Γιέρινα Μπράνκοβιτς (σύζυγος του Γκιον Καστριότι Β΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιέρινα Μπράνκοβιτς (σύζυγος του Γκιον Καστριότι Β΄)
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΔεσποτάτο της Σερβίας
Βασίλειο της Νεαπόλεως
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΓκιον Καστριότι ο Νεότερος
ΤέκναFerdinand Castriota Scanderbeg
Costantino Castriota
ΓονείςΛάζαρ Μπράνκοβιτς και Ελένη Παλαιολογίνα Μπράνκοβιτς
ΑδέλφιαΈλενα Μπράνκοβιτς
Μίλιτσα Μπράνκοβιτς
ΟικογένειαΟίκος Μπράνκοβιτς
Θυρεός

Η Γιερίνα/Ειρήνη, σερβ.: Јерина Бранковић (άκμασε στο β' ήμισυ του 15ου αι.) από τον Οίκο του Μπράνκοβιτς ήταν πριγκίπισσα της Σερβίας και με τον γάμο της έγινε κυρία της Κρούγια, κλ.π.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η τρίτη κόρη του Λαζάρ δεσπότη της Σερβίας και της Ελένης Παλαιολογίνας, κόρης του Θωμά δεσπότη του Μωρέως. Έλαβε το όνομα της γιαγιάς της Ελένης Καντακουζηνής.

Αδελφές της ήταν η (Έλενα) Μαρία σύζυγος του Στεφάν Τομάσεβιτς βασιλιά της Βοσνίας και η Μίλιτσα σύζυγος του Λεονάρδου Γ΄ Τόκκου παλατινού κόμη της Κεφαλληνίας & Ζακύνθου και δεσπότη της Ηπείρου.

Παντρεύτηκε τον Ιωάννη/Γκιον Καστριώτη Β΄ κύριο της Κρούγια, που πώλησε το κάστρο αυτό και έφυγε στη Νάπολη. Εκεί ο Φερδινάνδος Α΄ της Νάπολης τον έκανε δούκα του Σαν Πιέτρο ιν Γκαλατίνα, κόμη του Σπολέτο, κύριο του Μόντε Σαν Άντζελο & Σαν Τζιοβάννι Ροτόντο και κύριο του Γκαλιάνο ντελ Κάπο & Όρια.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Ιωάννη Καστριώτη Β΄ τον Νεότερο που μάταια προσπάθησε να διώξει τους Οθωμανούς και να ανακτήσει την Αλβανία. Είχε τέκνα:

  • Κωνσταντίνος 1477-1500, επίσκοπος της Ιζέρνια, πρωθιερέας.
  • Φερδινάνδος απεφ. 1561, δούκας του Σαν Πιέτρο ιν γκαλατίνα.
  • Μαρία απεβ. 1569.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dejan Nikolić (1996). Svi vladari Srbije. Narodna biblioteka "Resavska škola". већ само кћерке - Јелачу (Јелену), Ирину и Милицу
  • Theodore Spandounes (Spandugnino), De la origine deli Imperatori Ottomani, Sathas, C. N. (ed.) (1890) Documents inédits relatifs à l'histoire de la Grèce au moyen âge, IX (Paris), p. 159