Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύνταγμα της Ισπανίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Το προσχέδιο συζητήθηκε στην Επιτροπή και στη συνέχεια συζητήθηκε και εγκρίθηκε από τη Συνέλευση των Αντιπροσώπων στις 21 Ιουλίου 1978. Στη συνέχεια, το κείμενο του Συνεδρίου εξετάστηκε από τη Συνταγματική Επιτροπή της Γερουσίας και την Ολομέλεια. Η ασυμφωνία μεταξύ του κειμένου που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο και εκείνου που ενέκρινε η Γερουσία κατέστησε αναγκαία την παρέμβαση μιας κοινής επιτροπής Κογκρέσου και Γερουσίας, η οποία κατέληξε σε οριστικό κείμενο. Αυτό ψηφίστηκε και εγκρίθηκε την 31η Οκτωβρίου του 1978 με 325 ψήφους υπέρ (156 UCD, 110 Σοσιαλιστικής Ομάδας (103 PSOE - ΕΠΑ, πρώην 4 PSPκαι 3 ex PDPC), 20 του PCE, 9 AP, 8 κόμματος Καταλονίας (7 PDPC και 1 UDC), 1 CAIC και 7 της ομάδας εργασίας (4 ex-UCD, 4, 2 ex-PSP και 1 καταλανικό Κέντρο), 14 αποχές(7 PNV, 2 AP 1 κόμματος της Καταλονίας (1 ERC), 2 UCD και 2 κοινή Ομάδα (1 ex-UCD και 1 ERC)) και 6 ψήφοι κατά. Υπήρχαν επίσης 5 απουσίες (1 από UCD, 1 από PSOE, 1 από PNV και 1 από την Μικτή Ομάδα(1 πρώην UCD)). Στη Γερουσία υπήρξαν 226 ναι, 8 αποχές, 5 όχι και 14 απουσίες.
 
[[Αρχείο:TransicionCartelesCongreso1.jpg|miniatura|Carteles de los partídos políticos realizados con motivo del [[Referéndum para la ratificación de la Constitución española]].]]
Καταφατικό ήταν και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σε ψηφοφορία στις 6 Δεκέμβρη ως το 1978.
 
Το Σύνταγμα, το οποίο υποβλήθηκε σε δημοψήφισμα, επικυρώθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1978 από 87,78% των ψηφοφόρων που αντιπροσωπεύουν το 58,97% της εκλογικής απογραφής. Το Σύνταγμα κυρώθηκε στις 27 Δεκεμβρίου από τον βασιλιά και δημοσιεύθηκε στο ισπανικό ΦΕΚ στις 29 Δεκεμβρίου (δεν έγινε στις 28, επειδή ήταν αργία). Από το 1986, κάθε 6 Δεκεμβρίου είναι μια "εθνική ημέρα" .
Μόλις εγκρίθηκε το Σύνταγμα, το προηγούμενο "Cortes" διαλύθηκε και διεξήχθησαν οι γενικές εκλογές του 1979, με αποτέλεσμα παρόμοιο με εκείνο που επιτεύχθηκε πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο, η αστάθεια του κράτους και του κυβερνώντος κόμματος (UCD) έληξε με την παραίτηση του Adolfo Suárez τον Ιανουάριο του 1981, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Leopoldo Calvo Sotelo . Στην ορκωμοσία του νέου Πρωθυπουργού, μια ομάδα φρουρών, υπό τις διαταγές του οποίου του αντισυνταγματάρχη Antonio Tejero, πραγματοποίησαν μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, γνωστή ως 23-F . Η προεδρία του Calvo Sotelo έληξε μετά τις γενικές εκλογές του 1982, οι οποίες έδωσαν μια ευρεία νίκη στο PSOE .
 
==Δομή ==
Το 1978 ισπανικό Σύνταγμα αποτελείται από ένα προοίμιο, 169 άρθρα, διαιρούμενο σε έντεκα τίτλους(ένα Προκαταρκτική Τίτλος και δέκα αριθμημένες), τέσσερις πρόσθετες διατάξεις, εννέα μεταβατική, ένα υποτιμητικό και ένα τελικό.
 
Μετά τη γαλλική παράδοση, το περιεχόμενό της μπορεί να διαρθρωθεί σε ένα δογματικό μέρος, με τις συνταγματικές αρχές και τα θεμελιώδη δικαιώματα, και ένα οργανικό μέρος, με την κατανομή των εξουσιών και την πολιτική και εδαφική οργάνωση.
 
==Προοίμιο==
Enrique Tierno Galván ήταν υπεύθυνος για τη σύνταξη του προοιμίου του ισπανικού Συντάγματος του 1978 από τον Donato Fuejo λίμνη, Ραούλ Morodo Leoncio, Pablo Lucas Verdú και Enrique Linde Paniagua του οποίου η γραφή χαρακτηρίζεται από ουτοπικό χαρακτήρα του. 22 Το κείμενο κάνει ειδική αναφορά στις δημοκρατικές αξίες, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον καθαγιασμό του κράτους δικαίου και περιγράφει τους θεμελιώδεις στόχους του Συντάγματος.
 
Ως αποτέλεσμα, ο Cortes εγκρίνει και ο ισπανός λαός επικυρώνει τα εξής
 
==ΣΥΝΤΑΓΜΑ==
===Δογματικό μέρος ===
Στο ισπανικό Σύνταγμα, το δογματικό μέρος αποτελείται από τις συνταγματικές αρχές που καθορίζουν την πολιτική και εδαφική διαμόρφωση του ισπανικού κράτους και την ταυτότητά του(προκαταρκτικό τίτλο). καθώς και την απαρίθμηση και τη ρύθμιση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και των εγγυήσεών τους. Από την άλλη πλευρά, συμπεριλαμβάνονται οι κατευθυντήριες αρχές της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής(Τίτλος Ι). Με αυτό τον τρόπο, το δογματικό μέρος αποτελείται από:
 
468

επεξεργασίες