Εξαφάνιση της Μάουρα Μάρεϊ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάουρα Μάρεϊ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4 Μαΐου 1982
Χάνσον, Μασαχουσέτη
Εξαφάνιση9 Φεβρουαρίου 2004 (21 ετών)
Αυτοκινητόδρομος Route 112, Χάβερχιλ, Νιου Χάμσαϊρ, Η.Π.Α.
Χώρα πολιτογράφησηςΑμερική
Ύψος1,70 μέτρα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιστότοπος
www.mauramurraymissing.org

Η Μάουρα Μάρεϊ (αγγλικά: Maura Murray, γεννημένη στις 4 Μαΐου του 1982) είναι μια Αμερικανίδα που εξαφανίστηκε το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου του 2004, μετά από τροχαίο ατύχημα στον αυτοκινητόδρομο Route 112 κοντά στο Γούντσβιλ, στο Νιου Χάμσαϊρ, ένα χωριό στην πόλη Χάβερχιλ. Την στιγμή της εξαφάνισής της, ήταν 21 ετών και σπούδαζε νοσηλευτική, ολοκληρώνοντας το πρώτο της έτος στο Πανεπιστήμιο Άμχερστ της Μασαχουσέτης.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μάουρα Μάρεϊ γεννήθηκε στις 4 Μαΐου του 1982 στο Χάνσον της Μασαχουσέτης,[1] σε μια ιρλανδική ρωμαιοκαθολική οικογένεια και είναι το τέταρτο παιδί του Φρέντερικ «Φρεντ» και της Λόρι Μάρεϊ. Έχει έναν μεγαλύτερο αδερφό, τον Φρεντ Τζούνιορ, δύο μεγαλύτερες αδερφές, την Καθλίν και την Τζούλι, καθώς και έναν μικρότερο ετεροθαλή αδερφό, τον Κερτ.[2] Όταν ήταν έξι ετών, οι γονείς της χώρισαν και έπειτα έζησε κυρίως με τη μητέρα της.[3]

Η Μάρεϊ αποφοίτησε από το Περιφερειακό Λύκειο Whitman-Hanson, όπου ήταν πρωταθλήτρια στην ομάδα στίβου του σχολείου.[4] Έγινε δεκτή στη Στρατιωτική Ακαδημία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Γουέστ Πόιντ της Νέας Υόρκης, όπου σπούδασε χημικός μηχανικός για τρία εξάμηνα. Μετά το πρώτο έτος της, μεταγράφηκε στο Πανεπιστήμιο Amherst της Μασαχουσέτης για να σπουδάσει νοσηλευτική.

Πριν την εξαφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Νοέμβριο του 2003, τρεις μήνες πριν την εξαφάνιση της, η Μάουρα παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε μια κλεμμένη πιστωτική κάρτα για να παραγγείλει φαγητό από πολλά εστιατόρια, συμπεριλαμβανομένου ενός στο Χάντλεϊ της Μασαχουσέτης.[5] Η κατηγορία παρέμενε ενεργή μέχρι τον Δεκέμβριο, άλλα τελικά αποσύρθηκε επειδή η κοπέλα επέδειξε καλή συμπεριφορά.[6][7]

Το βράδυ της 5ης Φεβρουαρίου του 2004, ενώ είχε βάρδια στην εργασία της στην ασφάλεια της πανεπιστημιούπολης, η Μάουρα μίλησε στο τηλέφωνο με τη μεγαλύτερη αδερφή της, Καθλίν. Συζήτησαν για τα προβλήματα σχέσης της Καθλίν με τον αρραβωνιαστικό της.[8] Γύρω στις 22:30, ενώ ήταν ακόμη στη βάρδια της, η Μάρεϊ φέρεται να ξέσπασε σε κλάματα. Όταν ο προϊστάμενος της έφτασε στο γραφείο της και της απηύθυνε το λόγο, η Μάουρα ήταν αφηρημένη και δεν ανταποκρινόταν στην συζήτηση. Ο επόπτης συνόδευσε την κοπέλα πίσω στο δωμάτιο του κοιτώνα της γύρω στη 01:20. Όταν την ρώτησε τι της συμβαίνει, η Μάρεϊ απάντησε μόνο με δύο λέξεις: «Η αδερφή μου».[9][10] Το περιεχόμενο αυτής της τηλεφωνικής κλήσης παρέμενε άγνωστο μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, όταν η Καθλίν εξήγησε δημόσια τη συνομιλία: Συγκεκριμένα δήλωσε ότι ήταν αλκοολική εκείνη την περίοδο και ανάρρωνε από τον εθισμό της. Εκείνο το βράδυ είχε πάρει εξιτήριο από μια κλινική αποτοξίνωσης και στο δρόμο για το σπίτι, ο αρραβωνιαστικός της την πήγε σε ένα κατάστημα ποτών, το οποίο της προκάλεσε συναισθηματική κατάρρευση. Τηλεφώνησε στην Μάουρα για να της συμπαρασταθεί.

Το Σάββατο στις 7 Φεβρουαρίου του 2004, ο πατέρας της Μάουρα, ο Φρεντ, έφτασε στο Άμερστ. Είπε στους ερευνητές ότι αυτός και η Μάουρα πήγαν για ψώνια εκείνο το απόγευμα και αργότερα πήγαν για δείπνο με μια φίλη της κόρης του. Η Μάρεϊ άφησε τον πατέρα της στο δωμάτιο του μοτέλ του και εκείνη δανειζόμενη την Toyota Corolla του Φρέντ, επέστρεψε στην πανεπιστημιούπολη στις 22:30 για να παραβρεθεί σε ένα πάρτι στον κοιτώνα. Στις 02:30 τα ξημερώματα της Κυριακής 8 Φεβρουαρίου του 2004 αποχώρησε από το πάρτι. Στις 03:30 καθοδόν προς το μοτέλ του πατέρα της, χτύπησε ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα στον αυτοκινητόδρομο Route 9 στο Χάντλεϊ, προκαλώντας σχεδόν 10.000 δολάρια (14.300 δολάρια με τις αντικειμενικές αξίες του 2021) ζημιές στο αυτοκίνητο του πατέρα της. Ο αστυνομικός που συμπλήρωσε την αναφορά ατυχήματος, δεν σημείωσε αν της έκανε αλκοτέστ. Η Μάουρα οδηγήθηκε στο μοτέλ του πατέρα της και έμεινε στο δωμάτιο του το υπόλοιπο πρωί. Στις 04:49 η κοπέλα τηλεφώνησε στον σύντροφο της από το κινητό του πατέρα της. Το περιεχόμενο της τηλεφωνικής κλήσης είναι άγνωστο.

Αργότερα το πρωί της Κυριακής, ο Φρεντ Μάρεϊ έμαθε ότι η ζημιά στο όχημα του θα καλυπτόταν από την ασφάλεια του αυτοκινήτου του. Νοίκιασε ένα αυτοκίνητο, άφησε την κόρη του στο πανεπιστήμιο και έφυγε για το Κονέκτικατ. Στις 23:30 εκείνο το βράδυ, ο Φρεντ τηλεφώνησε στην κόρη του για να της υπενθυμίσει να πάρει έντυπα ατυχημάτων από το Μητρώο Μηχανοκίνητων Οχημάτων. Συμφώνησαν να μιλήσουν ξανά τη Δευτέρα το βράδυ για να συζητήσουν για τα έντυπα και να συμπληρώσουν τα ασφαλιστικά στοιχεία μέσω τηλεφώνου.

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου του 2004[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προετοιμασίες και αναχώρηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 9 Φεβρουαρίου του 2004, η Μάουρα χρησιμοποίησε τον προσωπικό της υπολογιστή για να αναζητήσει στην ηλεκτρονική υπηρεσία χαρτογράφησης MapQuest, οδηγίες προς το Μπέρκσϊαρς και το Μπέρλινγκτον του Βερμόντ.[11] Η πρώτη αναφερόμενη επαφή που είχε η Μάρεϊ με οποιονδήποτε στις 9 Φεβρουαρίου ήταν στη 13:00, όταν έστειλε e-mail στον σύντροφό της γράφοντας: «Σ' αγαπώ περισσότερο, παιδαρά μου. Έλαβα τα μηνύματα σου, αλλά ειλικρινά, δεν είχα όρεξη να μιλήσω με κανέναν. Υπόσχομαι όμως ότι θα σου τηλεφωνήσω σήμερα. Σ 'αγαπώ πολύ! Μάουρα". Έκανε επίσης ένα τηλεφώνημα ρωτώντας για την ενοικίαση διαμερίσματος σε συγκρότημα στο Μπάρτλετ, του Νιου Χάμσαϊρ, στο οποίο η οικογένεια της είχε κάνει διακοπές στο παρελθόν.[12][13] Τα αρχεία τηλεφώνου δείχνουν ότι η κλήση διήρκεσε τρία λεπτά. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης δεν νοίκιασε το διαμέρισμα στην Μάουρα. Στη 13:13, η κοπέλα κάλεσε έναν συμφοιτητή της για άγνωστους λόγους.

Στις 13:24, η Μάρεϊ έστειλε e-mail σε έναν επόπτη εργασίας της νοσηλευτικής σχολής, αναφέροντας ότι θα έμενε εκτός πόλης για μια εβδομάδα λόγω θανάτου ενός μέλους της οικογένεια της. Εντούτοις, οι δικοί της αργότερα ανέφεραν ότι δεν είχε πεθάνει κανένας συγγενής τους. Η Μάουρα ολοκλήρωσε το e-mail της δηλώνοντας ότι θα επικοινωνήσει με την σχολή της όταν επιστρέψει.[14] Στις 14:05 η Μάουρα κάλεσε έναν αριθμό που παρέχει ηχογραφημένες πληροφορίες σχετικά με τις κρατήσεις ξενοδοχείων στο Στόου του Βερμόντ. Η κλήση διήρκεσε περίπου πέντε λεπτά. Στις 14:18, τηλεφώνησε στον σύντροφο της και άφησε ένα φωνητικό μήνυμα, υποσχόμενη ότι θα μιλήσουν αργότερα. Αυτή η κλήση έληξε μετά από ένα λεπτό.

Στο αυτοκίνητό της, η Μάουρα μετέφερε ρούχα, προϊόντα περιποίησης, σχολικά βιβλία και αντισυλληπτικά χάπια. Όταν αργότερα έγινε έρευνα στο δωμάτιο της, η αστυνομία της πανεπιστημιούπολης ανακάλυψε τα περισσότερα από τα υπάρχοντα της συσκευασμένα σε κουτιά και οι πίνακες ζωγραφικής είχαν αφαιρεθεί από τους τοίχους. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η Μάρεϊ τα μάζεψε εκείνη την ημέρα, αλλά η αστυνομία εκείνη την εποχή υπέθεσε ότι ξεκίνησε να πακετάρει από το βράδυ της Κυριακής και ολοκλήρωσε την διαδικασία το πρωί της Δευτέρας. Πάνω από τα κουτιά βρέθηκε ένα τυπωμένο e-mail προς τον σύντροφο της Mάουρα που έδειχνε ότι είχαν προβλήματα στη σχέση τους. Γύρω στις 15:30 έφυγε από την πανεπιστημιούπολη με το αυτοκίνητο της, ένα μαύρο όχημα μάρκας Saturn σεντάν, μοντέλο του 1996.[15] Τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο είχαν ακυρωθεί εκείνη την ημέρα λόγω χιονοθύελλας.

Στις 15:40, η Μάρεϊ έβγαλε 280 δολάρια από ένα ΑΤΜ. Πλάνα κλειστού κυκλώματος έδειξαν ότι ήταν μόνη της. Σε ένα κοντινό κατάστημα αλκοολούχων ποτών, η κοπέλα αγόρασε ποτά αξίας περίπου 40 δολαρίων, όπως Baileys Irish Cream, Kahlúa, βότκα και μια χάρτινη συσκευασία κρασιού Franzia. Τα πλάνα ασφαλείας δείχνουν και πάλι ότι ήταν μόνη όταν έκανε αυτή την αγορά. Κάποια στιγμή της ημέρας, πήρε επίσης έντυπα αναφοράς ατυχήματος από το Μητρώο Μηχανοκίνητων Οχημάτων της Μασαχουσέτης.

Στη συνέχεια, η Μάουρα έφυγε από το Άμερστ μεταξύ 16:00 και 17:00, πιθανώς μέσω του αυτοκινητόδρομου Interstate 91 κατευθυνόμενη στην βόρεια πλευρά.[16] Τηλεφώνησε για να ελέγξει τον αυτόματο τηλεφωνητή της στις 16:37. Αυτή είναι και η τελευταία καταγεγραμμένη χρήση του κινητού της. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ή στοιχεία ότι είχε ενημερώσει κανέναν για τον προορισμό της.[17]

Εξαφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

19:27: Αναφορά τροχαίου ατυχήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγη ώρα μετά τις 19:00, μια κάτοικος του Γούντσβιλ του Νιού Χάμσαϊρ άκουσε έναν δυνατό κρότο έξω από το σπίτι της. Μέσα από το παράθυρο της, μπορούσε να δει ένα αυτοκίνητο μέσα στο χιόνι κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Route 112, γνωστός επίσης με το όνομα Wild Ammonoosuc Road. Το αυτοκίνητο εντοπίστηκε στην ανατολική πλευρά του δρόμου. Στις 19:27, η ντόπια τηλεφώνησε στο Τμήμα του σερίφη της Κομητείας Γκράφτον για να δηλώσει το τροχαίο ατύχημα. Σύμφωνα με το αρχείο των κλήσεων της αστυνομίας, η γυναίκα ισχυρίστηκε ότι είδε έναν άνδρα να καπνίζει τσιγάρο μέσα στο αυτοκίνητο. Ωστόσο, αργότερα άλλαξε την κατάθεση της και είπε ότι δεν είχε δει κάποιον να καπνίζει, αλλά αντίθετα παρατήρησε ένα κόκκινο φως που άναβε μέσα από το αυτοκίνητο, και πιθανώς προερχόταν από κινητό τηλέφωνο. Ένας διερχόμενος οδηγός σχολικού λεωφορείου που έμενε κοντά, σταμάτησε στο σημείο. Είδε το αυτοκίνητο, καθώς και μια νεαρή γυναίκα να περιφέρεται γύρω από το όχημα.

Ο οδηγός παρατήρησε ότι η κοπέλα δεν αιμορραγούσε και δεν ήταν εμφανώς τραυματισμένη, αλλά κρύωνε και έτρεμε. Προσφέρθηκε να καλέσει για βοήθεια, αλλά εκείνη τον παρακάλεσε να μην τηλεφωνήσει στην αστυνομία, και τον διαβεβαίωσε ότι είχε ήδη καλέσει την οδική βοήθεια (ΑΑΑ).[18] (Ωστόσο, η ΑΑΑ δεν έχει κανένα αρχείο για τέτοια κλήση). Γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε κάλο σήμα κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή, ο οδηγός του λεωφορείου πήγε στο σπίτι του, το οποίο ήταν σε κοντινή απόσταση και κάλεσε τις αρχές. Η κλήση του ελήφθη από το Τμήμα Σερίφη στις 19:43. Δεν μπορούσε να δει το αυτοκίνητο της Μάρεϊ ενώ έκανε την κλήση, αλλά παρατήρησε πολλά αυτοκίνητα να περνούν στο δρόμο πριν φτάσει η αστυνομία. Μια άλλη κάτοικος της περιοχής που οδηγούσε προς το σπίτι της από τη δουλειά, ισχυρίστηκε ότι πέρασε από το σημείο γύρω στις 19:37 και είδε ένα περιπολικό να σταθμεύει μπροστά από το αυτοκίνητο της Μάουρα. Σταμάτησε αλλά και δεν είδε κανέναν μέσα ή έξω από τα αυτοκίνητα και αποφάσισε να συνεχίσει σπίτι της.[19] Η δήλωση αυτής της μάρτυρα ήρθε σε αντίθεση με το επίσημο αρχείο της αστυνομίας, σύμφωνα με το οποίο η αστυνομία του Χάβερχιλ έφτασε εννέα λεπτά αργότερα.

19:46: Άφιξη της αστυνομίας στο σημείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ο αστυνομικός του Χάβερχιλ έφτασε στο σημείο, η Μάουρα είχε εξαφανιστεί. Κανείς δεν ήταν μέσα ή γύρω από το αυτοκίνητο της.[20] Το όχημα είχε προσκρούσει σε δέντρο στην πλευρά του οδηγού του οχήματος, προκαλώντας σοβαρή ζημιά στον αριστερό προβολέα και σπρώχνοντας το ψυγείο στην μηχανή του αυτοκινήτου, καθιστώντας έτσι το όχημα εκτός λειτουργίας.[21] Το παρμπρίζ του αυτοκινήτου είχε ραγίσει στην πλευρά του οδηγού και είχαν ανοίξει και οι δύο αερόσακοι. Το αυτοκίνητο ήταν κλειδωμένο.

Μέσα και έξω από το αυτοκίνητο, υπήρχαν κόκκινοι λεκέδες που έμοιαζαν να είναι από κόκκινο κρασί. Μέσα στο αυτοκίνητο, ο αστυνομικός βρήκε ένα άδειο μπουκάλι μπύρας[22] και μία κατεστραμμένη χάρτινη συσκευασία κρασιού Franzia στο πίσω κάθισμα. Επιπλέον, βρήκε μια κάρτα οδικής βοήθειας (AAA) που εκδόθηκε στο όνομα της Mάουρα, λευκά έντυπα αναφοράς ατυχήματος, γάντια, CD, είδη μακιγιάζ, κοσμήματα με διαμάντια, οδηγίες οδήγησης προς Μπέρλινγκτον, Βερμόντ, το αγαπημένο λούτρινο κουκλάκι της Mάουρα και ένα βιβλίο με τίτλο "Not Without Peril" ("Με κίνδυνο"), το οποίο αναφερόταν στην ορειβασία στα Λευκά Όρη.[23][24][25] Έλειπε όμως η χρεωστική της κάρτα, οι πιστωτικές της κάρτες και το κινητό της τηλέφωνο. Κανένα από αυτά τα αντικείμενα δεν έχει εντοπιστεί ή χρησιμοποιηθεί μετά από την εξαφάνιση της. Η αστυνομία αργότερα ανέφερε ότι έλειπαν επίσης μερικά από τα μπουκάλια με τα αγορασμένα ποτά.[26]

Ο δημοσιογράφος Τζο ΜακΓκί, ο οποίος γράφει στην εφημερίδα Patriot Ledger, συνόψισε το περιστατικό ως εξης: «Σε μια απότομη στροφή, εκείνη έχασε τον έλεγχο και βγήκε από το δρόμο. Το αυτοκίνητό της χτύπησε σε ένα δέντρο. Σε εκείνο το σημείο ήρθε ένα άτομο που οδηγούσε λεωφορείο. Ήταν ένας γείτονας. Τη ρώτησε αν χρειαζόταν βοήθεια. Εκείνη αρνήθηκε ευγενικά να την δεχτεί. Περίπου 10 λεπτά αργότερα, η αστυνομία εμφανίστηκε στη σκηνή, αλλά η Μάουρα Μάρεϊ είχε φύγει." [27]

Η αστυνομία αρχικά αντιμετώπισε την Μάουρα ως αγνοούμενη με την πεποίθηση ότι μπορεί να ήθελε να εξαφανιστεί οικειοθελώς. Αυτή η εικασία βασίστηκε στις ταξιδιωτικές της προετοιμασίες (τις οποίες δεν είχε εκμυστηρευτεί σε φίλους ή συγγενείς) και σε καμία προφανή απόδειξη για εγκληματική ενέργεια.[28] Το 2009, η υπόθεση της Μάρεϊ δόθηκε στο τμήμα ψυχρών υποθέσεων του Νιου Χάμσαϊρ και οι αρχές την χειρίζονται μέχρι σήμερα ως «ύποπτη εξαφάνιση».[29]

20:00–21:30: Υποτιθέμενη θέαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταξύ 20:00 και 20:30 ένας εργολάβος που επέστρεφε σπίτι από τη Φραγκονία είδε μια νεαρή να κινείται γρήγορα με τα πόδια προς τα ανατολικά στον αυτοκινητόδρομο Route 12, περίπου 6 - 8 χιλιόμετρα ανατολικά από εκεί που ανακαλύφθηκε το όχημα της Μάουρα. Σημείωσε ότι η γυναίκα φορούσε τζιν παντελόνι, σκούρο παλτό και ανοιχτόχρωμη κουκούλα. Δεν το ανέφερε αμέσως στην αστυνομία λόγω της δικής του σύγχυσης με τις ημερομηνίες. Δήλωσε ότι το συνειδητοποίησε μόνο τρεις μήνες αργότερα (κατά την εξέταση των αρχείων της δουλειάς του).[30][31][32] Η μαρτυρία του δεν μπόρεσε να επιβεβαιωθεί.

Ο αστυνομικός και ο οδηγός του λεωφορείου οδήγησαν στην περιοχή αναζητώντας την Μάρεϊ. Λίγο πριν τις 20:00 έφτασε ένα ασθενοφόρο και ένα πυροσβεστικό όχημα για να καθαρίσουν το σημείο. Στις 20:49 το αυτοκίνητο της κοπέλας είχε μεταφερθεί σε ένα τοπικό γκαράζ. Περίπου στις 21:30 αξιωματικός που ερευνούσε το σημείο έφυγε. Ένα πανί που πιστεύεται ότι ήταν μέρος του κιτ έκτακτης ανάγκης της Μάουρας, ανακαλύφθηκε σφηνωμένο στην εξάτμιση του αυτοκινήτου της. Οι αρχές δήλωσαν ότι η Μάρεϊ απλώς «αγνοείται» στις 12:00 το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, σχεδόν 24 ώρες μετά την τελευταία επιβεβαιωμένη παρουσία της από μάρτυρες.

Προσπάθειες αναζήτησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχική έρευνα (2004–2005)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φεβρουάριος – Ιούνιος του 2004[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 12:36 το μεσημέρι της 10ης Φεβρουαρίου του 2004, εκδόθηκε μια αναφορά αναζήτησης για την Μάουρα. Αναφέρθηκε ότι φορούσε σκούρο παλτό, τζιν και μαύρο σακίδιο. Ένα φωνητικό μήνυμα αφέθηκε από τις αρχές στον τηλεφωνητή του σπιτιού του Φρεντ Μάρεϊ στις 15:20 που έλεγε ότι το αυτοκίνητό της βρέθηκε εγκαταλελειμμένο. Δούλευε εκτός πολιτείας και δεν έλαβε αυτήν την κλήση. Στις 17:00 η Καθλίν ενημερώθηκε για την κατάσταση και επικοινώνησε με τον πατέρα της για να του μεταφέρει τα γεγονότα. Στη συνέχεια εκείνος επικοινώνησε με το Αστυνομικό Τμήμα του Χάβερχιλ και του είπαν ότι, εάν η Μάρεϊ δεν είχε αναφερθεί ασφαλής μέχρι το επόμενο πρωί, το τμήμα του Νιού Χάμσαϊρ (NHF&G) θα ξεκινούσε έρευνα. Στις 19:17 η Μάουρα αναφέρθηκε για πρώτη φορά ως «αγνοούμενη» από την αστυνομία του Χάβερχιλ.

Στις 11 Φεβρουαρίου του 2004, ο Φρεντ έφτασε πριν τα ξημερώματα στο Χάβερχιλ. Στις 08:00 η αστυνομία, η οικογένεια της και εθελοντές άρχισαν την έρευνα. Ένας αστυνομικός σκύλος εντόπισε το άρωμα από ένα από τα γάντια της Mάουρα 100 μέτρα ανατολικά από το σημείο που είχε ανακαλυφθεί το όχημα, αλλά δεν βρήκαν το γάντι πουθενά. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι είχε φύγει από την περιοχή με άλλο αυτοκίνητο.[33] Στις 17:00, ο σύντροφος της Μάουρα και οι γονείς της έφτασαν στο Χάβερχιλ. Ανακρίθηκε κατ' ιδίαν και στη συνέχεια μαζί με τους γονείς της. Στις 19:00, η αστυνομία είπε ότι πίστευε ότι η Μάρεϊ ήρθε στην περιοχή είτε για να τραπεί σε φυγή είτε για να αυτοκτονήσει. Η οικογένεια της δεν δέχτηκε αυτές τις εκδοχές ως πιθανές.

Ο σύντροφος της Μάρεϊ είχε κλείσει το κινητό του κατά τη διάρκεια της πτήσης του για το Χάβερχιλ. Κάποια στιγμή, έλαβε ένα φωνητικό μήνυμα που πίστευε ότι ακουγόταν η Μάουρα να κλαίει. Η κλήση εντοπίστηκε και εκδόθηκε στον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό.[34]

Στις 12 Φεβρουαρίου του 2004, ο Φρέντ και ο σύντροφος της Μάουρα πραγματοποίησαν μια βραδινή συνέντευξη Τύπου στη Βηθλεέμ του Νιου Χάμσαϊρ και την επόμενη μέρα δημοσιεύτηκε η πρώτη κάλυψη από τον Τύπο. Στις 15:05, η αστυνομία ανέφερε ότι η Μάρεϊ μπορεί να κατευθυνόταν στην εθνική οδό Κανκαμάγκους και «αναφέρθηκε ως άτομο σε κίνδυνο και πιθανώς με τάσεις αυτοκτονίας». Η έκθεση της αστυνομίας ανέφερε επίσης ότι η Μάρεϊ ήταν μεθυσμένη στο σημείο του δυστυχήματος, αν και ο οδηγός του λεωφορείου είχε πει ότι φαινόταν νηφάλια.[35] Ο αρχηγός της αστυνομίας του Χάβερχιλ ανέφερε: «Η ανησυχία μας είναι ότι η κοπέλα ήταν αναστατωμένη και είχε τάσεις αυτοκτονίας».[36][37]

Μια εβδομάδα μετά την εξαφάνιση της Mάουρας, ο πατέρας και ο φίλος της έδωσαν συνέντευξη στην εκπομπή American Morning του τηλεοπτικού σταθμού CNN.[38] Η οικογένεια της Μάρεϊ επέκτεινε την έρευνα της στο Βερμόντ, απογοητευμένη που οι αρχές εκεί δεν είχαν ενημερωθεί για την εξαφάνιση της.

