Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά την ευρύτερη συνεργασία παρατάξεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Για την παλαιότερη συνεργασία τμήματος των ΕΑΑΚ με την ΑΡΕΝ, δείτε: ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ. Για τις πρώην κινήσεις των ΕΑΑΚ που ίδρυσαν νέα συλλογικότητα υπό πρωτοβουλία της νΚΑ, δείτε: Attack - Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση.
Έμβλημα το οποίο έχει εμφανιστεί σε αφίσα των Ε.Α.Α.Κ.

Τα σχήματα που συμμετέχουν στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση είναι μία συνεργασία αντικαπιταλιστικών φοιτητικών σχημάτων, την οποία συντελούν αυτόνομες παρατάξεις και σχήματα που τοποθετούνται στο ευρύτερο φάσμα της αριστεράς.

Την παράταξη αυτή στηρίζουν διάφορα κινήματα κυρίως της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, με το ΜέΡΑ25 και την Λαϊκή Ενότητα να δίνουν την στήριξή τους στα σχήματα των ΕΑΑΚ για τις φοιτητικές εκλογές του 2024.

Οργανωτική δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα σχήματα των ΕΑΑΚ συγκροτούν δίκτυο πολιτικο-συνδικαλιστικών σχημάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για σύνολο αριστερών σχημάτων, στα οποία συμμετέχουν ανένταχτοι φοιτητές, καθώς και φοιτητές που συμμετέχουν σε οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

Το καθένα από τα σχήματα των ΕΑΑΚ δραστηριοποιείται ανά φοιτητικό σύλλογο.[1] Κάθε σχήμα έχει διαφορετική ονομασία. Σύμφωνα με τους ίδιους, "διαθέτει αυτοτέλεια οργάνωσης, λήψης πολιτικών αποφάσεων και δραστηριότητας".

Τα διάφορα σχήματα συναντώνται, ανταλλάσσουν απόψεις και καταλήγουν σε συγκεκριμένη πολιτική απόφαση στο τακτικό πανελλαδικό διήμερο ΕΑΑΚ που πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο. Εκτός από αυτή την πανελλαδική διαδικασία, πραγματοποιούνται και επί μέρους διαδικασίες σε πόλεις ή επαρχίες, οι οποίες θέτουν κατευθύνσεις για την κίνηση των σχημάτων[2].

Μια από τις βασικές πολιτικές επιλογές ενός σχήματος, αποτελεί η επιλογή της μη εκπροσώπησης του σχήματος από μεμονωμένα άτομα ή από συγκεκριμένη ιεραρχική δομή, αλλά την έμφαση στη σημασία της συνδιαμόρφωσης κατά τη λήψη πολιτικών αποφάσεων μέσα από προσπάθεια σύνθεσης διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Σύμφωνα με αυτή, κάθε πολιτική συζήτηση εξετάζει εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις ούτως ώστε να επιτευχθεί συμφωνία των μελών.

Τα σχήματα της ΕΑΑΚ, λόγω της δομής τους, μπορούν να διατηρούν σχετική αυτονομία από τις πολιτικές συνιστώσες που τα συνθέτουν.[3]

Συμμετέχουσες οργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα ΕΑΑΚ συμμετέχουν οι εξής αριστερές οργανώσεις:

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από μια περίοδο συζητήσεων στον απόηχο του φοιτητικού κινήματος των καταλήψεων του 1990-91, οι ΑΣΦ, η ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος και η ΚΝΕ-ΝΑΡ (μετέπειτα ΝΚΑ) κατέληξαν σε συμφωνία συμπόρευσης, καρπός της οποίας ήταν η ίδρυση της ΕΑΑΚ το 1991.

Τα ΕΑΑΚ κατείχαν ρόλο στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος (1990-1991, 1992, 1995, 1998, 2001, 2006-2007). Το πανελλαδικό ποσοστό της στις φοιτητικές εκλογές κυμαίνεται στο 13% στα Πανεπιστήμια και το 5% στα ΤΕΙ.

Αφίσα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης για τις Ελληνικές φοιτητικές εκλογές, 2014.

Από τις φοιτητικές εκλογές του 2016, έπειτα από πρωτοβουλία των οργανώσεων ΑΡ.Α.Σ. και ΑΡ.ΑΝ. αρκετά από τα σχήματα της ΕΑΑΚ συνεργάζονταν σε πολλά πανεπιστημιακά τμήματα με την ΑΡΕΝ και το ΑΡΔΙΝ[4]. Από το 2019, τα τμήματα των ΕΑΑΚ που συνεργάζονταν με τα παραπάνω, συμμετείχαν στις διάφορες φοιτητικές διαδικασίες υπό την παράταξη "ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ" και υποστηρίζονταν από το ΜέΡΑ25, ενώ τα σχήματα που παρέμεναν υπό την υποστήριξη των κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κτλ) διατηρούσαν την ονομασία "ΕΑΑΚ", ή πληρέστερα "ΕΑΑΚ - Αριστερά-Αγωνιστικά Σχήματα και Συνεργασίες"[5].

Έως τον Μάρτιο του 2024, στήριξη σε ορισμένα σχήματα έδιναν όπως αναφέρεται οργανώσεις/κόμματα όπως η νΚΑ. Τότε πολλά σχήματα που εντός και εκτός ΕΑΑΚ ίδρυσαν την συλλογικότητα Attack - Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση, την οποία υποστηρίζει η νΚΑ (νεολαία του ΝΑΡ). Επίσης, το 2024 δημιουργήθηκαν κι άλλες διασπάσεις στον χώρο, με τα σχήματα που παραμένουν στα ΕΑΑΚ πλέον να είναι επί της ουσίας μόνον αυτά που λαμβάνουν στήριξη από ΛαΕ-ΜέΡΑ25.

Κοινές πολιτικές θέσεις και τακτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω της δομής των σχημάτων που συμμετέχουν στα ΕΑΑΚ γενικότερα ως πτέρυγα μικρών οργανώσεων (σχημάτων) με πολλές φορές διαφορετικές και συγκρουόμενες[6][7][8] πολιτικές απόψεις, είναι δύσκολη η εύρεση κοινών συνιστώσων. Ωστόσο, μερικές από αυτές, αντλώντας από κείμενα συντονιστικών[9] και ανακοινώσεων[10] της ΕΑΑΚ, είναι ότι τα σχήματα σε γενικές γραμμές:

 • Διαφωνούν με την έννοια της ειδίκευσης του επιστημονικού πεδίου στην προπτυχιακή εκπαίδευση, στον ανώτατο χαρακτήρα των πανεπιστημίων και στην ίδρυση σχολών ανά επιστημονικό πεδίο.
 • Είναι ενάντια στον καταμερισμό εργασίας στον καπιταλισμό.
 • Είναι ενάντια στην υποχρηματοδότηση, την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και την εντατικοποίηση των σπουδών.
 • Διεκδικούν οι φοιτητές να έχουν μεγαλύτερο λόγο πάνω στον τρόπο που διοικείται το πανεπιστήμιο και διεξάγεται η εκπαιδευτική διαδικασία.
 • Προτάσσουν την άμεση λήψη αποφάσεων από τις Γενικές Συνελεύσεις.
 • Συμμετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων.
 • Προτάσσουν τον συντονισμό των φοιτητικών συλλόγων και στηρίζουν το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων.
 • Βασίζουν τη δραστηριότητά τους σε δράσεις όπως διαδηλώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, καταλήψεις χώρων διοίκησης ή ακόμη και ολόκληρων σχολών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Λίστα σχημάτων ΕΑΑΚ, από ιστοσελίδα σχήματος ΑΝΑΦΗ Αρχειοθετήθηκε 2010-11-25 στο Wayback Machine.
 2. ΑΡΑΚ, τι είναι αυτό, κείμενο παρουσίασης σχήματος, βλ. παράγραφος 3, "τι είναι η ΕΑΑΚ"
 3. Πολιτική πρόταση για την λειτουργία και την φυσιογνωμία των σχημάτων της ΕΑΑΚ, Αντίλογος Μηχ. Μηχ., προδιημεριακός διάλογος 2010
 4. EAAK: Ψηφοδέλτια συνεργασίας με ΑΡΕΝ και ΑΡΔΙΝ στις φοιτητικές εκλογές
 5. Newsroom, FoititikaNea. «Πανελλαδικά Συγκεντρωτικά / Αποτελέσματα Φοιτητικών Εκλογών 2023 (LIVE)». Φοιτητικά Νέα. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2023. 
 6. «Εδώ ΕΑΑΚ, εκεί ΕΑΑΚ, ποια είναι η/τα ΕΑΑΚ;». Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση. 24 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2021. 
 7. «Για την κρίση της ΕΑΑΚ και τα εκφυλιστικά φαινόμενα τυφλής βίας στο εσωτερικό της». poreia.net. 6 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2021. 
 8. «ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΗΜΑ Camera Obscura ΤΗΣ ΕΑΑΚ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ». eek.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2021. 
 9. «Κείμενο κατάληξης του συντονιστικού ΕΑΑΚ της Αθήνας - elaliberta.gr». www.elaliberta.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2021. 
 10. «Ανοιχτό κάλεσμα για τη δημιουργία Πρωτοβουλίας για μια Επαναστατική Παρέμβαση στην ΕΑΑΚ - elaliberta.gr». www.elaliberta.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]