Ελένη Παλαιολογίνα Μπράνκοβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Ελένη Παλαιολογίνα Μπράνκοβιτς (σερβικά : Јелена Палеолог Бранковић) ήταν η σύζυγος του δεσπότη της Σερβίας Λαζάρ Μπράνκοβιτς. Μετά τον θάνατο του συζύγου της ήταν για λίγο διάστημα το 1458 στην τριμελή επιτροπή που κυβέρνησε το δεσποτάτο.

Ήταν κόρη του Θωμά Παλαιολόγου και της Αικατερίνη Ζαχαρία, πριγκίπισσα της Αχαΐας, αδελφός της ήταν ο Ανδρέας τιτουλάριος αυτοκράτορας του Βυζαντίου και αδελφή της η Ζωή Σοφία. Παππούς της ήταν ο Κεντυρίων Β΄ Ζαχαρίας και ο αυτοκράτορας Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγος και γιαγιά της η Ελένη Δραγάση.

Στις 18 Δεκέμβριου του 1446 παντρεύτηκε τον Λαζάρ Μπράνκοβιτς διάδοχο του σερβικού θρόνου. Με τον Λαζάρ είχε τρεις κόρες: την Έλενα τελευταία βασίλισσα της Βοσνίας, παντρεμένη με τον Στεφάν Τομάσεβιτς, την Ειρήνη και την Μίλιτσα.

Το 1456 ο σύζυγος της γίνεται δεσπότης της Σερβίας. Μετά το θάνατο του συζύγου της, δύο χρόνια αργότερα το 1458 , η Ελένη ήταν στην τριμελή επιτροπή που κυβέρνησε το δεσποτάτο έως ότου αναλάβη ο βόσνιος πρίγκιπας Στέφαν Τομάσεβιτς που είχε παντρευτεί η κόρη ης.

Πέθανε ως μοναχή με το όνομα "Υπομονή" στις 7 Νοέμβριου του 1473.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Јелена Палеолог-Бранковић: жена деспота Лазара Бранковића (1456-1458), Дејан Николић
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Јелена Палеолог Бранковић της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).