Εθνική Οδός 89

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Εθνική Οδός 89 είναι ένας δρόμος στην Ανατολική Αττική της Ελλάδας . Συνδέει τον Γέρακα, ένα ανατολικό προάστιο της Αθήνας, με το Σούνιο, μέσω του Κορωπίου και του Λαυρίου . Μεταξύ του Γέρακα και του Κορωπίου έχει χάσει τη σημασία του μετά το άνοιγμα του Αυτοκινητοδρόμου 6 . Προβλέπεται η αναβάθμιση του τμήματος μεταξύ Κορωπίου και Λαυρίου σε πρότυπο αυτοκινητοδρόμων, με την κατασκευή διασταυρώσεων για την αντικατάσταση των σηματοδοτών και γενικά την αναβάθμιση του δρόμου. Αυτός ο νέος δρόμος θα φέρει τον χαρακτηρισμό A61 . [1]

Διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το 1963, η Eθνική Οδός 89 τρέχει από το Σταυρό (κοντά στο Γέρακα ) στο Σούνιο, μέσω του Λαυρίου . [2] Η παρούσα ευθυγράμμιση της Εθνικής Οδού 89 παρακάμπτει το Κορωπί, το Μαρκόπουλο, την Κερατέα, αν και η αρχική διαδρομή έτρεχε μέσα από αυτούς τους οικισμούς: επιπλέον, η αρχική ευθυγράμμιση έτρεχε από την Κερατέα στο Λαύριο μέσω του χωριού της Πλάκας, αντί της Δυπηλίζας. [3] Ο δρόμος συνεχίζει να διέρχεται από τα Γλυκά Νερά και την Παιανία, καθώς ο A6 τα παρακάμπτει.

Η διαδρομή αυτή τη στιγμή έχει συνδέσεις με:

  • Την Eθνική Οδό 54 στο Σταυρό (Γέρακας)
  • Οι Αυτοκινητόδρομος 6 και A62 σε ξεχωριστές διασταυρώσεις κοντά στο Κορωπί
  • Την Εθνική Οδό 85 στην Κερατέα
  • Την Εθνική Οδό 91 στο Σούνιο

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Motorways-Exits
  2. «Ministerial Decision Γ25871» (στα Greek). Government Gazette (ΦΕΚ) (National Printing House) Β: 2500–2501. 23 July 1963. 
  3. Athanasopoulos, Dem. (Μαΐου 1975). Atlas of Greece. Athens: Hellenic Statistical Authority. σελ. 5. 

Περαιτέρω πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρότυπο:OSM relation