Εθνόσημο του Καζακστάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το εθνόσημο του Καζακστάν
Το εθνόσημο της σοβιετικής σοσιαλιστικής δημοκρατίας του Καζακστάν

Το εθνόσημο του Καζακστάν υφίσταται από την εποχή της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης, στις 26 Δεκεμβρίου του 1991. Καθιερώθηκε έπειτα από διαγωνισμό, στον οποίο έλαβαν μέρος πάνω από 240 προτάσεις με σχέδια. [1] Έχει κυκλικό σχήμα και είναι μπλε και κίτρινο. Το μπλε συμβολίζει το γαλάζιο ουρανό και το κίτρινο τη γεωργία, με την ανάπτυξη που είχε κατά τη σοβιετική εποχή[2]. Στα αριστερά και στα δεξιά του εθνοσήμου υπάρχουν δύο μονόκεροι, με τις φτερούγες τους να κοιτούν σε αντίθετες πλευρές. Στο πάνω μέρος του εθνόσημου βρίσκεται ένα αστέρι, που θυμίζει τον σοσιαλιστικό έλεγχο. Στο κάτω μέρος υπάρχει η λέξη: «ҚA3AҚCTAH». Στη μέση βρίσκεται το σανγκράκ, το στέμμα της καζάκικης γιούρτας. Αυτό συμβολίζει την κληρονομιά, όπως και το ευοίωνο μέλλον.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ιστότοπος του Akimat της επαρχίας Pavlodar». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2009. 
  2. «Επίσημος ιστότοπος της Προεδρίας του Καζακστάν». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2009.