Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Οικογένεια Πετιμεζά»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ (αφαιρέθηκε η Κατηγορία:Καλαβρυτινοί (με το HotCat))
μ
Η '''οικογένεια Πετιμεζά''' ή '''Πετμεζά''' είναι σπουδαία Καλαβρυτινή οικογένεια, μέλη της οποίας διακρίθηκαν στην πολιτική, τον στρατό, τα γράμματα κ.α. Οι γόνοι αυτής διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στα [[Ορλωφικά]] και την επανάσταση του ΄21.
 
Η απώτερη καταγωγή των Πετιμεζάδων ήταν από τα Σουδενά Ηπείρου και το αρχικό επώνυμό τους ήταν ''Βλάσσης'' (κατά την παράδοση πήραν το όνομα όταν ένας από την οικογένεια σκότωσε τον τύραννο Τούρκο Πετιμέζη). Αναγκάστηκαν όμως να εγκαταλείψουν το χωριό τους και να εγκατασταθούν τον 17ο αιώνα αρχικά στην [[Επαρχία Ολυμπίας]] κι έπειτα κοντά στα [[Καλάβρυτα]], όπου ίδρυσαν το χωριό [[Κάτω Λουσοί Αχαΐας|Σουδενά Καλαβρύτων]] εις ανάμνηση του παλιού χωριού τους<ref>Ανδρέας Χρόνη Παπανικολόπουλος, ''Σούβαρδο'', Εκδόσεις Δ.& Π. Νικολόπουλος, Πάτρα 2010,. ISBN 978-960-99488-0-7</ref>. Στο χωριό αυτό που ονομάστηκε αργότερα [[Κάτω Λουσοί Αχαΐας|Κάτω Λουσοί]], έκτισαν τον οικογενειακό τους πύργο ο οποίος σήμερα είναι ιδιοκτησία του Αντωνίου Πετιμεζά, γιου του [[Γκολφίνος Αν. Πετιμεζάς|Γκολφίνου]], αντιναυάρχου ε.α.
Στα [[Ορλωφικά]] συμμετείχαν ενεργά ενώ κατά τη διάρκεια των διώξεων των κλεφτών κυνηγήθηκαν άγρια από τους Τούρκους και τους κοτζαμπάσηδες. Συγκρούστηκαν δε σφόδρα με την [[οικογένεια Χαραλάμπη]], μέλη της οποίας αλληλοσκοτώθηκαν. Με το ξέσπασμα της επανάστασης του ΄21 οι Πετιμεζάδες ανασυγκρότησαν το στρατιωτικό τους σώμα και έλαβαν μέρος σε αρκετές μάχες με επιτυχία. Μετά την επανάσταση οι Πετιμεζάδες ασχολήθηκαν με την [[πολιτική]] και εκλέγονταν βουλευτές συνήθως στην [[επαρχία Καλαβρύτων]]. Οι περισσότεροι εξ αυτών ακολουθούσαν μέχρι πρόσφατα στρατιωτική καριέρα φτάνοντας τις περισσότερες φορές σε αρκετά υψηλόβαθμες θέσεις.
 
== Το τραγούδι των Πετιμεζάδων ==
 
Ένα δημοτικό τραγούδι που ακούγεται ακόμα και στις μέρες μας και αφορά τους Πετιμεζάδες είναι:
 
:σαν τη κοπή τα πρόβατα, σαν τη κοπή τα γίδια.
 
== Μέλη ==
 
* [[Αντώνιος Πετιμεζάς]], αρματολός που φονεύθηκε στην «Σάλμαινα» [[Σκεπαστό Καλαβρύτων|Βυσωκάς Καλαβρύτων]]
:* [[Σωτήριος Πετιμεζάς]], αρματολός που φονεύθηκε στην «Σάλμαινα» [[Σκεπαστό Καλαβρύτων|Βυσωκάς Καλαβρύτων]] και γιος του Αντωνίου Πετιμεζά
::* Ανάστος Πετιμεζάς, αγωνιστής του ΄21 και γιος του Κωνσταντίνου Πετιμεζά
 
==Παραπομπές ==
{{παραπομπές}}
 
*Aν. Γούδας,''[http://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?rec=/metadata/b/2/3/metadata-02-0000302.tkl&do=99563_08.pdf&pageno=207&width=368&height=575&maxpage=510&lang=en Βίοι Παράλληλοι των επί της αναγεννήσεως της Ελλάδος διαπρεψάντων ανδρών]'', Τόμος 8, Ήρωες της ξηράς, Αθήνα 1876, σελ. 163-202.
*[http://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?rec=/metadata/e/3/e/metadata-01-0001601.tkl&do=276657_05.pdf&pageno=318&pagestart=1&width=607&height=892&maxpage=832&lang=en Μεγάλη Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια], Τόμος 5, Αθήνα 1929, σελ. 314-315.
 
[[Κατηγορία:Οικογένεια Πετιμεζά|*]]
41.655

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης