Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αφίσα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης για τις Ελληνικές φοιτητικές εκλογές, 2014.

Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (Ε.Α.Α.Κ.) είναι ένα δίκτυο που αποτελείται από ένα σύνολο αριστερών φοιτητικών και σπουδαστικών πολιτικο-συνδικαλιστικών σχημάτων, τα οποία δραστηριοποιούνται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ΤΕΙ και Πανεπιστήμια της Ελλάδας.

Οργανωτική δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα σχήματα της ΕΑΑΚ συγκροτούν ένα δίκτυο πολιτικοσυνδικαλιστικών σχημάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για ένα σύνολο αριστερών σχημάτων, στα οποία συμμετέχουν ανένταχτοι αγωνιστές καθώς και φοιτητές που συμμετέχουν σε οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Το καθένα από τα σχήματα της ΕΑΑΚ δραστηριοποιείται ανά φοιτητικό σύλλογο.[1] Κάθε σχήμα έχει διαφορετική ονομασία και διαθέτει μια σχετική αυτοτέλεια οργάνωσης, λήψης πολιτικών αποφάσεων και δραστηριότητας. Τα διάφορα σχήματα και τα μέλη τους συναντώνται, ανταλλάσσουν απόψεις και καταλήγουν σε συγκεκριμένη πολιτική απόφαση στο τακτικό πανελλαδικό διήμερο ΕΑΑΚ που πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο. Εκτός από αυτή την πανελλαδική αποφασιστικού χαρακτήρα διαδικασία, πραγματοποιούνται και επί μέρους διαδικασίες αποφασιστικού χαρακτήρα σε πόλεις ή επαρχίες, οι οποίες θέτουν κατευθύνσεις για την κίνηση των σχημάτων σεβόμενη πάντα την αυτοτέλεια αυτών[2]

Μια από τις βασικές πολιτικές επιλογές ενός σχήματος, που διαφοροποιεί την έννοια αυτή από την έννοια της παράταξης, αποτελεί η επιλογή της μη εκπροσώπησης του σχήματος από μεμονωμένα άτομα ή από συγκεκριμένη ιεραρχική δομή, αλλά την έμφαση στη σημασία της συνδιαμόρφωσης κατά τη λήψη πολιτικών αποφάσεων μέσα από προσπάθεια σύνθεσης διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Σύμφωνα με αυτή, κάθε πολιτική συζήτηση εξετάζει εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις ούτως ώστε να επιτευχθεί συμφωνία των μελών της με βασικό κριτήριο αυτό της κοινωνικής αποτελεσματικότητας. Τα σχήματα της ΕΑΑΚ λόγω της δομής τους διατηρούν σχετική αυτονομία από τις πολιτικές συνιστώσες που τα συνθέτουν.[3]

Συμμετέχουσες οργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα ΕΑΑΚ συμμετέχουν οι εξής αριστερές οργανώσεις:

Από τις συμμετέχουσες οργανώσεις στην ΕΑΑΚ, η ΝΚΑ (νεολαία του ΝΑΡ), η Αριστερή Συσπείρωση, το ΕΚΚΕ, το ΣΕΚ και η ΟΚΔΕ (Σπάρτακος), μαζί με πλήθος ανένταχτων φοιτητών/σπουδαστών συμμετέχουν και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ η Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση συμμετέχει στην Λαϊκή Ενότητα.

Φοιτητικά σχήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τα γεγονότα της συγκυβέρνησης το 1989 και με τη διάσπαση/ανταρσία της ΚΝΕ (κυρίως) αλλά και του ΚΚΕ (περίπου 15.000 αποχωρήσαντες από ΚΚΕ και ΚΝΕ) ιδρύθηκε η ΚΝΕ-NAΡ, που στις φοιτητικές εκλογές του 1990 συμμετείχε στα Αριστερά Αντισυναινετικά Σχήματα (ΑΑΣ) που έλαβαν ποσοστό 12%. Στα ΑΑΣ συμμετείχε επίσης ο Δημοκρατικός Αγώνας (ΔΑ), η φοιτητική παράταξη της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, της νεολαίας του ΚΚΕ εσ.-ΑΑ (ΑΚΟΑ σήμερα), ενώ σε επιμέρους φοιτητικούς συλλόγους συμμετείχαν και οι δυνάμεις των ΑΣΦ. Η ΚΝΕ-ΝΑΡ στη βάση της άρνησης της λογικής κόμμα-παράταξη καλεί το 1991 αγωνιστές του κινήματος και οργανώσεις της επαναστατικής ριζοσπαστικής αριστεράς για τη μετωπική συγκρότηση ενός μορφώματος που θα συσπειρώνει τις ριζοσπαστικές τάσεις/δράσεις μέσα στα ΑΕΙ. Η ΚΝΕ-ΝΑΡ μαζί με τα μέλη του ΚΚΕ που αποχώρησαν, αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία του Νέου Αριστερού Ρεύματος (ΝΑΡ) και της Νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση (ΝΚΑ). Μετά από μια περίοδο συζητήσεων στον απόηχο του φοιτητικού κινήματος των καταλήψεων του 1990-91, οι ΑΣΦ, η ΕΚΟΝ ΡΦ και η ΚΝΕ-ΝΑΡ (μετέπειτα ΝΚΑ) κατέληξαν σε συμφωνία συμπόρευσης, καρπός της οποίας ήταν η ίδρυση της ΕΑΑΚ το 1991. Η ΕΑΑΚ κατείχε σημαντικό ρόλο στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος (1990-1991, 1992, 1995, 1998, 2001, 2006-2007). Το πανελλαδικό ποσοστό της στις φοιτητικές εκλογές κυμαίνεται στο 13% στα Πανεπιστήμια και το 5% στα ΤΕΙ. Συντονίζεται με το ευρύτερο λαϊκό κίνημα και τις συνδικαλιστικές δομές του εργατικού κινήματος. Στις φοιτητικές εκλογές του 2016 συνεργάστηκε σε αρκετά πανεπιστημιακά τμήματα με την ΑΡΕΝ και το ΑΡΔΙΝ[4].

