοκρατίας και να σεβαστούν τη Συνθήκη της Γενεύης, όπως κάθε νόμιμα αναγνωρισμένο μάχιμο πολιτικό μόρφωμα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Leech, Garry (25 Ιουνίου 2000). «Interview with FARC Commander Simón Trinidad». Colombia Journal. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]