Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ (Αναίρεση έκδοσης 7089734 από τον Υπάρχω (Συζήτηση) όχι εταιρεία)
Ετικέτα: Αναίρεση
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ιδρύθηκε στις [[7 Ιουνίου]] [[1938]] ως «Τυπογραφείον Τραπεζογραμματίων της Τραπέζης» με απόφαση του γενικού συμβουλίου της τράπεζας με αρχικό σκοπό την εκτύπωση χαρτονομισμάτων και [[τίτλοι αξιών|τίτλων αξιών]] του δημοσίου.
 
Παρόλο που η ανέγερση του κτηρίου του Ιδρύματος αποπερατώθηκε το [[1941]] και το ίδιο έτος εξοπλίσθηκε με τον απαραίτητο εξοπλισμό εκτύπωσης, οι πρώτες εκτυπώσεις χαρτονομισμάτων έγιναν το [[1947]], δυο χρόνια μετά τη λήξη του [[Β' Παγκόσμιος Πόλεμος|Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου]]. Μετά την απόφαση του υπουργείουΥπουργείου οικονομικώνΟικονομικών να αναθέσει την κοπή των κερμάτων στην Τράπεζα της Ελλάδος, στον ίδιο χώρο εγκαταστάθηκε και το νομισματοκοπείο το οποίο άρχισε να κόβει τα πρώτα κέρματα το [[1972]].
 
Παρόλο που η εκτύπωση κερμάτων και χαρτονομισμάτων γίνεται στον ίδιο χώρο, εκδότης των χαρτονομισμάτων από το [[1928]] έως το [[20022001]] ήταν η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ μετά την έλευσηυιοθέτηση του [[ευρώ]] εκδότης των χαρτονομισμάτων είναι η [[Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα]]. Για την κατασκευή κερμάτων εκδότης είναι το [[Υπουργείο Οικονομικών (Ελλάδα)|Υπουργείο Οικονομικών]].
 
==Πηγές==
2.009

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης