Εξαφάνιση της Μπριάνα Μέιτλαντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπριάνα Μέιτλαντ
Το παλιό σπίτι του Ντάτσμπερν, στο οποίο βρέθηκε το αυτοκίνητο της Μπριάνα Μέιτλαντ εγκαταλελειμμένο.
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8 Οκτωβριου 1986
Μπέρλινγκτον, Βερμόντ, Η.Π.Α
Εξαφάνιση19 Μαρτίου 2004 (17 ετών)
Μοντγκόμερι, Βερμόντ, Η.Π.Α.
Χώρα πολιτογράφησηςΑμερική
Ύψος1,65 μέτρα
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
Γονείς
  • Μπρους Μέιτλαντ (πατέρας)
  • Κέλλυ Φίσερ Μέιτλαντ (μητέρα)

Η Μπριάνα Αλεξάνδρα Μέιτλαντ (Αγγλικά: Brianna Alexandra Maitland, γεννημένη στις 8 Οκτωβρίου του 1986) είναι μια Αμερικανίδα έφηβη που εξαφανίστηκε στις 19 Μαρτίου του 2004, σε ηλικία 17 ετών, από το Μοντγκόμερι του Βερμόντ. Από τότε κανείς δεν την έχει δει ζωντανή, ούτε έχει μάθει νέα της. Λόγω μιας σειράς συνθηκών, πέρασαν αρκετές ημέρες πριν οι φίλοι και η οικογένεια της Μέιτλαντ αντιληφθούν την εξαφάνιση της και την δηλώσουν στην αστυνομία.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μπριάνα Μέιτλαντ γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου του 1986 στο Μπέρλινγκτον του Βερμόντ από τον Μπρους Μέιτλαντ και την Κέλλυ Φίσερ Μέιτλαντ.[1] Μεγάλωσε με τον μεγαλύτερο αδερφό της στο αγρόκτημα των γονιών τους στο Ανατολικό Φραγκλίνο, στο Βερμόντ,[2] κοντά στα καναδικά σύνορα.[3] Σε μικρή ηλικία, εκπαιδεύτηκε εκτενώς στις πολεμικές τέχνες και συγκεκριμένα στο Ζίου Ζίτσου. Η Μπριάνα φοίτησε ένα χρόνο στο Λύκειο Missisquoi Valley Union και κατόπιν έκανε μεταγραφή στο Λύκειο Enosburg Falls στο Ίνοσμπουργκ Φολς.

Πριν την εξαφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα 17α γενέθλια της, τον Οκτώβριο του 2003, η Μπριάνα αποφάσισε ότι ήθελε να φύγει από τη φάρμα των γονιών της. Η μητέρα της, Κέλλυ, είπε ότι δεν υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στο σπίτι, αλλά ότι η κόρη της ήθελε περισσότερη ανεξαρτησία και να είναι πιο κοντά στους φίλους της, οι οποίοι ζούσαν 24 χιλιόμετρα μακριά και φοίτησαν σε διαφορετικό λύκειο. Η Μπριάνα μετακόμισε, αλλά οι συνθήκες διαβίωσης της ήταν ασταθείς, καθώς φιλοξενούνταν στα σπίτια των φίλων της. Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2004, παράτησε το Λύκειο και μετακόμισε με την παιδική της φίλη, Τζίλιαν Στάου, στο Σέλντον του Βερμόντ, δηλαδή περίπου 32 χιλιόμετρα δυτικά του Μοντγκόμερι.[4] Για να ολοκληρώσει την εκπαίδευση της, η Μπριάνα εγγράφηκε σε ένα πρόγραμμα GED (δηλαδή στην Γενική Εκπαιδευτική Ανάπτυξη, στην οποία όσοι δεν ολοκλήρωσαν το Λύκειο, περνούν από εξετάσεις για να πάρουν ένα πιστοποιητικό ισότιμο με αυτό του Λυκείου ή διαπιστευτήρια με παρόμοιο τίτλο). Επιπρόσθετα, έπιασε δύο δουλειές: ως λαντζιέρα στο εστιατόριο Black Lantern Inn και ως σερβιτόρα στο εστιατόριο KJ’s Diner στο κοντινό Σεντ Άλμπανς του Βερμόντ.

