Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ελ Εσκοριάλ (Μαδρίτη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελ Εσκοριάλ (Μαδρίτη)
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Script error: No such module "ΙσπανικήΕτικέτα".
ΧώραΙσπανία
 • ΔήμαρχοςAntonio Vicente Rubio
Πληθυσμός16.873[1]
Ταχυδρομικός κώδικας28292
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Casa constitorial
Η Casita del Príncipe

Το Ελ Εσκοριάλ είναι πόλη που βρίσκεται εντός της Αυτόνομης Κοινότητας της Μαδρίτης, σε απόσταση 45 χλμ. βορειοδυτικά από την ισπανική πρωτεύουσα της Μαδρίτης. Ανήκει στην κομάρκα της Κουένκα ντελ Γουαδαρράμα. Ο πληθυσμός του για το 2009 ανερχόταν στις 14.979 κατοίκους.

Η περιοχή του Ελ Εσκοριάλ αποτελεί έδρα του εθνικού πάρκου της Λα Γκρανχίγια ντε Λα Φρεσνέδα. Η διάσημη Βασιλική Έδρα του Σαν Λορένθο ντε Ελ Εσκοριάλ επίσης γνωστή ως Μοναστέριο ντε Ελ Εσκοριάλ ή Ελ Εσκοριάλ, βρίσκεται στη γειτονική πόλη του Σαν Λορένθο ντε Ελ Εσκοριάλ. Στα προάστια του Σαν Λορένθο ντε Ελ Εσκοριάλ βρίσκεται το εθνικό μνημείο του Βάγιε ντε λος Καΐδος (Κοιλάδα των Πεσόντων).

Η ονομασία της πόλης προέρχεται από τα απόβλητα (escoria) που προέρχονταν από παλιό τοπικό χυτήριο.

Κυριότερα Αξιοθέατα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Η Λα Γκρανχίγια ντε Λα Φρεσνέδα, επίσης γνωστή ως Λα Φρεσνέδα και Λα Γκρανχίγια ντε Λα Φρεσνέδα ντε Ελ Εσκοριάλ, ήταν αγροτική έπαυλη του Φιλίππου Β΄ στα περίχωρα του Μοναστηριού του Ελ Εσκοριάλ. Η Λα Γκρανχίγια σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε μεταξύ του 1561 και του 1569, από τους Γκασπάρ ντε Βέγα, Χουάν Μπαουτίστα ντε Τολέδο, Χουάν ντε Ερρέρα, Πέδρο ντε Τολόσα, Φράι Μάρκος ντε Καρδόνα και Πέτρε Γιάνσον. Ευρισκόμενη στους πρόποδες του Όρους Αμπάντος στη Σιέρρα ντε Γκουαδαρράμα, η Λα Γκρανχίγια ντε Λα Φρεσνέδα, όπως και το Ελ Εσκοριάλ, είναι ένα πολλαπλών χρήσεων αρχιτεκτονικό συγκρότημα: μια δασική έκταση, κτηνοτροφείο και λιβάδια με φράγματα και τεχνητά ποτάμια, αυλάκια και κήπους. Υπάρχουν επίσης εντός της έκτασής του ένα παλάτι, ένα παρεκκλήσι, ένας πύργος, ένα μοναστήρι για την ανάπαυση των μοναχών του Ελ Εσκοριάλ και γρανιτένιους ογκόλιθους (π.χ.: La Peña del Rey). Βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. νοτιοανατολικά του Μοναστηριού του Ελ Εσκοριάλ και 3 χλμ. από την πόλη του Ελ Εσκοριάλ στην M505.
  • Εκκλησία του Αγίου Βαρνάβα - βασισμένη σε σχέδιο του Φρανθίσκο ντε Μόρα, χτισμένη κατόπιν σχετικής επιθυμίας του Βασιλιά Φιλίππου Β΄ ώστε να αντικαταστήσει παλαιότερη εκκλησία η οποία ήταν χτισμένη στον ίδιο χώρο. Αρκετοί εξειδικευμένοι τεχνίτες από το Μοναστήρι εργάστηκαν για την αποπεράτωσή του, λαξεύοντας τον γρανίτη από τον οποίο τα ισχυρά της τείχη κατασκευάστηκαν. Η κατασκευή αυτή είναι αξιοσημείωτη για την απλότητα και την ισορροπία της, την αρμονία των γραμμών και του μεγέθους της, και τη σχεδόν ολοκληρωτική απουσία διακόσμησης.
  • Το Μοναστήρι Prestado: οικία του Φιλίππου Β΄ κατά τα πρώτα χρόνια της κατασκευής του Μοναστηριού στο Σαλ Λορένθο, με την εκκλησία του να προσαρμόζεται γι'αυτή τη χρήση με την προσθήκη νέων κτιριακών τμημάτων και βελτίωση της ήδη υφιστάμενης κατασκευής. Η κατασκευή αυτή αποπερατώθηκε το διάστημα μεταξύ 1567 και 1568. Αργότερα, το κτίριο αυτό χρησίμευσε ως νοσοκομείο για τους εργάτες που συμμετείχαν στην ανέγερση του Μοναστηριού, αλλά και για την παρασκευή γυαλιών, με τα σημάδια αυτής της εκμετάλλευσης του χώρου να είναι ακόμη εμφανή.
  • Η Οικία του Πρίγκιπα (La Casita del Príncipe) - σε νεοκλασικό αρχιτεκτονικό ρυθμό, κατασκευασμένη μεταξύ του 1771 και του 1775 και ανακατασκευασμένη το 1781, υπό τον Βασιλιά Κάρολο Γ΄ από τον αρχιτέκτονα Χουάν ντε Βιγιανουέβα. Αποτέλεσε θερινή κατοικία του βασιλικού πρίγκιπα, του μελλοντικού Καρόλου Δ΄.
  • Σταυρός του Νεφάνδο - χτισμένος επάνω σε έναν βράχο που βρίσκεται σε εσωτερικό κήπο της Casita, κατά το πρώτο μισό του 17ου αιώμα.
  • Σταυρός "ντελ Τέρθιο" - κατασκευασμένος κατά τον 17ο αιώνα, σημάδευε το όριο μεταξύ των συνοικιών της Λα Φρεσνέδα και του Ναβαλκεχίγο. Από το 1985 βρίσκεται τοποθετημένος στο κέντρο μιας πλατείας της πόλης.
  • Σταυρός του Ναβααρμάδο - χρησιμοποιείτο για τη σήμανση των ορίων μεταξύ της Λα Φρεσνέδα και της αστικής περιοχής του Ελ Εσκοριάλ. Ο σταυρός βρίσκεται τοποθετημένος επάνω σε έναν μεγάλο γρανιτένιο βράχο.
  • Κάμαρα του Αγίου Σεβαστιανού - από τα μέσα του 16ου αιώνα, χρησιμοποείτο για την υδροδότηση της πόλης. Τα τείχη είναι φτιαγμένα από λαξευμένο γρανίτη.

Η πόλη της Ελ Εσκοριάλ διαθέτει σιδηροδρομικό σταθμό του δικτύου RENFE, το οποίο συνδέει την περιοχή με τη Μαδρίτη.