Αν και οι υποθέσεις αγνοουμένων αντιμετωπίζονται συνήθως από την τοπική και την πολιτειακή αστυνομία, το FBI συμμετείχε στην έρευνα ξεκινώντας δέκα ημέρες μετά την εξαφάνιση της.[39] Το FBI πήρε συνέντευξη από την οικογένεια από τη Μασαχουσέτη και ο αρχηγός της αστυνομίας του Χάβερχιλ ανακοίνωσε ότι η έρευνα ήταν πλέον πανεθνική.[40] Δέκα ημέρες μετά την εξαφάνιση της Μάουρα, το τμήμα του Νιού Χάμσαϊρ (NHF&G) διεξήγαγε μια δεύτερη έρευνα εδάφους και αέρα, χρησιμοποιώντας ένα ελικόπτερο με κάμερα θερμικής απεικόνισης, σκύλους παρακολούθησης και σκύλους πτωμάτων.[41] Η Καθλίν ανακάλυψε ένα σκισμένο λευκό ζευγάρι γυναικεία εσώρουχα στο χιόνι σε ένα απομονωμένο μονοπάτι κοντά στο αυτοκινητόδρομο French Pond στις 26 Φεβρουαρίου του 2004,[42][43] αλλά οι εξετάσεις DNA αποκάλυψαν ότι τα εσώρουχα δεν ανήκαν στην Mάουρα [44]

Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2004, η αστυνομία επέστρεψε στην οικογένεια της τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο της κοπέλας. Από τις 2 Μαρτίου του 2004 και έπειτα, ο Φρεντ Μάρεϊ επέστρεφε σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο στην περιοχή για να συνεχίσει την αναζήτηση. Τον Απρίλιο του 2004, η αστυνομία του Χάβερχιλ τον ενημέρωσε για καταγγελίες για καταπάτηση ιδιωτικής περιουσίας.[45][46] Η εξαφάνιση της Μπριάνα Μέιτλαντ τον Μάρτιο του 2004 στο Μοντγκόμερι, Βερμόντ, 110 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο του ατυχήματος της Μάουρα στο Γούντσβιλ, προκάλεσε συγκρίσεις από τα μέσα ενημέρωσης και τις αρχές επιβολής του νόμου λόγω των ομοιοτήτων στις εξαφανίσεις.[47] Ωστόσο, η πολιτειακή αστυνομία δήλωσε ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο υποθέσεων.[48]

Τον Απρίλιο και ξανά τον Ιούνιο του 2004, η αστυνομία του Νιου Χάμσαϊρ και του Βερμόντ απέρριψε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της υπόθεσης της Μάουρα και της Μπριάνα. Σε ένα δελτίο τύπου, δήλωσαν ότι πίστευαν ότι «η Μάουρα κατευθυνόταν προς έναν άγνωστο προορισμό και μπορεί να έκανε ωτοστόπ για να συνεχίσει την διαδρομή της», προσθέτοντας ότι δεν ανακάλυψαν στοιχεία ότι είχε διαπραχθεί έγκλημα. Απέρριψαν την πιθανότητα εμπλοκής ενός κατά συρροή δολοφόνου.[49][50]

Ιούλιος του 2004 – Δεκέμβριος του 2005[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την 1η Ιουλίου του 2004, η αστυνομία πήρε πίσω τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο όχημα της Mάουρα από την οικογένειά της για ιατροδικαστική ανάλυση. Στις 13 Ιουλίου του 2004, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε ακτίνα ενός μιλίου (1,6 χιλιομέτρων) από σχεδόν 100 ερευνητές, συμπεριλαμβανομένων κρατικών στρατιωτών, προσωπικού διάσωσης και εθελοντών. Ήταν η τέταρτη έρευνα γύρω από την περιοχή της πρόσκρουσης του οχήματος της κοπέλας και η πρώτη έρευνα πραγματοποιήθηκε χωρίς χιόνι στο έδαφος. Οι αρχές ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για τον εντοπισμό του μαύρου σακιδίου που είχε στην κατοχή της η Μάρεϊ, αλλά δεν βρέθηκε στο αυτοκίνητο της. Η αστυνομία δήλωσε ότι η έρευνα δεν ανακάλυψε "τίποτα οριστικό".[51]

Στα τέλη του 2004, ένας μάρτυρας φέρεται να έδωσε στον Φρεντ Μάρεϊ ένα σκουριασμένο και λεκιασμένο μαχαίρι που ανήκε στον αδερφό του άνδρα, ο οποίος είχε εγκληματικό παρελθόν και ζούσε λιγότερο από ένα μίλι από το σημείο όπου ανακαλύφθηκε το αυτοκίνητο. Ο ύποπτος και η κοπέλα του λέγεται ότι ενήργησαν περίεργα μετά την εξαφάνιση της Μάουρα. Ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι το μαχαίρι είχε χρησιμοποιηθεί για να σκοτώσει ο αδελφός του την Μάρεϊ. Αρκετές ημέρες αφότου δόθηκε το μαχαίρι στον Φρεντ, ο αδερφός του μάρτυρα φέρεται να διέλυσε το όχημα του μάρκας Volvo. Εντούτοις, τα μέλη της οικογένειας του μάρτυρα ισχυρίστηκαν ότι είχε φτιάξει την ιστορία προκειμένου να λάβει τα χρήματα της ανταμοιβής που δίνονταν για όποιον είχε πληροφορίες και ότι είχε ιστορικό χρήσης ναρκωτικών.

Το 2005, ο Φρεντ Μάρεϊ ζήτησε από τον Κυβερνήτη του Νιου Χάμσαϊρ Κρεγκ Μπένσον για βοήθεια στην αναζήτηση,[52][53] και εμφανίστηκε στην εκπομπή The Montel Williams Show τον Νοέμβριο του 2004 για να δημοσιοποιήσει την υπόθεση.[54] Στις 9 Φεβρουαρίου του 2005, την πρώτη επέτειο της εξαφάνισης της Μάρεϊ, πραγματοποιήθηκε μια λειτουργία εκεί που βρέθηκε το αυτοκίνητο της και ο πατέρας της συναντήθηκε για λίγο με τον κυβερνήτη του Νιού Χάμσαϊρ Τζον Λιντς.[55]

Στα τέλη του 2005, ο Φρεντ κατέθεσε μήνυση κατά αρκετών υπηρεσιών επιβολής του νόμου, με στόχο να λάβει γνώση για τα αρχεία της υπόθεσης.[56] Την 1η Νοεμβρίου του 2005, ένας χρήστης με το όνομα "Τομ Ντέιβις" συνδέθηκε σε έναν φόρουμ μηνυμάτων που ονομάζεται "Not Without Peril" ("Όχι χωρίς κίνδυνο"), το οποίο ήταν αφιερωμένο στη συζήτηση της εξαφάνισης της Μάουρας. Εκείνος ισχυρίστηκε ότι είδε ένα μαύρο σακίδιο πίσω από μια τουαλέτα του σημείου στάθμευσης Πεμιτζουάσετ Όβερλουκ, γύρω στα 30 μίλια / 48 χιλιόμετρα ανατολικά του Γούντβάϊλ, στον αυτοκινητόδρομο Route 12. Ο Ανώτερος Βοηθός του Γενικού Εισαγγελέα, Τζέφερι Στρέλζιν δήλωσε ότι οι αρχές επιβολής του νόμου «γνώριζαν για το σακίδιο», αλλά δεν αποκάλυψε εάν είχε μεταφερθεί για ιατροδικαστική εξέταση.

Μεταγενέστερες αναζητήσεις (2006 – 2010)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ένωση Ερευνητών του Νιου Χάμσαϊρ, δέκα συνταξιούχοι αστυνομικοί και ντετέκτιβ και το Ίδρυμα Molly Bish άρχισαν να εργάζονται για την υπόθεση το 2006.[57][58] Ο Τομ Σαμσάκ, πρώην αρχηγός της αστυνομίας και μέλος της Ένωσης Αδειοδοτημένων Ιδιωτών Ντετέκτιβ της Μασαχουσέτης, είπε, «Φαίνεται...ότι αυτό είναι κάτι πέρα από μια απλή υπόθεση αγνοουμένων. Κάτι δυσοίωνο θα μπορούσε να έχει συμβεί εδώ».[59] Η ομάδα του Αρκάνσας "Let's Bring Them Home" ("Ας τους Φέρουμε Πίσω στο Σπίτι") πρόσφερε ανταμοιβή 75.000 δολάρια το 2007 για πληροφορίες που θα μπορούσαν να λύσουν την εξαφάνιση της Μάουρα.[60]

