Εθνόσημο του Τουρκμενιστάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το εθνόσημο του Τουρκμενιστάν, σε χρήση από το 2003.

Το εθνόσημο του Τουρκμενιστάν δημιουργήθηκε μετά την ανεξαρτησία της χώρας από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εθνόσημο του Τουρκμενιστάν της περιόδου 1992-2000.

Το πράσινο σχήμα που είναι γεμάτο οκτάκτινα αστέρια έχει χρυσές άκρες και στο κέντρο του βρίσκεται ένας κόκκινος κυκλικός δίσκος. Στο δίσκο αυτό βρίσκονται ένα στάχυ από σιτάρι, πέντε τάπητες με παραδοσιακά σχέδια (συμβολίζουν τις πέντε σημαντικές φυλές, καθώς επίσης τις θρησκευτικές και ηθικές αξίες) και στο κέντρο βρίσκεται ένας γαλάζιος κύκλος με την απεικόνιση ενός αλόγου, τύπου Αχάλ-Τεκέ, που είναι πηγή υπερηφάνειας για το λαό της χώρας.

Οι πέντε φυλές είναι οι Τεκέ, Γιομούτ, Αρσαρί, Τσοουντούρ και Σαρίκ.

Στην κορυφή του σταχιού και του κόκκινου κύκλου βρίσκεται μια ημισέληνος χρώματος λευκού (σύμβολο της ελπίδας για καλύτερο αύριο) και πέντε πεντάκτινα αστέρια, επίσης σε λευκό.

Τα πέντε αστέρια συμβολίζουν τις πέντε επαρχίες (Welaýatlar) του Τουρκμενιστάν. Αυτές οι επαρχίες είναι οι: Αχάλ, Μπαλκάν, Ντασχοούζ, Λεμπάπ και Μαρί.

Προηγούμενα εθνόσημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εθνόσημο του Τουρκμενιστάν της περιόδου 2000-2003.

Πριν το σημερινό εθνόσημο, η ασιατική χώρα χρησιμοποιούσε μια στρογγυλή εκδοχή του εμβλήματος. Το εθνόσημο εκείνο χρησιμοποιήθηκε από το 1992 ως το 2003. Τα κομμουνιστικά σύμβολα ήταν χαρακτηριστικά στο εθνόσημο που ήταν σε χρήση την εποχή που το Τουρκμενιστάν ήταν σοβιετική δημοκρατία.

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]