Γυμνός γάμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο γυμνός γάμος είναι γάμος όπου το ζευγάρι και οι καλεσμένοι μπορεί να είναι γυμνοί. Οι συμμετέχοντες μπορεί να είναι αφοσιωμένοι στον γυμνιστικό τρόπο ζωής ή να θέλουν ένα διαφορετικό είδος γάμου.

Το γαμήλιο ζεύγος μπορεί να είναι γυμνό, ενώ οι καλεσμένοι μπορεί να είναι γυμνοί ή ντυμένοι, ή με το ζευγάρι και όλους τους καλεσμένους γυμνούς. Υπάρχουν 270 όμιλοι γυμνιστών ή προαιρετικού ρουχισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και μερικοί από αυτά χρησιμεύουν ως τοποθεσίες για γυμνούς γάμους.

Στην Κίνα, ο «γυμνός γάμος» σημαίνει έναν απλό, χαμηλού προϋπολογισμού γάμο, που δεν περιλαμβάνει την αγορά σπιτιού, αυτοκινήτου ή γαμήλιων δαχτυλιδιών. Τέτοιοι γάμοι έχουν γίνει πιο δημοφιλείς. Ο όρος δεν αναφέρεται στην πραγματική γύμνια.

Αύξηση των γυμνών γάμων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος δημοσιευμένος γυμνός γάμος πραγματοποιήθηκε στον Κήπο της Εδέμ στην Παγκόσμια Έκθεση του 1934 στο Σικάγο.[1] Υπήρξε αύξηση των γυμνών γάμων με την ανάπτυξη γυμνών ψυχαγωγικών πρακτικών. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για τη Γυμνική Αναψυχή (American Association for Nude Recreation, AANR), που ιδρύθηκε το 1931, η γυμνή αναψυχή αυξήθηκε κατά 75% κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Σήμερα, η AANR εκτιμά ότι έχει εξελιχθεί σε βιομηχανία 440 εκατομμυρίων δολαρίων, από 120 εκατομμύρια δολάρια το 1992.[2]

Παραδοσιακά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι γυμνοί γάμοι μπορούν να περιλαμβάνουν παραδοσιακά λουλούδια, πέπλα και αξεσουάρ, μουσική και φαγητό. Ένας υπεύθυνος διευθύνει την τελετή και οι νομικές απαιτήσεις ισχύουν όπως για κάθε άλλο γάμο.

Ο μεγαλύτερος γυμνός γάμος στον κόσμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μεγαλύτερος γυμνός γάμος πραγματοποιήθηκε το 2003 στην Τζαμάικα με 29 ζευγάρια να παντεύονται ταυτόχρονα.[3] Ο γάμος έγινε στο Hedonism III στο Runaway Bay της Τζαμάικα την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Τα ζευγάρια περιελάμβαναν και ένα από τη Ρωσία, ένα από τον Καναδά και ένα από Ινδιάνους της φυλής Κρόου. Η τελετή διεξήχθη από τον Εδεσιμότατο Φρανκ Κερβάσιο της Universal Life Church στη Φλόριντα.[4] Οι συμμετέχοντες έπρεπε να μείνουν τουλάχιστον 4 ημέρες και να φτάσουν στις 12 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν από την τελετή του γάμου.[5]

Στη λαϊκή κουλτούρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι γυμνοί γάμοι είναι ο κανόνας στη φανταστική κουλτούρα Betazoid στο Star Trek λόγω της ικανότητάς τους να βλέπουν σκέψεις και συναισθήματα άλλων. Αυτό το δώρο μετέτρεψε την κοινωνία τους σε ανοιχτή, που επέτρεπε γυμνούς γάμους χωρίς ταμπού.

Στη δεκαετία του 1960, ο Έρβινγκ Κλο σκηνοθέτησε το Girls Come Too (επίσης γνωστό ως How I Became a Nudist), στο οποία η Μαρία Στίνγκερ παντρεύτηκε τον πραγματικό σύζυγό της Χάρι Στίνγκερ (γνωστός στην ταινία ως «Dick Powers») σε τελετή γυμνιστών σε θέρετρο γυμνιστών στο Μαϊάμι.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ρότζερς, Τζένιφερ (1992). Tried and Trousseau: The Bride Guide. Simon & Schuster. σελ. 177. ISBN 9780671739355. 
  2. «Nude Weddings Exposed, Lana Gerseten, Columbia News Service, Feb. 20, 2008 12:00 AM». Azcentral.com. 20 Φεβρουαρίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2012. 
  3. «Devon Evans: Mass nude wedding at Hedonism III, February 15, 2003». Jamaica-gleaner.com. 15 Φεβρουαρίου 2003. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2012. 
  4. «Mass nude wedding at Hedonism III». Highbeam.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2012. 
  5. «SuperClubs' Hedonism III Resort Hosts World's Largest Nude Wedding on Valentine's Day». Lovetripper.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2012.