Πολιτικές θέσεις και τακτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση: Μια από τις βασικές προτάσεις των σχημάτων της ΕΑΑΚ είναι η προάσπιση του ενιαίου χαρακτήρα του πτυχίου, με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα επ' αυτού, διαφωνώντας με την έννοια όλης της ειδίκευσης του επιστημονικού πεδίου στην προπτυχιακή εκπαίδευση (βλέπε ΠΚΣ), στον ανώτατο χαρακτήρα των πανεπιστημίων και στην ίδρυση σχολών ανά επιστημονικό πεδίο. Διεκδικούν έτσι τον συνολικό έλεγχο των εργαζομένων επί της παραγωγής οπότε εναντιώνονται στην πολυδιάσπαση των πτυχίων και τον καταμερισμό εργασίας του καπιταλισμού. Δε μπαίνουν σε δρόμο διαπραγμάτευσης/πώλησης της μετέπειτα εργατικής δύναμης του φοιτητή αλλά διεκδικούν συνολική εποπτεία επί της παραγωγής.
 • Δημόσιο Δωρεάν και Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο: τα σχήματα της ΕΑΑΚ παλεύουν για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο στο οποίο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι, με πλήρεις φοιτητικές παροχές (σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, υλικοτεχνική κάλυψη κτλ), ενάντια στην απαξίωση και την υποχρηματοδότηση, ενάντια στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Παλεύουν για ένα πανεπιστήμιο στο οποίο οι φοιτητές λαμβάνουν μέρος στην λήψη αποφάσεων και στην συνδιοίκηση με πραγματικούς όρους, κόντρα στην καταστολή,στην αυταρχικοποίηση και στην πειθάρχηση.Διεκδικούν οι φοιτητές να έχουν λόγο για τον τρόπο που διεξάγεται η εκπαιδευτική διαδικασία.
 • Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών: τα σχήματα της ΕΑΑΚ παλεύουν ενάντια στην εντατικοποίηση των σπουδών.
 • Τα σχήματα της ΕΑΑΚ σε ΤΕΙ και Πανεπιστήμια , παλεύουν και αντιπαρατίθενται πολιτικά και ιδεολογικά με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση.
 • Τα σχήματα της ΕΑΑΚ αγωνίζονται για τη σύνδεση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος με το ευρύτερο λαϊκό κίνημα.
 • Εναντίωση στην αναθετική λογική: Τα σχήματα της ΕΑΑΚ προτάσσουν την άμεση λήψη αποφάσεων από τις Γενικές Συνελεύσεις και στην μαζική συμμετοχή στην υλοποίηση της απόφασης του συλλόγου από το σύνολο του δυναμικού του.Συμμετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων στην βάση της αιρετότητας και της ανακλητότητας. Προτάσσουν το συντονισμό των φοιτητικών συλλόγων και κατά τη διάρκεια όξυνσης του Φοιτητικού Κινήματος στηρίζουν το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων.
 • Μαζική δράση: Πολύ συχνά η δραστηριότητα των σχημάτων της ΕΑΑΚ βασίζεται σε μαζικές δράσεις, όπως διαδηλώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, καταλήψεις χώρων διοίκησης ή ακόμη και ολόκληρων σχολών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Λίστα σχημάτων ΕΑΑΚ, από ιστοσελίδα σχήματος ΑΝΑΦΗ Αρχειοθετήθηκε 2010-11-25 στο Wayback Machine.
 2. ΑΡΑΚ, τι είναι αυτό, κείμενο παρουσίασης σχήματος, βλ. παράγραφος 3, "τι είναι η ΕΑΑΚ"
 3. Πολιτική πρόταση για την λειτουργία και την φυσιογνωμία των σχημάτων της ΕΑΑΚ, Αντίλογος Μηχ. Μηχ., προδιημεριακός διάλογος 2010
 4. EAAK: Ψηφοδέλτια συνεργασίας με ΑΡΕΝ και ΑΡΔΙΝ στις φοιτητικές εκλογές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]