Τον Οκτώβριο του 2006, εθελοντές οδήγησαν σε διήμερη έρευνα σε απόσταση λίγων μιλίων από το σημείο που βρέθηκε το αυτοκίνητο της Μάρεϊ.[61] Στην ντουλάπα ενός σπιτιού με σχήμα Α 1 μίλι / 1,6 χιλιόμετρα από το σημείο του τροχαίου, τα αστυνομικά σκυλιά εντόπισαν πιθανώς την παρουσία ανθρώπινων υπολειμμάτων. Το σπίτι ήταν παλαιότερα η κατοικία του αδελφού του μάρτυρα, ο οποίος είχε δώσει στον Φρεντ Μάρεϊ το σκουριασμένο μαχαίρι το 2004. Ένα δείγμα χαλιού από το σπίτι στάλθηκε στην αστυνομία του Νιού Χάμσαϊρ, αλλά τα αποτελέσματα δεν δημοσιοποιήθηκαν στο κοινό. Τον Ιούλιο του 2008, εθελοντές έκαναν μια διήμερη έρευνα σε δασώδεις περιοχές στο Χάβερχιλ. Η ομάδα αποτελούνταν από ομάδες σκύλων και ιδιωτικούς ερευνητές.[62]

Το 2010, ο Φρέντ Μάρεϊ επέκρινε δημόσια την αστυνομική έρευνα για τη μεταχείριση της εξαφάνισης ως υπόθεση αγνοουμένων και όχι ως ποινική υπόθεση,[63] και κάλεσε το FBI να συμμετάσχει στην έρευνα. Ο Τζέφρι Στρέλζιν είπε τον Φεβρουάριο του 2009 ότι η έρευνα ήταν ακόμα ενεργή: «Δεν γνωρίζουμε αν η Μάουρα είναι θύμα, αλλά το κράτος το αντιμετωπίζει ως πιθανή ανθρωποκτονία. Μπορεί να πρόκειται για υπόθεση αγνοουμένων, αλλά αντιμετωπίζεται ως ποινική έρευνα." [64]

Περαιτέρω εξελίξεις (2011 – σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2014, στη δέκατη επέτειο της εξαφάνισης της Μάρεϊ, ο Στρέλζιν δήλωσε: «Δεν είχαμε καμία αξιόλογη μαρτυρία ότι εμφανίστηκε η Μάουρα ζωντανή από τη νύχτα που εξαφανίστηκε». Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα New York Daily News για τη δέκατη επέτειο από την εξαφάνιση της κόρης του, ο Φρεντ Μάρεϊ ανέφερε ότι πιστεύει πλέον ότι είναι νεκρή και ότι έπεσε θύμα απαγωγής το βράδυ της εξαφάνισής της.[65]

Στις 9 Φεβρουαρίου του 2017, τη δέκατη τρίτη επέτειο από την εξαφάνιση της Μάρεϊ, ο Στρέλζιν έγραψε σε ένα email στην εφημερίδα The Boston Globe : "Είναι ακόμα μια ανοιχτή υπόθεση με περιόδους δραστηριότητας και [κατά καιρούς] παραμένει αδρανής. Δεν υπάρχουν νέες ενημερώσεις για ανακοίνωση αυτή τη στιγμή."[66]

Τον Φεβρουάριο του 2019, τη δέκατη πέμπτη επέτειο της εξαφάνισης της Μάρεϊ, ο Φρεντ Μάρεϊ επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η κόρη του ήταν νεκρή, καθώς και τις υποψίες του για το κοντινό σπίτι το οποίο ερευνήθηκε από τα αστυνομικά σκυλιά και βρήκαν ενδείξεις ανθρώπινων υποδημάτων, δηλώνοντας: «Πιστεύω ότι εκεί ήταν η κόρη μου».[67] Στις αρχές Απριλίου του 2019 έγινε ανασκαφή εντός του υπογείου του σπιτιού. Ο Φρεντ Μάρεϊ ήθελε προηγουμένως να ψάξει το σπίτι, αλλά οι ιδιοκτήτες δεν συνεργάστηκαν. Μετά την πώληση του ακινήτου, οι νέοι ιδιοκτήτες του επέτρεψαν να κάνει πολλές έρευνες από τον Φεβρουάριο του 2020. Η ανασκαφή που διεξήχθη στις αρχές Απριλίου του 2020 δεν βρήκε «απολύτως τίποτα, εκτός από αυτό που φαίνεται να είναι ένα κομμάτι από παλιές σωληνώσεις».[68][69]

Στις αρχές του 2021, το δέντρο στο σημείο όπου εθεάθη για τελευταία φορά η Μάρεϊ —το οποίο είχε επισημανθεί με μπλε κορδέλα ως μνημείο— κόπηκε από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.[70] Λίγο αργότερα, ένα αίτημα από την οικογένεια της Μάουρα να τοποθετηθεί εκεί ένας ιστορικός δείκτης απορρίφθηκε από το Τμήμα Ιστορικών Πόρων του Νιού Χάμσαϊρ.[71]

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2021, η αστυνομία του Νιού Χάμσαϊρ ανακοίνωσε ότι θραύσματα οστών είχαν βρεθεί στο Όρος Λουν στο Λίνκολν του Νιού Χάμσαϊρ, 25 μίλια / 40 χιλιόμετρα ανατολικά του σημείου του τροχαίου της Mάουρα.[72] Η Μάρεϊ είχε πάει στο βουνό στο παρελθόν και γνώριζε την περιοχή, σύμφωνα με την αδερφή της.[73] Τα θραύσματα των οστών ήταν «πολύ μικρά» και χρειάστηκαν τουλάχιστον δύο μήνες για να καθοριστεί εάν ήταν τα λείψανα της Μάρεϊ ή όχι.[73] Τον Νοέμβριο του 2021, ανακοινώθηκε ότι τα λείψανα δεν ανήκαν στην Μάουρα.[74]

Τον Ιανουάριο του 2022, το FBI εξέδωσε μια εθνική προειδοποίηση για την υπόθεση της Mάουρα και δημιούργησε ένα προφίλ βίαιης εγκληματικής σύλληψης, επιτρέποντας σε πολλές υπηρεσίες επιβολής του νόμου να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση της.[75] Τον Ιούλιο του 2022, οι αρχές επιβολής του νόμου στο Νιου Χάμσαϊρ ξεκίνησαν έρευνα στις πόλεις Λάνταφ και Ίστον.[76]

Συμπέρασμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εξαφάνιση της Μάουρα έχει αναφερθεί ως «το πρώτο μυστήριο εγκλήματος της εποχής των κοινωνικών μέσων»[77] και προκάλεσε εικασίες από τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό, ειδικά στο Διαδίκτυο, σε διαδικτυακά φόρουμ και πίνακες μηνυμάτων. Γράφοντας για το περιοδικό της Βοστώνης το 2014, ο Μπιλ Τζένσεν σημείωσε: «Στην εποχή μας στο διαδίκτυο, συχνά φαίνεται σαν να μην υπάρχουν ψυχρές υποθέσεις. Αλλά όταν η Μάουρα Μάρεϊ εξαφανίστηκε, ο κοινωνικός ιστός ήταν σε πρώιμο στάδιο. Δεν υπήρχε YouTube και Twitter. Την ημέρα που χάθηκε η Mάουρα, το Facebook είχε κυκλοφορήσει μόλις πέντε ημέρες πριν. Και έτσι μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία της περίπτωσής της ως παραβολή για την εξέλιξη της διαδικτυακής ερευνάς". Το 2005, η ενεργή συζήτηση για την εξαφάνιση της Μάρεϊ τεκμηριώθηκε στον ιστότοπο www.websleuths.com και το 2007 δημιουργήθηκαν σελίδες στο Facebook και στο Myspace αφιερωμένες στην εύρεση της.

Απεικονίσεις της υπόθεσης στα μέσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα χρόνια μετά την εξαφάνιση της Mάουρα, η περίπτωση της θα λάμβανε την προσοχή των Μέσων Ενημέρωσης στις εκπομπές: CNN American Morning, The Montel Williams Show, 20/20, Nancy Grace's Cold Case Files, ABC News, Disappeared, The Dr. Oz Show, NPRs StoryCorps και NewsNation ως καθώς και στην έντυπη ύλη: Boston Globe, People Magazine, Newsweek, Seventeen Magazine, The New Yorker, Rolling Stone και σε δεκάδες άλλες τοπικές και περιφερειακές εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα. Συγκέντρωσε επίσης σημαντικές εικασίες σε πίνακες μηνυμάτων του Διαδικτύου και στα φόρουμ, με θεωρίες που κυμαίνονται από την απαγωγή έως την εκούσια εξαφάνιση.[78] Το 2017, η υπόθεση αποτέλεσε το αντικείμενο μιας σειράς ντοκιμαντέρ στο διαδικτιακό κανάλι Oxygen, η οποία περιέγραφε την εξαφάνιση της Mάουρα ως το «πρώτο μυστήριο εγκλήματος της εποχής των social media », που συνέβη λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του Facebook.