Τρεις εβδομάδες πριν από την εξαφάνιση της, η Μπριάνα δέχτηκε σωματική επίθεση σε ένα πάρτι από μια πρώην φίλη της, την Κιάλη Λακρός. Το κίνητρο της επίθεσης ήταν ασαφές,[5] αν και ο πατέρας της Μπριάνα, ο Μπρους, δήλωσε αργότερα ότι πίστευε ότι προήλθε από ζήλια λόγω του ότι η κόρη του είχε την προσοχή κάποιων νεαρών αντρών στο πάρτι. Ένας από τους φίλους της Μπριάνα στο πάρτι ισχυρίστηκε ότι η κοπέλα, παρά την εκπαίδευσή της στις πολεμικές τέχνες, αρνήθηκε να επιτεθεί στην Κιάλη, η οποία στη συνέχεια τη χτύπησε στο πρόσωπο αρκετές φορές ενώ η Μπριάνα καθόταν σε ένα φορτηγό. Ο καυγάς είχε ως αποτέλεσμα η Μπριάνα να σπάσει την μύτη της και να πάθει διάσειση στο κεφάλι. Αργότερα υπέβαλε μήνυση εναντίον της Κιάλης. Στη συνέχεια, η καταγγελία αποσύρθηκε τρεις εβδομάδες μετά την εξαφάνιση της Μπριάνα, καθώς η αστυνομία δήλωσε ότι η Λακρός απαλλάχθηκε από οποιαδήποτε ανάμειξη στην εξαφάνιση της.

Εξαφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρασκευή 19 Μαρτίου του 2004[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εστιατόριο Black Lantern Inn, στο οποιο εθεάθη ζωντανή για τελευταία φορά η Μπριάνα Μέιτλαντ[3]

Το πρωί της Παρασκευής, 19 Μαρτίου του 2004, η Μπριάνα έδωσε εξετάσεις για να λάβει απολυτήριο της στο GED. Πέρασε με επιτυχία και τηλεφώνησε στη μητέρα της για να της πει τα καλά νέα. Η Κέλλυ την κέρασε μεσημεριανό για να το γιορτάσουν. Ο πατέρας της, ο Μπρους, ήταν εκτός πολιτείας διότι εργαζόταν στη Νέα Υόρκη εκείνη την εποχή. Η μητέρα της είπε ότι η Μπριάνα ήταν ευδιάθετη καθώς σχεδίαζε να γραφτεί στο κολέγιο.

Μετά το μεσημεριανό γεύμα, η Μπριάνα και η μητέρα της πέρασαν το απόγευμα για ψώνια και δουλειές. Ενώ περίμενε στην ουρά του ταμείου ενός καταστήματος, η Κέλλυ είπε ότι κάτι τράβηξε την προσοχή της Μπριάνα στον εξωτερικό χώρο και έφυγε αναφέροντας ότι θα επιστρέψει σύντομα. Η Κέλλυ ολοκλήρωσε την αγορά της και συνάντησε την κόρη της στο πάρκινγκ και παρατήρησε ότι ήταν αγχωμένη και ταραγμένη. Κατόπιν είπε στη μητέρα της ότι έπρεπε να πάει σπίτι και να προετοιμαστεί για την επερχόμενη βάρδια εργασίας της στο εστιατόριο Black Lantern Inn. Μη θέλοντας να την πιέσει, η Κέλλυ δεν ρώτησε να μάθει τι είχε συμβεί και άφησε την Μπριάνα στο σπίτι της φίλη της Τζίλιαν μεταξύ 15:30 και 16:00. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που την είδε ζωντανή. Κάποια στιγμή πριν φύγει για τη βάρδια της δουλειάς της, η Μπριάνα άφησε ένα σημείωμα στην συγκάτοικο της και φίλη της, που έλεγε ότι θα επέστρεφε μετά τη δουλειά εκείνο το βράδυ.

