Εθνόσημο της Μογγολίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κρατικό έμβλημα της Μογγολίας
Αναλυτικά
Υιοθετήθηκε1992

Το κρατικό έμβλημα της Μογγολίας[1][2][3][4][5] καθιερώθηκε το 1992 έπειτα από την πτώση της κομμουνιστικής κυβέρνησης. Το εξωτερικό μέρος έχει ένα τουμέν νουσάν, σύμβολο αιωνιότητας, το οποίο περιβάλλει ένα κυκλικό μπλε φόντο, που συμβολίζει τον ουρανό. Στο κέντρο του φόντου υπάρχει ένας συνδυασμός από ένα σογιόμπο και ένα ακόμα σύμβολο, αμφότερα εμβλήματα της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και του ελεύθερου πνεύματος στη Μογγολία. Πάνω από το φόντο είναι ένα τσαντμανί, το βουδιστικό σύμβολο των τριών κοσμημάτων, το οποίο ικανοποιεί τις ευχές του καθενός, σύμφωνα με την μογγολική παράδοση και αποτελεί σύμβολο του χθες, του σήμερα και του αύριο. Κάτω από το κεντρικό έμβλημα βρίσκεται μία πράσινη βουνοκορφή, με τον τροχό του πεπρωμένου στο κέντρο. Στο κάτω μέρος της βουνοκορφής και του τροχού υπάρχει ένα μογγολικό κασκόλ χαντάγκ, με το οποίο καλωσορίζεται κάποιος στη χώρα.

Προηγούμενα εθνόσημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1960 ως το 1991, η Λαϊκή Δημοκρατία της Μογγολίας χρησιμοποιούσε ένα παρόμοιο εθνόσημο με το σημερινό, όμως με διαφορετικά στοιχεία.

Έτσι, αντί για το άλογο που τρέχει σαν τον άνεμο, παρουσιαζόταν ένας καβαλάρης πάνω σε ένα κοινό άλογο. Στο βάθος, ο ήλιος ανατέλλει πάνω από τα βουνά. Τα βουδιστικά σύμβολα είχαν αντικατασταθεί από κομμουνιστικά σύμβολα (τροχός, κόκκινο αστέρι κλπ.) . Υπήρχε επίσης η επιγραφή "БНМАУ" (διαβάζεται Μπε-Εν-Μάου), συντομογραφία για το "Λαϊκή Δημοκρατία της Μογγολίας".

Πριν το 1961, το εθνόσημο δεν είχε σοσιαλιστικά σύμβολα και ο καβαλάρης κρατούσε λάσο. Επίσης, υπήρχε διαφορά στον τρόπο γραφής του ονόματος της χώρας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]