Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας
ΠρόεδροςΔιοικούσα Επιτροπή
ΊδρυσηΔεκέμβριος 2013
Διάσπαση απόΑΡ.ΕΝ.
ΈδραΛάμψα 11, Πανόρμου (Αθήνα)
Καρμπολά 7, αρχαία αγορά (Θεσ/νίκη)
Αλ. Υψηλάντου 105 (Πάτρα)
ΙδεολογίαΑντικαπιταλισμός
Πολιτικό φάσμαΑριστερά
Ιστότοπος
aristerodiktioneolaias.wordpress.com

Το Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας (ΑΡ.ΔΙ.Ν.) είναι αριστερή φοιτητική συλλογικότητα που δρα πολιτικά σε ορισμένα πανεπιστήμια της Ελλάδας.[1] Ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2013 από άτομα που αποσχιστηκάν πολιτικά από την Αριστερή Ενότητα (ΑΡΕΝ)[2][3].

Κατά τις εκλογικές διαδικασίες στο παρελθόν, το ΑΡΔΙΝ έχει συμπράξει με την ΆΡΕΝ αλλά και με τμήμα των ΕΑΑΚ.

Ιδεολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας απο την δημιουργία του παλεύει για την δημιουργία ενός αριστερού μετώπου στη νεολαία.Σε γενικότερα πλαίσια, οι απόψεις εντός του ΑΡΔΙΝ κινούνται στην αριστερά και ιδιαίτερα την κομμουνιστική αριστερά, ενώ ιδιαίτερη αναφορά υπάρχει σε ζήτήματα που αφορούν το φοιτητικό κίνημα.[4][5].

Διάσπαση από ΑΡΕΝ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με ανακοίνωση[2] του ΑΡΔΙΝ:

Είναι απ την άλλη παραπλανητικές οι μομφές και οι ψίθυροι που θέλουν το ΑΡ.ΔΙ.Ν να είναι απλώς μια ακόμα διάσπαση που επικαλείται την ενότητα. Αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι η ενότητα ως αυτοσκοπός και δίχως πολιτικό πρόσημο, ούτε θέλουμε να περιοριστούμε σε χτίσιμο αντικυλικείων και δομών αλληλεγγύης αφήνοντας την πολιτική στην άκρη. Στη βάση αυτής της αντίθεσης η στοχοθεσία μας απέχει παρασάγγας από εκείνη της ΑΡΕΝ, του χώρου από τον οποίον “διασπάστηκε” το ΑΡ.ΔΙ.Ν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας | Ποιοί Είμαστε». Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας. 27 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2021. 
  2. 2,0 2,1 Μανωλίδης, Δημήτρης (6 Μαΐου 2014). «Τί είναι το Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας; Του Δημήτρη Μανωλίδη». Nomikithess (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2021. [νεκρός σύνδεσμος]
  3. «Εξωκοινοβουλευτική φοιτητική αριστερά: Διαδικασίες αποσυσπείρωσης και διασπαστικές λογικές; | Εφημερίδα η Εποχή». www.epohi.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021. 
  4. Iskra (29 Μαΐου 2017). «ΑΡΔΙΝ-Φοιτητικές εκλογές 2017: Κάθε πέρσι και καλύτερα...». iskra. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021. 
  5. «Κατά της συγχώνευσης των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά το ΑΡΔΙΝ». The Press Project - Ειδήσεις, Αναλύσεις, Ραδιόφωνο, Τηλεόραση. 2 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021. 
  1. Αν και συνεχίζουν να υφίστανται θεωρητικά, τα σχήματα που σχετίζονται ή υποστηρίζονται από την νΚΑ έχουν ιδρύσει την Attack ενώ ήδη υπάρχουν πολλά σχήματα που συμμετέχουν στα ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ, οπότε πιθανόν η συνεργασία να έχει πάψει να υφίσταται de facto, και είτε α) τα σχήματα της Attack έχουν αποχωρήσει και τα εναπομείναντα σχήματα αποτελούν υποπαράταξη των ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ, είτε β) τα σχήματα υπάγονται de jure στα ΕΑΑΚ αλλά de facto είναι χωρισμένα στα δύο (ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ, Attack) ή και σε κάποια που δρουν αυτόνομα.
  2. Πιθανόν: δεν έχει διευκρινιστεί αν τα σχήματα που ίδρυσαν την Attack παραμένουν έστω και de jure στα ΕΑΑΚ ή αν έχουν αποχωρήσει.