Η ώρα που τελείωσε την βάρδια της ήταν 23:20.[6] Οι συνάδελφοι της ρώτησαν την Μπριάνα αν θα ήθελε να πάει μαζί τους για δείπνο λίγο πιο αργά. Εκείνη αρνήθηκε, λέγοντας ότι έπρεπε να γυρίσει σπίτι και να ξεκουραστεί πριν δουλέψει την επόμενη μέρα στη δεύτερη δουλειά της στο Σεντ Άλμπανς. Στη συνέχεια, η κοπέλα αναχώρησε μόνη της από την εργασία της, με ένα αυτοκίνητο μάρκας Oldsmobile Sedan, μοντέλο του 1985 που ήταν δηλωμένο στο όνομα της μητέρας της αλλά το χρησιμοποιούσε εκείνη.[7]

Σάββατο 20 Μαρτίου του 2004[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανακάλυψη του οχήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νωρίς το επόμενο απόγευμα, στις 20 Μαρτίου, ένας αστυνόμος του τμήματος του Βερμόντ στάλθηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στον αυτοκινητόδρομο Route 18 στο Ρίτσφορντ,[8] περίπου ένα μίλι από το πανδοχείο Black Lantern. Το όχημα της κοπέλας βρέθηκε παρκαρισμένο στο πίσω πλαϊνό μέρος του σπιτιού, το οποίο ήταν γνωστό με το όνομα "το παλιό σπίτι του Ντάτσμπερν".[9] Εκείνο το σημείο του σπιτιού είχε χτυπηθεί από το πίσω άκρο του αυτοκινήτου και ένα κομμάτι κόντρα πλακέ που κάλυπτε ένα παράθυρο, βρισκόταν πάνω στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου. Δύο από τους μισθούς της Μπριάνα ήταν στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου και έξω από αυτό, οι ερευνητές αργότερα βρήκαν πεταμένα κέρματα, ένα μπουκάλι νερό και ένα ακάπνιστο τσιγάρο.[10] Ο αστυνομικός υπέθεσε ότι το αυτοκίνητο είχε εγκαταλειφθεί από κάποιον μεθυσμένο οδηγό. Έτσι κάλεσε μια εταιρεία ρυμούλκησης και μετέφερε το όχημα σε ένα τοπικό γκαράζ.

Η Μπριάνα δεν δηλώθηκε αγνοούμενη για αρκετές ημέρες. Η μητέρα της δεν έμαθε για την ανακάλυψη του αυτοκινήτου παρά μόνο πέντε ημέρες μετά. Επίσης, η φίλη της Τζίλιαν είδε το σημείωμα της Μπριάνα τρεις ημέρες αργότερα, δηλαδή τη Δευτέρα 22 Μαρτίου του 2004, καθώς το Σαββατοκύριακο ήταν εκτός σπιτιού. Υποθέτοντας ότι η Μπριάνα έμενε αλλού, δεν τηλεφώνησε στην Κέλλυ μέχρι την επόμενη μέρα. Την Τρίτη, η Κέλλυ άρχισε να τηλεφωνεί σε διάφορους ανθρώπους για να βρει την κόρη της, συμπεριλαμβανομένων των φίλων και των εργοδοτών της κόρης της. Εντούτοις κανένας δεν την είχε δει και δεν είχε μιλήσει μαζί της. Αγνοώντας ακόμα ότι το όχημα που οδηγούσε η Μπριάνα είχε βρεθεί, υπέβαλε αναφορά αγνοουμένων την ίδια ημέρα. Την Πέμπτη 25 Μαρτίου του 2004, οι γονείς της Μπριάνα έδωσαν φωτογραφίες της στην αστυνομία του Βερμόντ στο Σεντ Άλμπανς. Ένας αστυνομικός τους έδειξε μια φωτογραφία του οχήματος που βρέθηκε στο παλιό σπίτι του Ντάτσμπερν, και αναγνώρισαν ότι άνηκε στην κόρης τους. Η Κέλλυ είπε σε συνεντεύξεις ότι πίστευε ότι κάποιος άλλος είχε εγκαταλείψει το αυτοκίνητο στην περιοχή και όχι η κόρη της.

