Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Εθνική Εταιρεία»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
 
=== Επεισόδιο στο Πατριαρχείο ===
Μία από τις ατυχέστερες και επικίνδυνες εμπνεύσεις και αποφάσεις της Εθνικής Εταιρίας, η ακρότητα της οποίας ξέφευγε κάθε λογικής ήταν η διάδοση περί εμπρησμού της [[Κωνσταντινούπολη]]ς και του ανακτόρου του Γκιλντίζ, (Παρόμοιες λέγονταν και για τη [[Σμύρνη]] και τη [[Θεσσαλονίκη]], που όμως τίποτα εξ αυτών δεν έγινε ποτέ γνωστό).
 
Ειδικότερα όμως για την Κωνσταντινούπολη υπάρχουν τα ακόλουθα στοιχεία: Την εποχή εκείνη κάποιος εκπρόσωπος (με συστατική επιστολή) της Εταιρίας επισκέφθηκε την ελληνική πρεσβεία της Κωνσταντινούπολης, όπου πρέσβης ήταν ο [[Νικόλαος Μαυροκορδάτος (1837-1903)]] και Γραμματέας ο γαμπρός του (από την κόρη του), [[Γεώργιος Μπαλτατζής]] (ένας των 5 που τουφεκίστηκαν το 1922 - [[Δίκη των έξι]]), τους οποίους αφού προηγουμένως του μύησε στους σκοπούς της εταιρίας στη συνέχεια ζήτησε να του χορηγήσουν συστατική επιστολή προκειμένου να τον δεχθεί επίσημα ο τότε [[Οικουμενικός Πατριάρχης]].<br/>
Πράγματι ο τότε Οικουμενικός [[Πατριάρχης Άνθιμος Ζ΄]] τον δέχθηκε σε ακρόαση παρισταμένου και του Μέγα πρωτοσύγκελου Χρυσόστομου (μετέπειτα επισκόπου Σμύρνης). Μετά τη λήξη της ακρόασης ο Άνθιμος δεν απάντησε στα ανούσια εκείνα σχέδια ζητώντας πίστωση μιας δύο ημερών να το σκεφθεί. Στη συνέχεια όμως ο Πατριάρχης δήλωσε στον Πρωτοσύγκελο: «’’αυτός ο δάσκαλος (κατά το πραγματικό επάγγελμα του εκπροσώπου της Ε.Ε) θέλη απολύση καθ΄ ημάς συμφοράς ομοίας τας των Αρμενίων και είμαι υποχρεωμένος να τον καταγγείλω εις την αστυνομίαν ίνα εξελαθή εντεύθεν’’. Τότε ο Χρυσόστομος που ίσως να μη γνώριζε εκτενώς περί της οργάνωσης συμβούλευσε τον Πατριάρχη να μη προβεί σε τέτοια ενέργεια που ενδεχομένως με τις επιστολές της ελληνικής πρεσβείας να ενοχοποιούταν και η πρεσβεία με απροσδιόριστες περιπλοκές. Έτσι αντ΄ αυτού και κατ΄ εντολή του Πατριάρχη ο Χρυσόστομος συνέταξε αμέσως απόρρητη επιστολή προς πρεσβεία απειλώντας πως αν εντός του πρώτου ημερονυκτίου δεν αναχωρούσε από Κωνσταντινούπολη ο εκπρόσωπος της ΕΕ, ο πατριάρχης θα καταγγείλει αυτόν στις Αρχές προκειμένου ν΄ αποσοβήσει τον εκ της μωρίας αυτού απειλούμενο κατά της πόλης και του έθνους γενικότερα όλεθρο. Πράγματι την επόμενη ημέρα ο μυστηριώδης εκείνος «προσηλυτιστής» εγκατέλειψε την Κωνσταντινούπολη.
 
Όταν δε αυτός έφθασε στην Αθήνα οι ιθύνοντες της Εταιρίας διέδιδαν αντίθετα πως από ημέρα σε ημέρα θα σημειωθούν εμπρησμοί στη Κωνσταντινούπολη και πως θα δολοφονηθεί και ο Σουλτάνος. Ίσως στο φόβο των απειλουμένων εξελίξεων αυτών, και η Πρεσβεία της Κωνσταντινούπολης να ενημέρωσε σχετικά την κυβέρνηση και τον Βασιλέα Γεώργιο.
 
== Διάλυση ==
41.167

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης