Ελεύθερες Βολές (καλαθοσφαίριση)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ελεύθερες Βολές στην Καλαθοσφαίριση ονομάζεται η ευκαιρία που δίνεται στον παίκτη να σουτάρει χωρίς να παρενοχλείται από τη γραμμή ελευθέρων βολών. Η κάθε βολή μετράει για έναν πόντο.

Πότε έχουμε ελεύθερη βολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάποιος παίκτης έχει δικαίωμα να εκτελέσει ελεύθερη βολή όταν κάποιος αντίπαλος του κάνει φάουλ ενώ έχει σηκωθεί να σουτάρει. Ο αριθμός των βολών σε αυτή την περίπτωση εξαρτάται από το σουτ. Εάν αυτό είναι τρίποντο ο παίκτης έχει δικαίωμα για τρείς ελεύθερες βολές ενώ αν το σουτ είναι για δύο έχει την ευκαιρία να σουτάρει δυο βολές. Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση να γίνει φάουλ στην προσπάθεια για σουτ αλλά το σουτ να καταλήξει στο καλάθι, τότε έχουμε το λεγόμενο καλάθι και φάουλ όπου ο παίκτης εκτελεί μια βολή από όπου και να είναι το σουτ. Στην καλαθοσφαίριση έχουμε τα λεγόμενα ομαδικά φάουλ. Όταν αυτά γίνουν πέντε τότε σε κάθε φάουλ ο παίκτης εκτελεί δύο βολές. Άλλη μια περίπτωση είναι στο αντιαθλητικό φάουλ και η τεχνική ποινή που δίνει την ευκαιρία για δύο ελεύθερες βολές.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Free throw της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).