Μαρτυρίες για θέαση του αυτοκινήτου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την αναφερόμενη εξαφάνιση της Μπριάνα, αρκετά άτομα προσήλθαν στις αρχές επιβολής του νόμου για να αναφέρουν ότι είδαν το οχήματος στο παλιό σπίτι τη νύχτα που εξαφανίστηκε η Μπριάνα:

  • Ένας άνδρας που πέρασε από το σπίτι στις 23:30 με 00:30 στις 19 – 20 Μαρτίου του 2004 είπε ότι οι προβολείς του αυτοκινήτου μπορεί να ήταν αναμμένοι. Δήλωσε επίσης ότι δεν είδε κανέναν μέσα ή γύρω από το αυτοκίνητο.
  • Ένας άλλος άνδρας που οδηγούσε στην περιοχή περίπου στις 00:30 του Σάββατου 20 Μαρτίου του 2004, θυμήθηκε ότι είδε το ένα φλας του αυτοκινήτου να αναβοσβήνει.
  • Γύρω στις 4:00 το Σάββατο 20 Μαρτίου του 2004, ένας πρώην σύντροφος της Μπριάνα πέρασε με το αυτοκίνητο του από τη σκηνή γυρνώντας από ένα πάρτι πέρα από τα σύνορα, στον Καναδά. Αναγνώρισε το όχημα, αλλά δεν είδε κανέναν μέσα ή γύρω σε αυτό.
  • Το επόμενο πρωί, μερικοί διερχόμενοι οδηγοί βρήκαν το θέαμα αρκετά περίεργο και σταμάτησαν και το φωτογραφήσουν. Ένας από τους φωτογράφους ανέφερε κάποια αλλαγή στο σκηνικό, καθώς ένα μπουκάλι νερό και ένα βραχιόλι ή κολιέ που βρισκόντουσαν στο έδαφος δίπλα στο αυτοκίνητο, προηγουμένως δεν ήταν στην ίδια θέση.

Έρευνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά ευρήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αστυνομία της Πολιτείας του Βερμόντ, η οποία ηγήθηκε της επίσημης έρευνας για τους πρώτους μήνες μετά την εξαφάνιση της Μπριάνα, ήταν δύσπιστη ως προς το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα ότι η κοπέλα να το έχει σκάσει.[11] Η περιοχή γύρω από το παλιό σπίτι χτενίστηκε από αστυνομικούς και σκύλους έρευνας, αλλά τίποτα δεν βρέθηκε. Το όχημα υποβλήθηκε σε εξετάσεις από το κρατικό εργαστήριο εγκλήματος για αποδεικτικά στοιχεία στις 30 Μαρτίου του 2004, αφού το αυτοκίνητο είχε κατασχεθεί σε ένα τοπικό γκαράζ για αρκετές ημέρες. Μετά την επιστροφή του αυτοκινήτου στην οικογένεια της Μπριάνα, ο Μπρους σημείωσε ότι κάρτα ανάληψης της κόρης του, τα γυαλιά, η θήκη φακών επαφής και το φάρμακο για την ημικρανία είχαν αφεθεί μέσα.

Αργότερα η αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εξαφάνιση της κοπέλας δεν ήταν εθελοντική και ότι μάλλον είχε πέσει θύμα απαγωγής.[12] Ενα αρχείο του 2007 που δόθηκε από το FBI ανέφερε ότι η θέση στην οποία ανακαλύφθηκε το αυτοκίνητο της Μπριάνα μπορεί να είχε σκηνοθετηθεί για να εμφανιστεί ως ατύχημα. Οι γονείς της δήλωσαν δημοσίως ότι μπορεί να είχε απαχθεί από πολλούς ανθρώπους, δηλώνοντας ότι θα ήταν δύσκολο για έναν μόνο δράστη να την υποτάξει λόγω της εκπαίδευσής της στις πολεμικές τέχνες.

Η εξαφάνιση της Μάουρα Μάρεϊ, μιας φοιτήτριας από τη Μασαχουσέτη, στο βορειοδυτικό Νιου Χάμσαϊρ τον προηγούμενο μήνα, θεωρήθηκε άσχετη με την εξαφάνιση της Μπριάνα Μέιτλαντ από τις αρχές επιβολής του νόμου, παρά το ότι οι δυο περιπτώσεις είχαν συμβεί με διαφορά απόστασης 140 χιλιομέτρων. Το 2004, η οικογένεια της Μπριάνα δημιούργησε έναν ιστότοπο, (που πλέον δεν λειτουργεί) τον www.bringbrihome.org, στον οποίο δήλωναν ότι πρόσφεραν ανταμοιβή 20.000 δολάρια για οποίον έχει πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην λύση της υπόθεσης.[13] Ο ιστότοπος ήταν ενεργός τουλάχιστον μέχρι το 2009. Σύμφωνα με ένα άρθρο του Μαρτίου του 2017 που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Burlington Free Press, η ανταμοιβή παρέμεινε διαθέσιμη μέχρι τότε.[14] Τον Ιούνιο του 2017, ωστόσο, αναφέρθηκε ότι η ανταμοιβή επρόκειτο να λήξει στις αρχές Ιουλίου του ίδιου έτους.[15]

Ισχυρισμοί και ένορκη κατάθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την εβδομάδα μετά την εξαφάνιση της Μπριάνα, η αστυνομία της Πολιτείας του Βερμόντ έλαβε μια ανώνυμη πληροφορία που ισχυριζόταν ότι η κοπέλα κρατούνταν παρά τη θέλησή της σε ένα σπίτι στο κοντινό Μπέρκσερ του Βερμόντ, δηλαδή 16 χιλιόμετρα από το Μοντγκόμερι. Το νοικιασμένο σπίτι, το οποίο τότε κατείχαν οι Ραμόν Λ. Ράιανς και Ναθάνιελ Τσαρλς Τζάκσον, δύο γνωστοί έμποροι ναρκωτικών από τη Νέα Υόρκη. Στις 15 Απριλίου του 2004 έγινε έφοδος στον χώρο από την αστυνομία.[16] Στο εσωτερικό της οικείας ανακαλύφθηκαν διάφορα σύνεργα ναρκωτικών, καθώς και σημαντικές ποσότητες κοκαΐνης και μαριχουάνας, αλλά δεν βρέθηκε κανένα σημάδι της Μπριάνα. Ο Ράιανς συνελήφθη κατά τη διάρκεια της επιδρομής για κατηγορίες ναρκωτικών. Μετά από κατάθεση που έδωσαν οι στενοί φίλοι της Μπριάνα, οι αρχές ενημερώθηκαν ότι η κοπέλα είχε πειραματιστεί με σκληρά ναρκωτικά στο πρόσφατο παρελθόν, συγκεκριμένα με κρακ και επίσης γνώριζε τον Ράιανς και τον Τζάκσον.

Στα τέλη του 2004, η αστυνομία έλαβε μια πληροφορία από μια ανώνυμη «ηλικιωμένη γυναίκα» που ενέπλεξε τόσο τον Ράιανς όσο και τον Τζάκσον στην εξαφάνιση και την υποτιθέμενη δολοφονία της Μπριάνας. Η υπογεγραμμένη ένορκη κατάθεση περιείχε ισχυρισμούς με λεπτομέρειες, που υποστήριζαν ότι η Μπριάνα είχε δολοφονηθεί περίπου μια εβδομάδα μετά την εξαφάνιση της. Η γυναίκα που παρείχε την ένορκη κατάθεση ισχυρίστηκε ότι ο Ράιανς δολοφόνησε την κοπέλα κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας για χρήματα που του είχε δανείσει για να αγοράσει κρακ, και ότι το πτώμα της είχε τοποθετηθεί προσωρινά στο υπόγειο ενός σπιτιού μια τοπικής γυναίκας που πρόσφατα είχε μπει στην φυλακή. Στη συνέχεια, το σώμα της Μπριάνα τεμαχίστηκε με πριόνι και ρίχτηκε σε μια φάρμα χοίρων. Οι αρχές επιβολής του νόμου δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς της επιστολής.

Η οικογένεια της κοπέλας ανέφερε επιπλέον ότι είχε λάβει πολλά ανώνυμα τηλεφωνήματα από άτομα που ισχυρίζονταν ότι η Μπριάνα ήταν αρχικά «δεμένη σε ένα δέντρο στο δάσος» και όταν δολοφονήθηκε, το πτώμα της ρίχτηκε σε μια λίμνη.

