Επίδειξη οπισθίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Απεικόνιση μιας γυναίκας που σηκώνει το φόρεμά της και κάνει mooning σε μια καλόγρια (1905).

Η επίδειξη οπισθίων, ευρέως γνωστή με το αγγλικό mooning (προφέρεται: μούνινγκ), είναι η πράξη της εμφάνισης των γυμνών γλουτών ενός ατόμου αφαιρώντας τα ρούχα, π.χ. κατεβάζοντας το πίσω μέρος του παντελονιού και του εσώρουχου, συνήθως σκύβοντας, και επίσης εκθέτοντας πιθανώς τα γεννητικά όργανα. Η επίδειξη οπισθίων χρησιμοποιείται για να εκφράσει διαμαρτυρία, περιφρόνηση, ασέβεια ή πρόκληση, αλλά επίσης μπορεί να γίνει για κλονισμό, διασκέδαση, ως αστείο ή ως μια μορφή επιδειξιομανίας. Οι Μαορί έχουν μια μορφή Whakapohane (Γουακαποχάνε), η οποία είναι μια μορφή προσβολής.[1]

Ορισμένες δικαιοδοσίες θεωρούν ότι η επίδειξη οπισθίων είναι προσβολή δημοσίας αιδούς, μερικές φορές ανάλογα με το πλαίσιο.[2]

Νομική υπόσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ πραγματοποιούν μια μαζική επίδειξη οπισθίων τον Μάιο του 1995. Αυτή η διαδήλωση έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη λογοκρισία στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Η νομική θέση που σχετίζεται με την επίδειξη οπισθίων ποικίλλει μεταξύ των δικαιοδοσιών. Κάποιοι τη θεωρούν προσβολή δημοσίας αιδούς, ενώ άλλοι τη χαρακτηρίζουν ως νομική αυτοέκφραση.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «whakapohane». lexico.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Δεκεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2021. 
  2. «Is Mooning Someone Illegal?». findlaw.com. 6 Απριλίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]