Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών είναι οργάνωση Κυπρίων φοιτητών. Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1974 στην Αθήνα, πρόσκειται ιδεολογικά στο ΑΚΕΛ και δραστηριοποιείται στα πανεπιστήμια της Κύπρου, της Ελλάδας, της Αγγλίας, καθώς και άλλων ευρωπαϊκών χωρών που φοιτούν Κύπριοι φοιτητές. Είναι υποτμήμα της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ).[1] Η παράταξη, προτείνοντας καταλύματα στα μέλη και βοηθώντας στη διασύνδεση των φοιτητών, έχει βοηθήσει στη σχέση που έχει το ΑΚΕΛ με το κοινωνικό σύνολο.[2] Το 2012, η Προοδευτική ήταν ο πλέον δυναμικός άξονας του ΑΚΕΛ, συγκεντρώνοντας το 40% των ψήφων των φοιτητών.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Charalambous, Giorgos· Christophorou, Christophoros (2015). Party-Society Relations in the Republic of Cyprus: Political and Societal Strategies. New York: Routledge. σελ. 34. ISBN 9781317386575. 
  2. Charalambous, Giorgos· Christophorou, Christophoros (2015). Party-Society Relations in the Republic of Cyprus: Political and Societal Strategies. New York: Routledge. σελ. 37. ISBN 9781317386575. 
  3. Charalambous, Giorgos· Christophorou, Christophoros (2015). Party-Society Relations in the Republic of Cyprus: Political and Societal Strategies. New York: Routledge. σελ. 38. ISBN 9781317386575. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αν και συνεχίζουν να υφίστανται θεωρητικά, τα σχήματα που σχετίζονται ή υποστηρίζονται από την νΚΑ έχουν ιδρύσει την Attack ενώ ήδη υπάρχουν πολλά σχήματα που συμμετέχουν στα ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ, οπότε πιθανόν η συνεργασία να έχει πάψει να υφίσταται de facto, και είτε α) τα σχήματα της Attack έχουν αποχωρήσει και τα εναπομείναντα σχήματα αποτελούν υποπαράταξη των ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ, είτε β) τα σχήματα υπάγονται de jure στα ΕΑΑΚ αλλά de facto είναι χωρισμένα στα δύο (ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ, Attack) ή και σε κάποια που δρουν αυτόνομα.
  2. Πιθανόν: δεν έχει διευκρινιστεί αν τα σχήματα που ίδρυσαν την Attack παραμένουν έστω και de jure στα ΕΑΑΚ ή αν έχουν αποχωρήσει.