Σφυροκέφαλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σφυροκέφαλος
Σφυροκέφαλος καρχαρίας
Σφυροκέφαλος καρχαρίας
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υπερομοταξία: Χονδριχθύες (Chondrichthyes)
Υφομοταξία: Ελασμοβράγχιοι (Elasmobranchii)
Τάξη: Καρχαρινόμορφα (Carcharhiniformes)
Οικογένεια: Σφυρνίδες (Sphyrnidae)
T. N. Gill, 1872
Sphyrnidae distribution map.svg
Γένη

Οι σφυροκέφαλοι (γνωστοί και ως ζύγαινες, σφύραινες και σφύρνες) είναι καρχαρίες που ανήκουν στην τάξη καρχαρινόμορφα με χαρακτηριστική και ασυνήθιστη δομή κεφαλιού, το οποίο επιπεδοποιείται και επεκτείνεται σαν σφυρί. Οι σφυροκέφαλοι αποτελούν την οικογένεια σφυρνίδες και χωρίζονται σε δύο γένη, το γένος Σφύρνα και το γένος Ευσφύρα που περιλαμβάνει μόνο ένα είδος. Ο ρόλος της δομής του κεφαλιού δεν είναι επακριβώς γνωστός, με θεωρίες να υποστηρίζουν ότι οξύνει τις αισθήσεις ή ότι βοηθάει στην μετακίνηση και στην χειραγώγηση της λείας. Οι σφυροκέφαλοι συχνάζουν κοντά στις ακτές και είναι από τα λίγα είδη καρχαριών που σχηματίζουν κοπάδια. Το μήκος ποικίλει ανάλογα με το είδος από 0,9 σε 6 μέτρα και φτάνουν σε βάρος το μισό τόνο.

Έχει ειπωθεί ότι το σχήμα του κρανίου βελτιώνει την όραση του σφυροκέφαλου.[1] Η θέση των ματιών δίνει στον καρχαρία στερεοσκοπική όραση, καθώς και πλήρη ορατότητα 360 μοιρών στο κάθετο άξονα, που σημαίνει ότι μπορούν να δουν τόσο πάνω, όσο και κάτω συνέχεια.[2] Επίσης το σχήμα του κρανίου μπορεί να βοηθάει στην ευρύτερη κατανομή των φυσίγγιων του Λορετζίνι, βελτιώνοντας την αίσθηση των ηλεκτρικών πεδίων και βοηθώντας με αυτό το τρόπο το σφυροκέφαλο να εντοπίσει ευκολότερα την λεία του.[3]

Είδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ΜcComb et al.|[http://jeb.biologists.org/content/212/24/4010.full
  2. D. Michelle McComb et al. (2009-11-27). «Hammerhead shark mystery solved». BBC News. http://news.bbc.co.uk/earth/hi/earth_news/newsid_8376000/8376740.stm. Ανακτήθηκε στις 2010-05-04. 
  3. R. Aidan Martin. «If I Had a Hammer». Rodale's Scuba Diving August 1993. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2006. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]