Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας - Σπάρτακος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας - Σπάρτακος
Ίδρυση1985
Διάσπαση απόΟργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας
ΕφημερίδαΣπάρτακος
ΙδεολογίαΚομμουνισμός
Τροτσκισμός
Αντικαπιταλισμός
Πολιτικό φάσμαΑκροαριστερά
Εθνική προσχώρησηΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.
Διεθνής προσχώρησηΤέταρτη Διεθνής
ΧρώματαΚόκκινο
Ιστότοπος
okde.org
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας - Σπάρτακος (Ο.Κ.Δ.Ε. - Σπάρτακος) ιδρύθηκε το 1985 μετά από διάσπαση της Οργάνωσης Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (Ο.Κ.Δ.Ε.).[1] Επίσης, αυτοπροσδιορίζεται ως το ελληνικό τμήμα της Ενιαίας Γραμματείας της 4ης Διεθνούς.[1] Εκδίδει το περιοδικό «Σπάρτακος».[1]

Ιδεολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιδιώκει να οργανώσει την ταξικά συνειδητή πρωτοπορία των εργαζομένων στην Ελλάδα. Το πρόγραμμά της είναι το πρόγραμμα του παγκόσμιου κόμματος για τη σοσιαλιστική Επανάσταση, δηλαδή της 4ης Διεθνούς.

Σε σχέση με τα άλλα εργατικά κόμματα και οργανώσεις, η Ο.Κ.Δ.Ε. - Σπάρτακος φιλοδοξεί να συγκροτήσει την έκφραση των ιστορικών συμφερόντων της εργατικής τάξης, που ταυτίζονται με την απελευθέρωση της ίδιας της ανθρωπότητας από τα ταξικά δεσμά.

Η Ο.Κ.Δ.Ε. - Σπάρτακος προσπαθεί να ενσωματώσει στο πρόγραμμά της όλες τις προοδευτικές κοινωνικές εμπειρίες της ανθρωπότητας, με θεωρητικό κορμό την κληρονομιά του επαναστατικού μαρξισμού και του εργατικού κινήματος, έτσι όπως κρυσταλλώθηκαν στις προγραμματικές τους επεξεργασίες.

Σε αυτό η Ο.Κ.Δ.Ε. - Σπάρτακος χρησιμοποιεί τις ίδιες τις μεθόδους διαρκούς κριτικής και εμπλουτισμού του προγράμματός της που χαρακτηρίζουν τον επαναστατικό μαρξισμό από τη γέννησή του, με στόχο την αποσαφήνιση, τον εμπλουτισμό την εκλέπτυνσή του. Για αυτό και σφυρηλατεί ταυτόχρονα τις ίδιες της τις γραμμές σε μια ασυμφιλίωτη ιδεολογική πάλη μέσα στο εργατικό κίνημα της χώρας ενάντια στην ταξική υποταγή και συνεργασία, όπως και να εκφράζονται μέσα στο εργατικό κίνημα, ενάντια στο ρεφορμισμό, το σταλινισμό, τον αναρχισμό, καθώς επίσης και ενάντια σε παρεκκλίσεις και σε αναθεωρήσεις του βασικού προγράμματος της 4ης Διεθνούς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Παναγιώτα Μπίτσικα (20 Ιουνίου 2010). «Η Βαβέλ της Αριστεράς». www.tovima.gr. Το Βήμα. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]