Μεταγενέστερες εξελίξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2006, πλάνα ασφαλείας στο καζίνο Caesars World στο Ατλάντικ Σίτι του Νιου Τζέρσεϊ, έδειξαν μια γυναίκα που έμοιαζε με την Μπριάνα να κάθεται σε ένα τραπέζι πόκερ.[17] Η γυναίκα δεν μπόρεσε να επιβεβαιωθεί ότι ήταν η Μπριάνα.

Το 2012, οι αρχές ερεύνησαν πιθανή σχέση μεταξύ της εξαφάνισης της Μπριάνα και του κατά συρροή δολοφόνου Ισραήλ Κις, ο οποίος διέπραξε πολυάριθμους βιασμούς και ανθρωποκτονίες στην Αλάσκα, το Όρεγκον, την Ουάσιγκτον,[18] στο Βερμόντ και τη Νέα Υόρκη, όπου κατείχε ακίνητο στην πόλη Κόνσταμπλ.[19] Το FBI απέκλεισε την πιθανή σύνδεση του Κις με την εξαφάνιση της Μπριάνα στα τέλη Δεκεμβρίου του 2012,[19] λίγο αφότου ο ίδιος αυτοκτόνησε στο Άνκορεϊτζ της Αλάσκας .[20]

Τον Μάρτιο του 2016, στη δωδέκατη επέτειο της υπόθεσης, οι ερευνητές αποκάλυψαν σε έναν τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι είχαν ανακτήσει δείγματα DNA από το αυτοκίνητο της Μπριάνα. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.[21] Τον Ιούλιο του 2016, η αγροικία όπου ανακαλύφθηκε το όχημα της κοπέλας καταστράφηκε σε πυρκαγιά.[22]

Τον Μάρτιο του 2022, η αστυνομία του Βερμόντ αποκάλυψε ότι είχε βρει ένα ταίριασμα με το δείγμα DNA που βρέθηκε στο αυτοκίνητο της Μπριάνα. Ωστόσο δεν δόθηκε στη δημοσιότητα η ταυτότητα του ύποπτου, αλλά ειπώθηκε ότι ανήκε σε 1 από τα 11 άτομα που εξέτασαν αρχικά σε σχέση με την υπόθεση της Μπριάνα.[23]

