Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εθνικό Πάρκο Ρας Μοχάμεντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 27°46′10″N 34°12′35″E / 27.76944°N 34.20972°E / 27.76944; 34.20972

Εθνικό Πάρκο Ρας Μοχάμεντ
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Εθνικό Πάρκο Ρας Μοχάμεντ
27°46′10″N 34°12′35″E
ΧώραΑίγυπτος
Διοικητική υπαγωγήΚυβερνείο Νοτίου Σινά
Χαρακτηρισμός1983
Κατηγορία πρ. περιοχήςΔΕΠΦ κατηγορία 2: Εθνικό Πάρκο
Καθεστώς προστασίαςενδεικτικός κατάλογος Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς
Έκταση850 km²[1]
Υψόμετρο14 μέτρα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Εθνικό Πάρκο Ρας Μοχάμεντ (αιγυπτιακά αραβικά: رأس محمد, Rās Maḥammad, Ρα'ς Μαχαμάντ) είναι ένα εθνικό πάρκο της Αιγύπτου. Εκτείνεται στο ακρωτήριο Ρας Μοχάμεντ και στην γύρω περιοχή στο νότιοτερο άκρο της χερσονήσου του Σινά, στο σημείο που ο κόλπος του Σουέζ και ο κόλπος της Άκαμπα ενώνονται. Έχει έκταση 480 τ.χλμ. Ιδρύθηκε το 1983, λίγο μετά την επιστροφή της Χερσονήσου του Σινά στην Αίγυπτο από το Ισραήλ το 1982, με σκοπό την προστασία της περιοχής από την εκτεταμένη αλιεία. Για την αλιεία χρησιμοποιούνταν στην περιοχή μέχρι τότε και δυναμίτης με αποτέλεσμα να απειλούνται όχι μόνο τα διάφορα θαλάσσια είδη αλλά και ο ίδιος ο κοραλλιογενής ύφαλος στον οποίον προκαλούνταν φθορές.

Στις μέρες μας το πάρκο είναι δημοφιλής τόπος επίσκεψης και δέχεται περίπου 50.000 τουρίστες κάθε χρόνο. Παρ' όλα αυτά διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση καθώς βαριά προστίμα περιμένουν τους τυχόν ασεβείς επισκέπτες.

Το πάρκο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από την πόλη Σαρμ ελ Σέιχ, η οποία έχει πληθυσμό 73.000 κατοίκους (2015).

Το Μαγκρόβιο δάσος του πάρκου

Το όνομα Ρας Μοχάμεντ στα Αραβικά σημαίνει κυριολεκτικά Κεφάλι του Μωάμεθ. Λέγεται ότι δόθηκε στην περιοχή από ντόπιους ψαράδες επειδή κοιτώντας από τη θάλασσα ο ψηλότερος βράχος του ακρωτηρίου θυμίζει το προφίλ του κεφαλιού ενός άντρα με γενιάδα.

Αυτή την ομοιότητα την είχαν παρατηρήσει από τα αρχαία χρόνια οι Ρωμαίοι και Έλληνες ναυτικοί οι οποίοι ονόμαζαν τον βράχο Ποσειδώνα.

Ο Κοραλλιογενής ύφαλος του πάρκου

Το πάρκο έχει μεγάλο πλούτο τόσο χερσαίας όσο και θαλάσσιας ζωής και είναι επίσης γνωστό για τον Κοραλλιογενή ύφαλο που βρίσκεται σε αυτό.

Στο πάρκο ζούν περισσότερα από 1000 είδη ψαριών στα οποία περιλαμβάνονται και πελαγίσια είδη όπως σφυροκέφαλοι, λευκοί καρχαρίες και σαλάχια μάντα. Το πάρκο φιλοξενεί επίσης 40 είδη αστερία και 25 είδη αχινών. Επίσης υπάρχει και ένας σημαντικός πληθυσμός θαλάσσιων χελωνών.

Το πάρκο είναι επίσης γνωστό για το Μαγκρόβιο δάσος του.

Το κλίμα που επικρατεί στο Ρας Μοχάμεντ είναι πολύ άνυδρο, με ελάχιστες βροχοπτώσεις μόνο τον χειμώνα. Τα καλοκαίρια η θερμοκρασία ξεπερνά συχνά τους 40°C και δεν πέφτει κάτω από τους 27°C. Οι χειμώνες είναι πολύ ήπιοι με θερμοκρασίες από 23°C μέχρι 13°C.

Το Ναυάγιο του Θίσλγκορμ

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Φωτογραφία από το ναυάγιο του Θίσλγκορμ, στην θάλασσα του Ρας Μοχάμεντ

Μέσα στη σημερινά προστατευόμενη περιοχή του Ρας Μοχάμεντ βυθίστηκε το Θίσλγκορμ (αγγλικά: SS Thistlegorm), ενα πλοίο του βρετανικού εμπορικού στόλου που μετέφερε πολεμικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (1941), μετά από βομβαρδισμό που δέχτηκε από δύο αεροσκάφη της Λούφτβαφε τα οποία εστάλησαν από την Κρήτη. Στο ναυάγιο σκοτώθηκαν συνολικά 9 άτομα.

Το ναυάγιο ανακάλυψε ο διάσημος Γάλλος ωκεανογράφος Ζακ-Υβ Κουστώ το 1955, καθοδηγούμενος από πληροφορίες που έλαβε από ντόπιους ψαράδες.

Το ναυάγιο του Θίσλγκορμ έχει καταταχτεί ως ένα από τα πλέον κορυφαία ναυάγια για καταδύσεις παγκοσμίως. Σήμερα είναι πολύ δημοφιλής τόπος καταδύσεων και φιλοξενεί πλήθος θαλάσσιας ζωής, μεταξύ της οποίας και πολλούς σφυροκέφαλους. Μάλιστα εάν αποφασίσει να το επισκεφτεί κανείς ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο μπορεί να συναντήσει μέχρι και 20 βάρκες κατάδυσης σταθμευμένες πάνω από το ναυάγιο, αφού το μικρό του βάθος επιτρέπει ακόμα και σε αρχάριους δύτες να το εξερευνήσουν.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσημη Αιγπτιακή υπηρεσία τουρισμού Αρχειοθετήθηκε 2016-12-27 στο Wayback Machine.

  1. 1,0 1,1 www.eeaa.gov.eg/en-us/topics/nature/protectorates/protectoratesdescription.aspx. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29  Αυγούστου 2019.