Κahlúa

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Kahlúa είναι επωνυμία λικέρ με γεύση καφέ από το Μεξικό. Το ποτό περιέχει ρούμι, ζάχαρη, φασόλια βανίλιας και καραμέλα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο θρύλος του Kahlúa γεννήθηκε στο Μεξικό και η ιστορία ξεκινάει το 1936 με δημιουργούς το Senior Blanco,  το Montalvo Lara και τους αδελφούς Alvarez.  Ένας από αυτούς είχε μία ωραία ιδέα, οι δύο από αυτούς είχαν πλούσιο και γευστικό καφέ Arabica και ο άλλος που ήταν χημικός έκανε την ιδέα πραγματικότητα. Tο Kahlúa είναι παρασκευασμένο από τα καλύτερα συστατικά που υπάρχουν  στο αγροτικό Veracruz του Μεξικού. Η λέξη Kahlúa έχει ρίζες από τις αρχαίες αραβικές γλώσσες και σημαίνει ότι είναι «αργός»,για τον καφέ.

Το 1944, τέσσερα χρόνια μετά, το Kahlúa ταξίδεψε στις ΗΠΑ. Μόλις έγινε διεθνώς γνωστό το Kahlúa το 1948 ανακάλυψαν και δημιούργησαν το «Black Russian». Οι φήμες αναφέρουν ότι το «Black Russian» είναι ο μεγάλος αδερφός του «White Russian» που δημιουργήθηκε το 1949 στις Βρυξέλλες προς τιμή μιας αξέχαστης οικοδέσποινας που τα πάρτυ της ήταν θρυλικό για σημαντικούς ανθρώπους. Είναι ένα κοκτέιλ από το πλούσιο βαθύ χρώμα του Kahlúa και το πνεύμα της Absolut Vodka, σε αναλογία 1 προς 2.

Στη δεκαετία του 1950 οι πρώτες διαφημίσεις του Kahlúa ήταν εμπνευσμένες από έναν άντρα της εταιρείας του Kahlúa το Jules Berman , ενθουσιώδης συλλέκτης των προ-κολομβιανών μορφών. Πιστεύε, οπως και οι ιδρυτές στην πλούσια μεξικανική κληρονομιά και χρησιμοποιούσε περίεργες φιγούρες σε κάθε διαφήμιση. Ο Berman το 1962 έγινε γνωστός ως o “Mr Kahlúa” ο πρώτος εισαγωγέας Kahlúa ο οποίος ανοιξε το πρώτο κατάστημα πώλησης ποτών το Beverly Hills και στη συνέχεια ανοιξε άλλα πέντε μαγαζιά. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ο  Berman ξεκίνησε μία δική του εταιρεία εισαγωγής κρασιού και οινοπνευματώδη ποτών «Berman Enterprises» η οποία είχε πολλά εμπορικά σήματα.

Ο  Berman πούλησε το Kahlúa στην Hiram Walker & Sons το 1964 αλλά έμεινε σαν εταιρικός υπεύθυνος της μάρκας μέχρι το 1970. Το 1994 η Hiram Walker & Sons εταιρία ενώθηκε με την Allied Lyons για να γίνει τελικά Allied Domecq, η οποία στη συνέχεια το 2005 διαλύθηκε και το Kahlúa εξαγοράστηκε από τον σημερινό της ιδρυτή τον Pernod Ricard, το 2004 περιεκτικότητα σε αλκοόλη του Kahlúa από 26,5% μειώθηκε στα 20% που είναι έως σήμερα.

Το 1977 δημιουργήθηκε το «B-52» για πρώτη φορά στο Καλγκάρι στον Καναδά. Γρήγορα όμως έγινε μεγάλη επιτυχία και διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Είναι μία μίξη Kahlúa, irish Cream και triple sec. Είναι γνωστό το «Β-52» για την σύνθεση του που είναι εντυπωσιακή. Τα συστατικά του διαχωρίζονται σε τρία στρώματα που φαίνονται το ένα πάνω στο άλλο σε αναλογία 1:1:1. Το 1990 το Kahlúa έγινε ένα δημοφιλές λικέρ για τη διακόσμηση σκηνών σε ταινίες εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες, σειρές και τραγούδια. Το 2018 το Kahlúa είναι ένα λικέρ με διάσημη ιστορία και παραμένει το πρώτο λικέρ καφέ σε όλο τον κόσμο. Όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα το Kahlúa χρειάζονται έως και 7 χρόνια για να παραχθεί ένα μπουκάλι Kahlúa.

Συστατικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βασικό συστατικό του Kahlúa είναι ο καφές. Για να δημιουργηθούν οι τέλειοι κόκκοι καφέ για την παρασκευή λικέρ μπορούν να περάσουν και 6 χρόνια. Τα κεράσια του καφέ καλλιεργούνται σε σκιερό μέρος και η διαδικασία διαρκεί περισσότερο από την καλλιέργεια τους στον ήλιο. Τα κεράσια καφέ έχουν κόκκινο καρπό και συναντώνται σε θαμνώδη καφεόδεντρα, παίζουν ρόλο στο γευστικό προφίλ του καφέ ανάλογα με την ποικιλία του καφεόδεντρου προκύπτει και η παραγωγή του φρούτου ενώ μπορεί να έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά όπως μέγεθος, ανθεκτικότητα στις αρρώστιες και άλλα. Μέσα στο κεράσι υπάρχουν οι σπόροι καφέ οι γνωστοί σε όλους μας κόκκοι καφέ. Τα  κεράσια με άλλα λόγια είναι η ασπίδα που προστατεύει τους κόκκους καφέ και στο τέλος αφού πάρουν αυτό το ωραίο κόκκινο σκούρο χρώμα είναι έτοιμα να ανοίξουν και να εμφανιστούν οι κόκκοι καφέ. Στη συνέχεια γίνεται συγκομιδή του κερασιού. Η συγκομιδή μπορεί να γίνει με το χέρι, είναι ο καλύτερος αλλά πιο δαπανηρός τρόπος, γίνεται διαλογή ξεχωριστή του ώριμου καρπού από το δέντρο ή με μηχανικό τρόπο, μόνο σε επίπεδες φυτείες, γίνεται με τρακτέρ με ειδικό εξοπλισμό που ή χτυπούν τον καρπό ή κόβουν τα κλαδιά με τους καρπούς. Στη συνέχεια γίνεται διαλογή των καρπών αυτός ο τρόπος βλάπτει το φυτό αλλά και τα κεράσια του καφέ. Τέλος γίνεται το stripping, οι εργάτες περνούν από όλα τα δέντρα και μαζεύουν όλους τους καρπούς από τους άγουρους μέχρι τους αποξηραμένους. Μετά τη συγκομιδή γίνεται πάλι διαχωρισμός των καρπών.

Η ξήρανση και η ανάπαυση έρχονται μετά την συγκομιδή. Η διαδικασία της αποξήρανσης καθορίζει και το αρωματικό και γευστικό προφίλ του καφέ. Διάσημες τεχνικές είναι η φυσική επεξεργασία ή natural ή ξηρή και η πλυμένη επεξεργασία washed ή υγρή. Η φυσική επεξεργασία είναι πιο φθηνή και πιο απλή, μία παλιά μέθοδος που χρησιμοποιείται συνήθως σε χώρες που δεν υπάρχει πολύ αποθεματικό νερό. Σε αυτή τη μέθοδο τα κεράσια μετά τη συγκομιδή διαχωρίζονται αφού καθοριστούν σε άγουρα, ώριμα και χαλασμένα. Στη συνέχεια βάζουν τα κεράσια σε υπερυψωμένα κρεβάτια με οπές εκτεθειμένα στον ήλιο με στόχο υγρασία να μειωθεί στο 11 με 12%. Κατά διαστήματα για να μην μουχλιάζουν τα ανακινούν και όταν οι συνθήκες του καιρού δεν είναι καλές χρησιμοποιούν μηχανισμούς στεγνώματος. Η διαδικασία της αποξήρανσης μπορεί να κρατήσει μέχρι και τέσσερις εβδομάδες, είναι σπουδαία γιατί αν τα κεράσια αποξηρανθούν πιο πολύ από ότι πρέπει υπάρχει φόβος να γίνουν εύθραυστα και να σπάσουν ευκολότερα στην αποφλοίωση που γίνεται μετά. Η υγρή ή πλυμένη επεξεργασία που είναι πιο πολύπλοκη και ακριβή μέθοδος δίνει πιο όξινο αποτέλεσμα. Σε αυτή τη μέθοδο γίνεται πρώτα ο διαχωρισμός των κερασιών σε δεξαμενή νερού με συνέπεια τα ώριμα να βυθιστούν και να επιπλέουν τα χαλασμένα. Μετά γίνεται αποφλοίωση πάνω σε μία σήτα ασκώντας πίεση. Στη συνέχεια γίνεται η ζύμωση με μικροοργανισμούς που μπορεί να κρατήσει 24-36 ώρες. Τέλος πλένονται με νερό.

