Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ώλαντ»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Καμία αλλαγή στο μέγεθος ,  πριν από 8 έτη
μ (Ρομπότ: Προσθήκη: xmf:ალანდიშ კოკეფი)
 
Το καθεστώς αυτονομίας των νησιών έχει καθορισθεί με απόφαση της [[Κοινωνία των Εθνών|Κοινωνίας των Εθνών]] το [[1921]] μετά την
[[Κρίση των Ώλαντ]]. Έχει ξανακαθορισθεί κατά τη συνθήκη εισόδου της Φινλανδίας στην [[Ευρωπαϊκή Ένωση]]. Με νόμο, τα Ώλαντ είναι πολιτικά ουδέτερα και εντελώς αποστρατιωτικοποιημένα, και οι κάτοικοι εξαιρούνται σε περίπτωση επιστράτευσης από τις Φινλανδικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τα νησιά έχουν ευρύτατη αυτονομία από το Κοινοβούλιο τγςτης Φινλανδίας με την Πράξη Αυτονομίας των Ώλαντ του [[1920]], που αργότερα αντικαταστάθηκε από ομώνυμες τροποποιήσεις το [[1951]] και το [[1991]]. Τα Ώλαντ παραμένουν αποκλειστικά σουηδόφωνα διά νόμου.
 
Με την ένταξη της Φινλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα πρωτόκολλο υπογράφηκε που αφορά τα νησιά ΄Ωλαντ και επισημαίνει (μεταξύ άλλων) ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιβάλλει άρση στους υπάρχοντος αποκλεισμούς σε «ξένους» (δηλαδή πρόσωπα που δεν έχουν «δικαιώματα κατοίκησης» στα ΄Ωλαντ) να αποκτήσουν και να κατέχουν ακίνητη περιουσία ή να προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες, που να οδηγούν σε αναγνώριση μιας ξεχωριστής εθνικότητας.
108

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης