Μανόλης Κορρές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Εμμανουήλ Κορρές)
Μανόλης Ι. Κορρές
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Μανόλης Ι. Κορρές (Ελληνικά)
Γέννηση1948[1]
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα[2]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα[3]
ΣπουδέςΕλεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααρχιτέκτονας
αρχαιολόγος
ΕργοδότηςΕθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια
Αξιοσημείωτο έργοΑνακαίνιση της Ακρόπολης Αθηνών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Ακαδημίας Αθηνών (από 2017)[1]

Ο Εμμανουήλ Κορρές (γενν. 1948, Αθήνα, Ελλάδα) είναι Έλληνας αρχιτέκτονας, πολιτικός μηχανικός και καθηγητής της ιστορίας της αρχιτεκτονικής σε μεταπτυχιακές σπουδές, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σήμερα είναι ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2017[4].

Ακαδημαϊκή σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Εμμανουήλ Κορρές σπούδασε στο τμήμα αρχιτεκτόνων μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 1972, και έκανε το μεταπτυχιακό του στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, κατά την τριετία 1975-1977, και το διδακτορικό του στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, το 1991, και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1992.

Δούλεψε ως μηχανικός στην Υπηρεσία Συντήρησης της Ακρόπολης, κατά το έτος 1975 και κατά την τριετία 1977–1979, μέχρι που τέθηκε επικεφαλής της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων. Το 1981 εκλέχθηκε ως επικεφαλής του εγχειρήματος «Παρθενώνας» της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ύστερα απέσπασε τη θέση του καθηγητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1999-2015).

Έχει διδάξει αρχαία αρχιτεκτονική, ιστορική τοπογραφία και αναστήλωση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και σε πανεπιστήμια και ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία.

Συγκεκριμένα εργάστηκε στην Αθήνα στην αναστήλωση του Ερεχθείου, στο ναό του Διονύσου, στο θέατρο του Διονύσου και κυρίως στον Παρθενώνα. Έχει επίσης εργαστεί στο Θέατρο της Λίνδου και στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες.

Είναι πρόεδρος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της Ελλάδας, μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και του Koldewey-Gesellschaft [de].

Η τελευταία του δουλειά, με τα τσιμεντένια μονοπάτια την αρχαιολογική θέση της Ακρόπολης, υπήρξε αμφιλεγόμενη και προκάλεσε διαμαρτυρίες και συζητήσεις[5][6].

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Εμμανουήλ Κορρές γεννήθηκε στην Κυψέλη, Αθήνα, Ελλάδα το 1948. Μεγάλωσε στην Κυψέλη μέχρι που μετακόμισε στα Μελίσσια. Ο πατέρας του ήταν μηχανικός και η καταγωγή του ήταν από τη Νάξο του Αιγαίου. Είναι το μεσαίο παιδί μιας τριτέκνης οικογένειας. Ο αδερφός του Δημήτρης Κορρές είναι επίσης αρχιτέκτονας[7].

Έχει αποσπάσει πλήθος διαφορετικών τιμητικών βραβείων από διάφορα πανεπιστήμια και ιδρύματα του εξωτερικού κατά τη διάρκεια της καριέρας του[8][9].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 www.academyofathens.gr/el/members/korres.
  2. www.academyofathens.gr/el/members/korres. Ανακτήθηκε στις 12  Δεκεμβρίου 2020.
  3. «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 13  Μαΐου 2020.
  4. Βατόπουλος, Νίκος (8 Μαρτίου 2018). «Μανόλης Κορρές, το παράδειγμα της αριστείας». Η Καθημερινή. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2022. 
  5. (Γαλλικά) Perrier, Fabien (2 Μαΐου 2021). «L'Acropole, beauté bétonnée et défigurée». Libération. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2023. 
  6. «Νέες φωτογραφίες πολιτών από το «τσιμέντωμα» στην Ακρόπολη: «Αντίο Ιερέ Βράχε...»». Έθνος. 23 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2023. 
  7. Μποζώνη, Αργυρώ (4 Νοεμβρίου 2020). «Μανόλης Κορρές: Ο άνθρωπος που αφιέρωσε όλη τη ζωή του στην Ακρόπολη μιλά στη LIFO». LiFO. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2022. 
  8. «Μανόλης Ι. Κορρές». Ακαδημία Αθηνών. 17 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2022. 
  9. (Αγγλικά) «Manolis Korres» (PDF). Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 12 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2022.