Ένα επεισόδιο της σειράς 20/20 συνέκρινε την περίπτωση της Μάουρα με αυτή της Μπρουκ Γουίλμπεργκερ, η οποία χάθηκε στο Όρεγκον λίγους μήνες μετά την εξαφάνιση της Μάρεϊ και αργότερα βρέθηκε δολοφονημένη.[79] Η υπόθεση της Μάουρα δραματοποιήθηκε στην σειρά Disappeared, στην 1η σεζόν και επεισόδιο 6. Το 2017, το διαδικτιακό κανάλι Oxygen παρήγαγε μια τηλεοπτική μίνι σειρά ντοκιμαντέρ έξι μερών με τίτλο "Η εξαφάνιση της Μάουρα Μάρεϊ", με παρουσιάστρια την δημοσιογράφο Μάγκι Φρέλενγκ.[80]

Η εξαφάνιση της Μάουρα ήταν το θέμα του βιβλίου: "True Crime Addict: How I Lost Myself in the Mysterious Disappearance of Maura Murray" ("Εθισμένος σε Αληθινά Εγκλήματα : Πως Έχασα τον Εαυτό μου από την Μυστηριώδη Εξαφάνιση της Μάουρα Μάρεϊ") του συγγραφέα και δημοσιογράφου Τζέιμς Ρένερ . Στο βιβλίο, ο Ρένερ πρότεινε τη θεωρία ότι η Μάρεϊ ταξίδεψε στο Νιου Χάμσαϊρ με ωτοστόπ και μπορεί να εξαφανίστηκε πρόθυμα και να ξεκίνησε μια νέα ζωή αλλού, λόγω των φόβων που είχε επειδή εκκρεμούσε η υπόθεση απάτης με την πιστωτική κάρτα, η οποία θα την εμπόδιζε να προσληφθεί ως νοσοκόμα. Ως δεύτερη λιγότερο πιθανή θεωρία, δήλωσε ότι δολοφονήθηκε από κάποιον που γνώριζε.[81][82] Η οικογένεια της Μάουρα, αμφισβήτησε αυτές τις θεωρίες. Ο Φρεντ Μάρεϊ συνέχισε να πιστεύει ότι η κόρη του έπεσε θύμα απαγωγής και την δολοφόνησαν.

To περίεργο βίντεο στο Youtube[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 8 Φεβρουαρίου του 2012, που ήταν η 8η επέτειος της εξαφάνισης της Μάουρα Μάρεϊ, ένας χρήστης με το ψευδώνυμο "112dirtbag" ("Ρεμάλι 112"), ανέβασε ένα βίντεο στο YouTube παρουσιάζοντας τον εαυτό του να γελάει υστερικά στην κάμερα. Το βίντεο έκλεινε με εκείνον να κλείνει το μάτι στον θεατή και με την φράση "Χαρούμενη Επέτειος".[83] Το όνομα χρήστη προφανώς αναφερόταν στην δήλωση του Φρέντ Μάρεϊ ότι η κόρη του έπεσε θύμα απαγωγής από κάποιο ρεμάλι στον αυτοκινητόδρομο 112. Το βίντεο ήταν στο διαδίκτυο για λίγες μόνο ώρες πριν διαγραφεί από τον χρήστη. Ευτυχώς, κάποιος μπόρεσε να αποθηκεύσει ένα αντίγραφο. Το όνομα του χρήστη έκανε τους ερευνητές να πιστέψουν ότι αυτός ο άνδρας μπορεί να είναι ο δολοφόνος της Μάουρα. Ωστόσο, όταν συνέλαβαν τον συγκεκριμένο άντρα, ο οποίος ονομάζεται Τζέφρι Άλντεν Όλσον,[83] και του έκαναν ανάκριση, δεν μπόρεσαν να τον συνδέσουν με την υπόθεση της Μάρεϊ. Οι αρχές τον χαρακτήρισαν ως ιντερνετικό τρολ που επιζητούσε την προσοχή.[83]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Maura Murray». The Charley Project. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2017. 
  2. «Who Was Maura Murray, and What Has Happened Leading Up to Her Disappearance (Part One)?». Maura Murray Missing Info (mauramurraymissinginfo.com). 11 Σεπτεμβρίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2017. 
  3. Jensen, Bill (February 2014). «Will the Internet Find Maura Murray?». Boston. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις January 30, 2014. https://web.archive.org/web/20140303071739/https://www.bostonmagazine.com/news/article/2014/01/28/maura-murray/. Ανακτήθηκε στις March 18, 2014. 
  4. DeMarco, Peter (15 Φεβρουαρίου 2004). «A student vanishes, and questions mount». The Boston Globe. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2017. 
  5. «My Search For Maura Murray». mauramurray.blogspot.com (James Renner). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-04-18. https://web.archive.org/web/20180418105322/http://mauramurray.blogspot.com/2012/01/maura-used-stolen-credit-card-number.html. Ανακτήθηκε στις December 4, 2016. 
  6. Hamel, Heather (February 5, 2014). «10 years later, mystery of Maura Murray persists». WCVB. http://www.wcvb.com/news/local/10-years-later-mystery-of-maura-murray-persists/24326766. Ανακτήθηκε στις March 24, 2014. 
  7. «JAMES FENNER REQUEST 01272012-1». Maura Murray arrest record. James Renner. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2016. 
  8. McGee, Joe (March 3, 2004). «Leads fruitless, police stalled in Murray probe». The Patriot Ledger. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις April 6, 2004. https://web.archive.org/web/20040406010711/http://ledger.southofboston.com/articles/2004/03/03/news/news07.txt. Ανακτήθηκε στις October 8, 2016. 
  9. Conway, Maribeth (June 21, 2007). «MAURA IS MISSING PART I: The Departure». Whitman-Hanson Express 6 (25). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις December 1, 2010. https://web.archive.org/web/20101201073811/http://whitmanhansonexpress.com/index.php?option=com_content&view=article&id=48%3Amaura-is-missing-part-i-the-departure&catid=912&Itemid=83. 
  10. McGrory, Brian (March 2, 2004). «Where could Maura be?». Boston Globe. https://www.boston.com/news/local/massachusetts/articles/2004/03/02/where_could_maura_be/. Ανακτήθηκε στις September 26, 2009. 
  11. DeMarco, Peter (February 21, 2004). «Map clue spurs search for student in Vermont». Boston Globe. https://www.boston.com/news/local/new_hampshire/articles/2004/02/21/map_clue_spurs_search_for_student_in_vermont/. Ανακτήθηκε στις September 26, 2009. 
  12. «Missing student's parents angry over police investigation». The Massachusetts Daily Collegian. January 26, 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις December 25, 2015. https://web.archive.org/web/20151225165033/http://dailycollegian.com/2005/01/26/missing-students-parents-angry-over-police-investigation/. Ανακτήθηκε στις March 18, 2014. 
  13. McGee, Joe (November 19, 2004). «Missing Hanson woman's last call yet to be investigated: N.H. condo owners say police made no effort to contact them since February». The Patriot Ledger. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις January 23, 2005. https://web.archive.org/web/20050123225421/http://ledger.southofboston.com/articles/2004/11/19/news/news01.txt. 
  14. «Missing student a mystery to police, classmates». The Massachusetts Daily Collegian. February 17, 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις December 25, 2015. https://web.archive.org/web/20151225165019/http://dailycollegian.com/2004/02/17/missing-student-a-mystery-to-police-classmates/. Ανακτήθηκε στις March 18, 2014. 
  15. Mikkilineni, Rupa (26 Δεκεμβρίου 2008). «Maura Murray : Student Wrecks Car, Disappears». Huffington Post. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2017. 
  16. Conway, Maribeth (June 27, 2007). «MAURA IS MISSING PART II: The Accident». Whitman-Hanson Express 6 (26). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις February 17, 2010. https://web.archive.org/web/20100217041203/http://whitmanhansonexpress.com/index.php?option=com_content&view=article&id=76%3Amaura-is-missing-part-ii-the-accident&catid=912&Itemid=83. 
  17. Blackman, Jeremy (March 31, 2013). «A decade lost and the spotlight gone, a father searches for his daughter». Concord Monitor. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις April 9, 2013. https://web.archive.org/web/20130409071336/http://www.concordmonitor.com/home/5124282-95/a-decade-lost-and-the-spotlight-gone-a-father-searches-for-his-daughter. Ανακτήθηκε στις October 9, 2016. 
  18. Schiavone, Christian (February 8, 2014). «Search for Hanson woman missing since 2004 continues». The Enterprise. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις December 8, 2015. https://web.archive.org/web/20151208112246/http://www.enterprisenews.com/article/20140208/NEWS/140206854/12145/NEWS?template=printart. Ανακτήθηκε στις March 18, 2014. 
  19. «Code of Silence». October 14, 2017. http://www.oxygen.com/the-disappearance-of-maura-murray/season-1/code-of-silence. 
  20. Lindsley, Gary E. (February 9, 2009). «Five Years Later, Maura Murray Still Missing After Driving To Haverhill, N.H.». Caledonian-Record. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις October 2, 2017. https://web.archive.org/web/20171002141523/http://www.caledonianrecord.com/news/five-years-later-maura-murray-still-missing-after-driving-to/article_f425137c-9de9-57d2-9b5a-ecd6e80c2834.html. Ανακτήθηκε στις October 9, 2016. 
  21. «Air, Ground Search Futile». Caledonian-Record. February 20, 2004. http://www.caledonianrecord.com/news/air-ground-search-futile/article_38740df3-8c9b-51b6-8267-65adef0ee110.html. Ανακτήθηκε στις October 9, 2016. 
  22. «Fred Murray Appeals to Governor Benson». Caledonian-Record. May 26, 2004. http://www.caledonianrecord.com/news/fred-murray-appeals-to-governor-benson/article_a82c325d-6dd3-57e7-a7b8-4ed4d767d3e5.html. Ανακτήθηκε στις October 9, 2016. 
  23. «Will the Internet Find Missing UMass Student Maura Murray?». Boston Magazine (στα Αγγλικά). 28 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2019. 
  24. DeMarco, Peter (February 15, 2004). «A student vanishes, and questions mount». Boston Globe. https://www.boston.com/news/local/new_hampshire/articles/2004/02/15/a_student_vanishes_and_questions_mount/. Ανακτήθηκε στις September 26, 2009. 
  25. «Police Have New Lead in Maura Murray Case». Calendonian-Record. May 6, 2004. http://www.caledonianrecord.com/news/police-have-new-lead-in-maura-murray-case/article_677914a8-8916-505f-8f66-a3a9331a1154.html. Ανακτήθηκε στις October 9, 2016. 
  26. «Police Secure Murray Items for Evidence». Caledonian-Record. July 1, 2004. http://www.caledonianrecord.com/news/police-secure-murray-items-for-evidence/article_e90c8846-ae42-5581-872a-0f573e091e0a.html. Ανακτήθηκε στις October 9, 2016. 
  27. Hunter, Donna (September 21, 2009). «Vanished: Two Coeds, Two Horrifying Mysteries, One Finally Solved», σελ. ABC News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις October 26, 2009. https://web.archive.org/web/20091026185245/http://abcnews.go.com/2020/vanished-brooke-wilbergers-remains-found-coed-case/story?id=8634304. Ανακτήθηκε στις September 26, 2009. 
  28. Associated Press (April 4, 2004). «Parents push search for student». Boston Globe. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις October 21, 2017. https://archive.today/20171021064517/http://archive.boston.com/news/local/massachusetts/articles/2004/04/04/parents_push_search_for_student/. Ανακτήθηκε στις September 26, 2009. 
  29. «Maura Murray, Cold Case Unit, NH Department of Justice». NH Department of Justice, Office of the Attorney General. Ανακτήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2016. 
  30. Conway, Maribeth (July 12, 2007). «MAURA IS MISSING PART IV: The Aftermath». Whitman-Hanson Express 6 (28). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις December 1, 2010. https://web.archive.org/web/20101201074659/http://whitmanhansonexpress.com/index.php?option=com_content&view=article&id=81%3Amaura-is-missing-part-iv-the-aftermath&catid=912&Itemid=83. 
  31. Abel, David (May 7, 2004). «New lead is reported in search for student». Boston Globe. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις September 5, 2004. https://web.archive.org/web/20040905105621/http://www.boston.com/news/local/massachusetts/articles/2004/05/07/new_lead_is_reported_in_search_for_student/. Ανακτήθηκε στις September 26, 2009. 
  32. Rosinski, Jennifer (May 7, 2004). «New lead gives hope to missing girl's kin». Boston Herald. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-06-30. https://web.archive.org/web/20130630025948/http://pqasb.pqarchiver.com/bostonherald/access/630070341.html?dids=630070341%3A630070341&FMT=ABS&FMTS=ABS%3AFT&date=May+7%2C+2004&author=JENNIFER+ROSINSKI&pub=Boston+Herald&edition=&startpage=018&desc=New+lead+gives+hope+to+missing+girl%27s+kin. Ανακτήθηκε στις September 26, 2009. 
  33. «Search for Missing Woman Extended to Vermont». February 21, 2014. http://www.caledonianrecord.com/news/search-for-missing-woman-extended-to-vermont/article_3ee617bf-4c26-5e62-985f-e3d20a200aab.html. Ανακτήθηκε στις October 9, 2016. 
  34. "Did Maura make the mysterious phone call?"
  35. Conway, Maribeth (July 5, 2007). «MAURA IS MISSING PART III: The Search». Whitman-Hanson Express 6 (27). http://whitmanhansonexpress.com/index.php?option=com_content&view=article&id=79:maura-is-missing-part-iii-the-search&catid=912&Itemid=83. 
  36. Associated Press."
  37. «Mass. woman missing after N.H. car crash». Boston Herald. February 13, 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-10-22. https://web.archive.org/web/20121022212138/http://pqasb.pqarchiver.com/bostonherald/access/544952131.html?dids=544952131:544952131&FMT=ABS&FMTS=ABS:FT&date=Feb+13,+2004&author=&pub=Boston+Herald&edition=&startpage=012&desc=REGION+In+Brief%3B+Mass.+woman+missing+after+N.H.+car+crash. Ανακτήθηκε στις September 26, 2009. 
  38. O'Brien, Soledad (February 17, 2004). «Mystery Disappearance». American Morning (CNN). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις June 15, 2011. https://web.archive.org/web/20110615022438/http://www-cgi.cnn.com/TRANSCRIPTS/0402/17/ltm.03.html. Ανακτήθηκε στις September 26, 2009. 
  39. DeMarco, Peter (February 20, 2004). «With no new leads, FBI joins search for missing student». Boston Globe. https://www.boston.com/news/local/new_hampshire/articles/2004/02/20/with_no_new_leads_fbi_joins_search_for_missing_student/. Ανακτήθηκε στις September 26, 2009. 
  40. Lindsley, Gary E. "Police Chasing Regionwide Leads", Caledonian-Record, February 18, 2004.
  41. McGrory, Brian (February 27, 2004). «Footprints in the Snow». Boston Globe. https://www.boston.com/news/local/massachusetts/articles/2004/02/27/footprints_in_the_snow/. Ανακτήθηκε στις September 26, 2009. 
  42. «Relatives May Have Found a Clue». Caledonian-Record. February 28, 2004. http://www.caledonianrecord.com/news/relatives-may-have-found-a-clue/article_3a9117f7-1263-5160-ba24-2d3cad1b903b.html. Ανακτήθηκε στις October 9, 2016. 
  43. Szaniszlo, Marie (March 2, 2004). «Missing woman's sister finds underwear near crash site». Boston Herald. 
  44. «Potential Evidence Discounted». Caledonian-Record. March 24, 2004. http://www.caledonianrecord.com/news/potential-evidence-discounted/article_a9678fe1-cba7-5db1-bf1f-8efe7bd89e15.html. Ανακτήθηκε στις October 9, 2016. 
  45. «Family, Friends Warned About Trespassing». Caledonian-Record. April 14, 2004. http://www.caledonianrecord.com/news/family-warned-about-trespassing/article_62cdd0ee-3efe-53cf-8fc7-bfe8c1ae99e2.html. Ανακτήθηκε στις October 9, 2016. 
  46. «Residents Dispute Claims They Want Trespassers Arrested». Caledonian-Record. April 20, 2004. http://www.caledonianrecord.com/news/residents-dispute-claims-they-want-trespassers-arrested/article_78174013-24e8-5f30-bb2b-994e2882ec49.html. Ανακτήθηκε στις October 9, 2016. 
  47. Mikkilineni, Rupa (December 9, 2008). «Vermont teen vanishes on way home from work». http://www.cnn.com/2008/CRIME/12/09/grace.coldcase.maitland/index.html. Ανακτήθηκε στις March 19, 2014. 
  48. Garbitelli, Beth (March 18, 2014). «Vt. police mark decade since teen's disappearance». Associated Press. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις March 19, 2014. https://web.archive.org/web/20140319103105/http://www.sfgate.com/default/article/Vt-police-mark-decade-since-teen-s-disappearance-5328576.php. Ανακτήθηκε στις October 7, 2016. 
  49. «Vermont, N.H. State Police Rule Out Connection Between Disappearances». Caledonian-Record. April 9, 2004. http://www.caledonianrecord.com/news/vermont-n-h-state-police-rule-out-connection-between-disappearances/article_433b718b-1200-5885-a1fc-730ec9906be9.html. Ανακτήθηκε στις October 9, 2016. 
  50. «Another Search for Maura Murray Turns Up Little». Caledonian-Record. July 14, 2004. http://www.caledonianrecord.com/news/another-search-for-maura-murray-turns-up-little/article_fd431ff6-8918-5a0a-ba11-59d59d3a131b.html. Ανακτήθηκε στις October 9, 2016. 
  51. Murray, F. J. «Fred's Letters to Governors». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2009. 
  52. Szaniszlo, Marie (February 10, 2005). «Mass. dad asks N.H. gov for help finding daughter». Boston Herald. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-10-22. https://web.archive.org/web/20121022212212/http://pqasb.pqarchiver.com/bostonherald/access/791602151.html?dids=791602151:791602151&FMT=ABS&FMTS=ABS:FT&date=Feb+10,+2005&author=MARIE+SZANISZLO&pub=Boston+Herald&edition=&startpage=020&desc=Mass.+dad+asks+N.H.+gov+for+help+finding+daughter. Ανακτήθηκε στις September 26, 2009. 
  53. West, Nancy (October 28, 2007). «45 months and countless questions». New Hampshire Union Leader: σελ. A1. http://nl.newsbank.com/nl-search/we/Archives?p_product=UL&p_theme=ul&p_action=search&p_maxdocs=200&p_field_label-0=Section&s_dispstring=Missing%20Maura%20Murray%20-%20Four%20years%20and%20countless%20questions%20AND%20section(all)%20AND%20date(all)&p_field_advanced-0=&p_text_advanced-0=(Missing%20Maura%20Murray%20-%20Four%20years%20and%20countless%20questions)&xcal_numdocs=20&p_perpage=10&p_sort=YMD_date:D&xcal_useweights=no.  (απαιτείται συνδρομή)
  54. «Father of missing woman sues N.H. for records of case». The Boston Globe. Associated Press (December 29, 2005). http://archive.boston.com/news/local/new_hampshire/articles/2005/12/29/father_of_missing_woman_sues_nh_for_records_of_case/. Ανακτήθηκε στις October 7, 2016. 
  55. Nichols, Russell (January 29, 2006). «Father seeks data on a lost daughter». Boston Globe. https://www.boston.com/news/local/massachusetts/articles/2006/01/29/father_seeks_data_on_a_lost_daughter/. Ανακτήθηκε στις September 26, 2009. 
  56. «The Lineup». Fox News. January 13, 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις October 21, 2017. https://archive.today/20171021070221/http://www.foxnews.com/story/2006/01/13/january-7-8.html. Ανακτήθηκε στις September 26, 2009. 
  57. Fargan, Jessica (January 4, 2006). «PIs working for free to find UMass student». Boston Herald. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-10-22. https://web.archive.org/web/20121022212254/http://pqasb.pqarchiver.com/bostonherald/access/957076761.html?dids=957076761:957076761&FMT=ABS&FMTS=ABS:FT&date=Jan+4,+2006&author=Jessica+Fargen&pub=Boston+Herald&edition=&startpage=004&desc=PIs+working+for+free+to+find+UMass+Student. Ανακτήθηκε στις September 26, 2009. 
  58. «Private Investigators Renew Search for Missing Woman». The Boston Channel. January 4, 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις October 19, 2009. https://web.archive.org/web/20091019054218/http://www.thebostonchannel.com/news/5845343/detail.html. Ανακτήθηκε στις September 26, 2009. 
  59. Associated Press (August 7, 2007). «Group helps search for missing student». Boston Globe. https://www.boston.com/news/local/articles/2007/08/07/insurance_expert_joins_connector_board/. Ανακτήθηκε στις September 26, 2009. 
  60. «K-9 Teams Search for Student Who Disappeared in 2004». Caledonian-Record. October 23, 2006. http://www.caledonianrecord.com/news/k--teams-search-for-student-who-disappeared-in/article_2850ae5a-27ed-5e18-bf6c-290856339b05.html. 
  61. Conkey, Don (February 9, 2008). «Four years later, Maura Murray's family still driven by hope». The Patriot Ledger. http://www.patriotledger.com/x1009933237. Ανακτήθηκε στις October 7, 2016. 
  62. «Mass. man and father of Maura Murray takes quest to high court». Associated Press. December 20, 2010. http://www.seacoastonline.com/article/20060922/News/309229971. Ανακτήθηκε στις October 8, 2016. 
  63. Associated Press (February 8, 2009). «Five years later, case frustrates family». Boston Globe. https://www.boston.com/news/local/new_hampshire/articles/2009/02/08/five_years_later_case_frustrates_family/. Ανακτήθηκε στις September 26, 2009. 
  64. «Mystery 2004 New Hampshire disappearance of college student continues to torment family, baffle authorities». New York Daily News. 8 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2017. 
  65. «A family's heartbreaking search for Maura». BostonGlobe.com. February 15, 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις April 8, 2017. https://web.archive.org/web/20170408171239/https://www.bostonglobe.com/metro/2017/02/15/family-heartbreaking-search-for-maura/aDsLow8QpzqCeqPV1IcdzI/story.html. Ανακτήθηκε στις April 7, 2017. 
  66. McCormack, Kathy (February 8, 2019). «Dad believes new info will lead to UMass nursing student's remains». Boston.com. AP. https://www.boston.com/news/local-news/2019/02/08/dad-believes-new-info-will-lead-to-umass-nursing-students-remains. Ανακτήθηκε στις February 8, 2019. 
  67. Gavin, Christopher (April 3, 2019). «Despite speculation, investigators find no new evidence in case of missing UMass student». Boston.com. https://www.boston.com/news/local-news/2019/04/03/investigators-no-new-evidence-missing-umass-student-maura-murray. Ανακτήθηκε στις April 3, 2019. 
  68. «Search of NH Home Yields No New Evidence in Maura Murray Disappearance». WBZ-TV. April 3, 2019. https://boston.cbslocal.com/2019/04/03/maura-murray-missing-investigation-north-haverhill-search/. Ανακτήθηκε στις April 3, 2019. 
  69. Larcom, Angel (March 10, 2021). «Maura Murray blue ribbon memorial tree destroyed». newhampshirelakesandmountains.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2022-01-16. https://web.archive.org/web/20220116100530/http://www.newhampshirelakesandmountains.com/Articles-Littleton-Courier-c-2021-03-10-166069.113119-Maura-Murray-blue-ribbon-memorial-tree-destroyed.html. Ανακτήθηκε στις June 29, 2021. 
  70. «State turns down historical marker request for missing woman». Concord Monitor. AP (Concord, New Hampshire). March 11, 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2023-04-27. https://web.archive.org/web/20230427005053/https://www.concordmonitor.com/State-turns-down-historical-marker-request-for-missing-woman-39365612. Ανακτήθηκε στις June 29, 2021. 
  71. Sullivan, Adam (November 10, 2021). «Investigators: Bone fragments not connected to Maura Murray case». WCAX-TV. https://www.wcax.com/2021/11/10/investigators-bone-fragments-not-connected-maura-murray-case/. Ανακτήθηκε στις November 28, 2021. 
  72. 73,0 73,1 «'This is Gut Wrenching,' Family of Woman Missing 17 Years Waits for Tests on Bone Fragments Found in New Hampshire». CBS Boston. 14 Σεπτεμβρίου 2021. 
  73. «Bone Fragments Found In New Hampshire Not Those Of Missing Woman Maura Murray». CBS Boston (στα Αγγλικά). 10 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2021. 
  74. «FBI issues national alert in unsolved 2004 disappearance of Massachusetts native Maura Murray». WCVB (στα Αγγλικά). 17 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2022. 
  75. Klein, Asher (July 13, 2022). «Police Searching 2 NH Towns for Maura Murray, UMass Student Missing Since 2004». WVIT. https://www.nbcconnecticut.com/news/local/police-searching-2-nh-towns-for-maura-murray-umass-student-missing-since-2004/2824914/. Ανακτήθηκε στις July 13, 2022. 
  76. Carlson, Adam (22 Σεπτεμβρίου 2017). «Behind a New Investigation of a Mass. College Student's Mysterious 2004 Disappearance». People. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2017. 
  77. «New developments in search for missing UMass student». The Massachusetts Daily Collegian. January 31, 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις December 8, 2015. https://web.archive.org/web/20151208123559/http://dailycollegian.com/2006/01/31/new-developments-in-search-for-missing-umass-student/. Ανακτήθηκε στις March 18, 2014. 
  78. «Vanished: Missing Co-eds». 20/20. MSN. 15 Ιουλίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2009. 
  79. «Episode Guide | The Disappearance of Maura Murray». Oxygen Official Site. 21 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2020. 
  80. «True Crime Addict | James Renner | Macmillan» (στα αγγλικά). US Macmillan. https://us.macmillan.com/books/9781250089021. Ανακτήθηκε στις October 10, 2017. 
  81. «Nonfiction Book Review: True Crime Addict: How I Lost Myself in the Mysterious Disappearance of Maura Murray by James Renner. St. Martin's/Dunne, $25.99 (288p) ISBN 978-1-250-08901-4» (στα αγγλικά). PublishersWeekly.com. https://www.publishersweekly.com/978-1-250-08901-4. Ανακτήθηκε στις October 10, 2017. 
  82. 83,0 83,1 83,2 «112dirtbag».