Αριστερή Κίνηση κατά της ΕΟΚ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
αμφισβήτηση ουδετερότητας
δήλωση Δ. Δεσύλλα
Γραμμή 17: Γραμμή 17:
Ο Άρειος Πάγος απαγόρευσε καταρχήν για τυπικούς λόγους{{πηγή}} την κάθοδο στις ευρωεκλογές της Αριστερής Κίνησης κατά της ΕΟΚ, όπως και της [[Κίνηση Πολιτών|Κίνησης Πολιτών]] που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της [[ΑΚΟΑ]], αλλά και του [[Ουράνιο Τόξο (κόμμα)|Ουράνιου Τόξου]].
Ο Άρειος Πάγος απαγόρευσε καταρχήν για τυπικούς λόγους{{πηγή}} την κάθοδο στις ευρωεκλογές της Αριστερής Κίνησης κατά της ΕΟΚ, όπως και της [[Κίνηση Πολιτών|Κίνησης Πολιτών]] που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της [[ΑΚΟΑ]], αλλά και του [[Ουράνιο Τόξο (κόμμα)|Ουράνιου Τόξου]].


Ο ευρωβουλευτής του ΝΑΡ Δημήτρης Δεσύλλας, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Αριστερής Κίνησης κατά της ΕΟΚ, με δήλωσή του χαρακτήρισε την απαγόρευση "κορυφαία ενέργεια ολοκληρωτισμού" με την οποία "επιχειρείται έτσι να κτυπηθεί κάθε ανεξάρτητη τάση που αντιπαλεύει τις επιλογές του κεφαλαίου και της ΕΟΚ, ειδικά την έξαρση του εθνικισμού της ολιγαρχίας, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων"<ref>{{Cite web|url = http://www.scribd.com/doc/237729177/%CE%94-%CE%94%CE%B5%CF%83%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AE%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%91%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AE%CF%82-%CE%9A%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%95%CE%9F%CE%9A-1994|title = Δήλωση Δ. Δεσύλλα για την απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές της Αριστερής Κίνησης κατά της ΕΟΚ (1994)}}</ref>.
Μετά από το σάλο{{πηγή}} που προκλήθηκε από την αυταρχική{{πηγή}} απόφαση του Αρείου Πάγου και τις κινητοποιήσεις{{πηγή}}, η απαγόρευση αναιρέθηκε.

Μετά από το σάλο{{πηγή}} που προκλήθηκε από την αυταρχική{{πηγή}} απόφαση του Αρείου Πάγου και τις κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα κ.α. {{πηγή}}, η απαγόρευση αναιρέθηκε με σχετική παρέμβαση της κυβέρνησης.


== Εκλογικά αποτελέσματα ==
== Εκλογικά αποτελέσματα ==

Έκδοση από την 08:35, 26 Αυγούστου 2014

Αριστερή Κίνηση Κατά της ΕΟΚ
Ίδρυση1994
ΙδεολογίαΚομμουνισμός,Μαρξισμός, Μαρξισμός-Λενινισμός, Μαοϊσμός, Τροτσκισμός, Αντικαπιταλισμός
Πολιτικό φάσμαΑριστερά
Χρώματακόκκινο
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Αριστερή Κίνηση κατά της ΕΟΚ συγκροτήθηκε ενόψει των ευρωκλογών του 1994 για να εκφράσει την αντιΕΕ, αντικαπιταλιστική και κομμουνιστική Αριστερά. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου ήταν ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Δεσύλλας. Την πρωτοβουλία για τη συγκρότησή της πήραν το ΝΑΡ, το ΕΚΚΕ και το ΕΕΚ, καθώς και ανένταχτοι αγωνιστές της Αριστεράς. Η Μαχόμενη Αριστερά στην οποία συμμετείχαν οι δυνάμεις της Αριστερής Κίνησης κατά της ΕΟΚ παρά τις πρωτοβουλίες που είχε πάρει ενάντια στην ΕΟΚ/ΕΕ και την ΟΝΕ, τελικά δε συμμετείχε στις ευρωεκλογές καθώς το ΚΚΕ (μ-λ) δε διαφοροποίησε την απόφαση του 1984 για αποχή από τις εκλογές την Ευρωβουλή.

Η Διακήρυξη

Η Αριστερή Κίνηση κατά της ΕΟΚ είχε σαν βασική θέση ότι «η αντιμετώπιση των λαϊκών και νεολαιστικων προβλημάτων βρίσκεται, σήμερα περισσότερο από ποτέ, στον αντίποδα των επιλογών της ΕΟΚ, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, του κυρίαρχου πολιτικού κόσμου και της ολιγαρχίας, εγχώριας και διεθνούς».

Η απαγόρευση συμμετοχής στις ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απαγόρευσε καταρχήν για τυπικούς λόγους[εκκρεμεί παραπομπή] την κάθοδο στις ευρωεκλογές της Αριστερής Κίνησης κατά της ΕΟΚ, όπως και της Κίνησης Πολιτών που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της ΑΚΟΑ, αλλά και του Ουράνιου Τόξου.

Ο ευρωβουλευτής του ΝΑΡ Δημήτρης Δεσύλλας, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Αριστερής Κίνησης κατά της ΕΟΚ, με δήλωσή του χαρακτήρισε την απαγόρευση "κορυφαία ενέργεια ολοκληρωτισμού" με την οποία "επιχειρείται έτσι να κτυπηθεί κάθε ανεξάρτητη τάση που αντιπαλεύει τις επιλογές του κεφαλαίου και της ΕΟΚ, ειδικά την έξαρση του εθνικισμού της ολιγαρχίας, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων"[1].

Μετά από το σάλο[εκκρεμεί παραπομπή] που προκλήθηκε από την αυταρχική[εκκρεμεί παραπομπή] απόφαση του Αρείου Πάγου και τις κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα κ.α. [εκκρεμεί παραπομπή], η απαγόρευση αναιρέθηκε με σχετική παρέμβαση της κυβέρνησης.

Εκλογικά αποτελέσματα

Η Αριστερή Κίνηση κατά της ΕΟΚ πήρε στις ευρωεκλογές 14.007 ψήφους και 0,21%

Εξωτερικοί Σύνδεσμοί

Βίντεο με την παρέμβαση του Γιώργου Γράψα, εκπροσώπου της Αριστερής Κίνησης κατά της ΕΟΚ, σε προεκλογική συζήτηση στο κρατικό κανάλι της ΕΤ1

Πηγές

Διακήρυξη της Αριστερής Κίνησης Κατά της ΕΟΚ, Μάης 1994