Επόμενο σημαντικό στάδιο είναι το στέγνωμα, οι κόκκοι απλώνονται για να στεγνώσουν είτε με τον ήλιο (φυσικά) ή  με στεγνωτήρες μηχανικούς (μηχανικός) και για να στεγνώσουν ομοιόμορφα οι κόκκοι γυρίζονται κάθε έξι ώρες. Στο τελικό στάδιο γίνεται η αποφλοίωση με ειδικές μηχανές αφαιρείται ο φλοιός από τον κόκκο. Με αυτό τον τρόπο έχουμε υψηλή οξύτητα, φρουτώδη γεύση και όχι ένα έντονο σώμα όπως με το φυσικό τρόπο.

Ένα άλλο συστατικό του Kahlúa είναι το ρούμι. Το ρούμι έχει προέλθει από το ζαχαροκάλαμο από το οποίο παίρνουν το χυμό, ο χυμός βράζεται γίνεται μίξη με νερό. Μόλις δώσει το αλκοόλ,  στη συνέχεια γίνεται η διαδικασία της απόσταξης. Για να παραχθεί το τελικό προϊόν, το Kahlúa, πρέπει να γίνει ανάμειξη των κόκκων και του οινοπνευματώδους ποτού αφού έχουν περάσει επτά χρόνια. Ο καφές που ψήνεται τέλεια ενώνεται με το οινοπνευματώδες ποτό και το μίγμα για τέσσερις εβδομάδες «ξεκουράζεται». Μόλις περάσουν αυτές οι εβδομάδες γίνεται η εμφιάλωση του Kahlúa.

Η φιάλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μπουκάλι του Kahlúa χαρακτηρίζεται σαν πλούσιο, τολμηρό και σύγχρονο που αντικατοπτρίζει μία ιδιαίτερη προσωπικότητα και κληρονομιά της μάρκας με εικόνες και μεταλλικούς τόνους. Το 2007 σχεδιάστηκε  ένα καινοτόμο  και ανανεωμένο μπουκάλι για το πρώτο λικέρ καφέ στον κόσμο το Kahlúa. Το νέο μπουκάλι χρησιμοποιεί την εμβληματική συσκευασία του Kahlúa και την παλέτα χρωμάτων. Το ανανεωμένο μπουκάλι δημιουργήθηκε από την εταιρία Pernod Ricard, της Malibu-Kahlúa International και με τον ανώτερο αντιπρόεδρο της εταιρίας Cyril Claquin που αναφέρει για τη νέα σχεδίαση ότι “αξιοποιώντας την υπάρχουσα αξία του Kahlúa εισάγονται premium μεταλλικές πινελιές που υποδηλώνουν την αριστεία και την ποιότητα, μαζί με μέσο-αμερικανικά στοιχεία που προκαλούν την κληρονομιά της μάρκας”.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας φιάλης είναι να κρατά το πλούσιο υγρό και τα κληρονομικά χαρακτηριστικά της μάρκας, προσθέτει βαθιές αποχρώσεις μεταλλικών τόνων και απαλή λάμψη σατέν. Το πιο απλό λογότυπο ενώνεται με την παλέτα χρωμάτων και αυξάνονται οι αντιθέσεις.  Στη νέα φιάλη η ετικέτα έχει εικόνες του τόπου και της τοπογραφίας του Μεξικού. Τα ιδιαίτερα αμερικανικά στοιχεία δίνουν τη γνησιότητα και την καταγωγή της μάρκας. Πίσω στη φιάλη αναγράφεται η σημαντική και γνωστή ιστορία του Kahlúa δείχνοντας την καταγωγή του λικέρ, ενώ δίνει πινελιές που εκπέμπουν την ιδιαίτερη γεύση και την πλούσια ποιότητα του. Η εξωτερική συσκευασία που φτάνει στον καταναλωτή εκπέμπει ιδιαίτερη ποιότητα και ζωντανεύει τα χαρακτηριστικά της φιάλης, την αρίστη παλέτα χρωμάτων, το καινούργιο λογότυπο Kahlúa και τα ιδιαίτερα μέσο-αμερικανικά στοιχεία.

Γευσιγνωσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εμφάνιση: διαυγές, σχεδόν αδιαφανές, πολύ βαθύ καφέ


Άρωμα: καφές, σοκολάτα και βανίλια, μαύρη σοκολάτα είναι έντονη όσο και ο φρέσκος αλεσμένος καφές


Γεύση: ελαφρύ σιρόπι και γλυκό, μαύρη σοκολάτα και καφές που ανταγωνίζονται για τη βασική θέση, έντονη βανίλια, ελαφρύς καπνός


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

[1] Επίσημη Ιστοσελίδα