Ελευθερία Κουντούρη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ελευθερία Κουντούρη
Γέννηση 1952
Αθήνα
Υπηκοότητα Ελλάδα
Ιδιότητα ζωγράφος

Η Ελευθερία Κουντούρη είναι Ελληνίδα ποιήτρια, λογοτέχνις, δημοσιογράφος και ζωγράφος. Πορτρέτα, αφιερώματα, δοκίμια και κριτικά σημειώματά της έχουν δημοσιευτεί από το 1980 έως σήμερα σε εφημερίδες, περιοδικά, εγκυκλοπαίδειες, και ανθολογίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για το ποιητικό και πεζογραφικό έργο της Ελευθερίας Κουντούρη που γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα, όπου μόνιμα ζει και εργάζεται. Η Ελευθερία Κουντούρη σπούδασε γαλλική φιλολογία και ζωγραφική. Ασχολείται με τη μετάφραση και τη δημοσιογραφία.

Η ποίησή της έχει μεταφραστεί στην Αγγλική, Ρωσική, Ιταλική, Πολωνική, Ισπανική και Γαλλική γλώσσα.

Έχει παρουσιαστεί στο ελληνικό ραδιόφωνο και στην τηλεόραση με συνεντεύξεις και αποσπάσματα του λογοτεχνικού της έργου. Το 2002 το Πανεπιστήμιο της Ινδιανάπολης επέλεξε τη διάλεξή της με τίτλο Η Φιλοσοφία της Ποίησης, για ν' ακουστεί στην επετειακή της εκδήλωση που έγινε στη Στοά του Βιβλίου.

Βραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει βραβευτεί από την Παγκόσμια Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών. (ΗΠΑ) 1997, με απονομή διπλώματος και τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα Φιλολογίας, από την Accademia Internazionale Trinacria με απονομή διπλώματος και τον τίτλο του Ακαδημαϊκού των Γραμμάτων, - από την Επιτροπή Λογοτεχνών "Θεά Αθηνά" με το βραβείο Κουλτούρας, 1994 και το Μετάλλιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, 1995. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης και μέλος του Δ.Σ της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Εκπαιδευτική Αναγέννησις, ως υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων.

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. "Αναζήτηση", εκδόσεις Ι.Γ. Βασιλείου, ποίηση, 1980.
 2. "Διαβάσεις", εκδόσεις Ι.Γ. Βασιλείου, ποίηση, 1982.
 3. "Μάταια τραγούδια στις όχθες του κόσμου" - " Futile Songs on the River-Banks of the World", εκδόσεις Ι.Γ. Βασιλείου, ποίηση, 1984 (Ελληνο-αγγλική έκδοση, μεταφρασμένη στην αγγλική από την Άμυ Μιμς).
 4. "Ρα-Ατούμ", εκδόσεις Ι.Γ. Βασιλείου, μυθιστόρημα, 1988.
 5. "΄Εμπυρα Σήματα", εκδόσεις Ι.Γ. Βασιλείου, ποίηση, 1988.
 6. "Ειδώλιον Αλόγου", εκδόσεις Ι.Γ. Βασιλείου, ποίηση, 1991.
 7. "Εισαγωγή στο Χρώμα", εκδόσεις Ι.Γ. Βασιλείου, ποίηση, 1994.
 8. "Οι Εποχές της Ιδανικής Αυταπάτης", εκδόσεις "Σ.Βογιατζή και Σια" Ο.Ε, λυρικά στοχαστικά κείμενα, 1995.
 9. "HANPACHBIE NECHU", (Μάταιοι Στίχοι), εκδόσεις Αθήνα, ποιητική ανθολόγηση, 1996 (Ρωσική έκδοση, μεταφρασμένη στη ρωσική γλώσσα από τον Ανατόλιο Μυτιληναίο).
 10. "΄Εμπυρα Σήματα" - "Flaming Signals", εκδόσεις "Σ.Βογιατζή και Σία" Ο.Ε, ποίηση, 1999 (Ελληνοαγγλική έκδοση, μεταφρασμένη στην αγγλική από την Άμυ Μιμς).
 11. " Ο Χρόνος της Μνήμης", εκδόσεις " Σ. Βογιατζή και Σια" Ο.Ε, διηγήματα, 2004.
 12. " Το Τέλος των Ημερών", εκδόσεις "Βογιατζή", μυθιστόρημα,2009.
 13. "Κόντρα στον ΄Ανεμο", εκδόσεις "Βογιατζή", ποίηση, 2009.
 14. "Αγκαθότοπος", εκδόσεις "Βογιατζή", δράμα σε τέσσερις πράξεις , 2010.
 15. "A Long Way", εκδόσεις "Βογιατζή", Ανθολογία ποιημάτων, μεταφρασμένη στην Αγγλική γλώσσα από την Αμυ Μιμς, 2010.

Ζωγραφική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πραγματοποίησε δύο ατομικές εκθέσεις με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Εγκλωβισμός Α΄" και "Εγκλωβισμός Β΄" αντίστοιχα, στην Gallery Θόλος το 1997, και στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων το 1999.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]