Μηχάνημα αυτόματης ανάληψης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα μηχάνημα αυτόματης ανάληψης στο Άργος

Ένα Αυτοματοποημένο Ταμειακό Μηχάνημα (ATM: Automated Teller Machine) είναι μια ηλεκτρονική συσκευή τηλεπικοινωνιών που επιτρέπει στους πελάτες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να διεξάγουν χρηματοοικονομικές συναλλαγές, όπως αναλήψεις μετρητών, καταθέσεις, κεφάλαια μεταφοράς ή λήψη πληροφοριών λογαριασμού, ανά πάσα στιγμή και χωρίς την ανάγκη άμεσης αλληλεπίδρασης με το τραπεζικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τον ATMIA, υπάρχουν σήμερα σχεδόν 3.5 εκατομμύρια ATM που έχουν εγκατασταθεί παγκοσμίως. Ωστόσο, η χρήση των ΑΤΜ στην Αυστραλία μειώνεται σταδιακά.

Η χρήση των ΑΤΜ γίνεται με την χρήση πλαστικού χρήματος, πληκτρολογώντας το σωστό PIN, που είναι αποθηκευμένο στο τσιπ ή στη βάση δεδομένων του εκδίδοντος χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Χρησιμοποιώντας ένα ΑΤΜ, οι πελάτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τραπεζικών καταθέσεων ή πιστωτικών λογαριασμών τους, προκειμένου να πραγματοποιήσουν διάφορες οικονομικές συναλλαγές, όπως αναλήψεις μετρητών, υπόλοιπα ελέγχου ή πιστωτικά κινητά τηλέφωνα. Τα ΑΤΜ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάληψη μετρητών και σε ξένη χώρα. Εάν το νόμισμα που γίνεται ανάληψη από το ΑΤΜ είναι διαφορετικό από αυτό στο οποίο είναι εκφρασμένος ο τραπεζικός λογαριασμός, τα χρήματα θα μετατραπούν με τη συναλλαγματική ισοτιμία του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Το πρώτο ATM χρησιμοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου 1967 στα Βόρεια προάστια του Λονδίνου.