Απεικονίσεις μέσων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η υπόθεση της Μπριάνα Μέιτλαντ έχει δραματοποιηθεί από τον τηλεοπτικό σταθμό Dateline NBC [24], στην σειρά ντοκιμαντέρ Investigation Discovery Disappeared τον Δεκέμβριο του 2011. Επιπλέον, η εξαφάνιση της νεαρής γυναίκας αναφέρθηκε επίσης σε ένα επεισόδιο του τηλεοπτικού προγράμματος 20/20. Επίσης, το 2016, η περίπτωσή της παρουσιάστηκε στο podcast "The Vanished".[25] Τέλος, το 2017, η υπόθεση παρουσιάστηκε σε ένα επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ The Disappearance of Maura Murray (Η εξαφάνισης της Μάουρα Μάρεϊ) στο διαδικτυακό κανάλι Oxygen.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Kellie Fisher - Historical records and family trees». MyHeritage. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2017. 
  2. Brianna Alexandra Maitland profile, charleyproject.org; accessed 6 February 2020.
  3. 3,0 3,1 «Vanished in Vermont». 
  4. Corbin, Cristina (26 Μαρτίου 2014). «A decade later, Vermont police hope new leads solve disappearance of Brianna Maitland». Fox News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2016. 
  5. «Brianna Alexandra Maitland profile». The Charley Project. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2018. 
  6. Mikkilineni, Rupa (9 December 2008). «Vermont teen vanishes on way home from work». CNN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 February 2018. https://web.archive.org/web/20180202012616/http://www.cnn.com/2008/CRIME/12/09/grace.coldcase.maitland/index.html?eref=ib_us. Ανακτήθηκε στις 15 June 2017. 
  7. LeBlanc, Deanna (13 June 2012). «Mystery Skull, Part 3». WCAX-TV. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 July 2014. https://web.archive.org/web/20140719223130/http://www.wcax.com/story/18782076/mystery-skull-part-3. Ανακτήθηκε στις 20 July 2012. 
  8. «3451 N Main St, Richford, Vermont». Google Maps. Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2017. 
  9. Shulins, Nancy (29 January 1989). «Fear Settles on the Farm After Two Brothers Survive a Violent Robbery». The Los Angeles Times (Associated Press). https://articles.latimes.com/1989-01-29/news/mn-1799_1_mike. Ανακτήθηκε στις 4 December 2016. 
  10. Costa, Jennifer (17 March 2016). «WCAX Investigates: New details on Brianna Maitland's disappearance». WCAX-TV. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 June 2017. https://web.archive.org/web/20170628232407/http://www.wcax.com/story/31498228/wcax-investigates-new-details-on-brianna-maitlands-disappearance. Ανακτήθηκε στις 30 March 2016. 
  11. Bosma, Mark (15 June 2004). «No News is Bad News for Maitland Search». WCAX-TV. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 July 2014. https://web.archive.org/web/20140719204842/http://www.wcax.com/Global/story.asp?s=1944121. Ανακτήθηκε στις 20 July 2012. 
  12. «Brianna Maitland». missingkids.org. National Center for Missing & Exploited Children. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2016. 
  13. «Brianna Maitland: Reward $20,000». bringbrihome.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Δεκεμβρίου 2008. 
  14. Baird, Joel Banner (2 Μαρτίου 2017). «Tips sought in Vermont teen's 2004 disappearance». Burlington Free Press. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουνίου 2017. 
  15. «$20,000 Reward to Find Missing Teenager Expiring in July». U.S. News & World Report. Associated Press. 23 June 2017. https://www.usnews.com/news/best-states/vermont/articles/2017-06-23/20-000-reward-to-find-missing-teenager-expiring-in-july. Ανακτήθηκε στις 1 May 2018. 
  16. Albarelli, H.P. Jr.; Kettler, Jedd (1 February 2007). «Affidavit: Brianna Maitland Murdered». The County Courier (Enosburg Falls, Vermont). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 January 2014. https://archive.today/20140103224953/http://transmog.net/cgi-bin/nph-mobilewebonastick-scroll-ipad2.cgi/000000A/http/web.archive.org/web/20070619144717/http:/=2fmauramurraymissing.com/tmp/viewtopic.php=3ft=3d4=26view.  (Link to text transcript only).
  17. «Missing Vermont teen». Dateline NBC. 6 May 2004. http://www.nbcnews.com/video/dateline/18541331. Ανακτήθηκε στις 16 June 2017. 
  18. Haberman, Margaret (21 Μαρτίου 2014). «Confessed Alaska serial killer Israel Keyes likely not connected to Olympic National Park disappearance». The Oregonian. Portland, Oregon: Associated Press. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2017. 
  19. 19,0 19,1 «FBI: Serial killer not linked to missing Vt. teen». MyNBC5. Associated Press. 19 Δεκεμβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2017. 
  20. Ng, Christina (6 Φεβρουαρίου 2013). «Serial Killer Israel Keyes' Suicide Letter Is Creepy Ode to Murder». ABC News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2017. 
  21. Aragon, Rachel. «VSP Reveal New Evidence in Maitland Case». My Champlain Valley. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 December 2017. https://web.archive.org/web/20171222105217/http://www.mychamplainvalley.com/news/vsp-reveal-new-evidence-in-maitland-case/403865917. Ανακτήθηκε στις 16 June 2017. 
  22. Lamoreaux, Gregory (17 Μαρτίου 2017). «13 years later, troopers still work Maitland case». The County Courier. Enosburg Falls, Vermont. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2017. 
  23. Sullivan, Adam. «Police: Source of DNA in Brianna Maitland investigation identified». www.wcax.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2022. 
  24. Stafford, Rob (6 Μαΐου 2007). «Whereabouts of Vermont teen still a mystery». Dateline. NBC News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2016. 
  25. «EPISODE 2: BRIANNA MAITLAND». The Vanished Podcast (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2020.