Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δυτικός Καύκασος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 43°34′N 40°40′E / 43.567°N 40.667°E / 43.567; 40.667

Δυτικός Καύκασος
Χάρτης
ΟροσειράΜεγάλος Καύκασος
ΧώρεςΡωσία
Ο Δυτικός Καύκασος όπως φαίνεται από την κορυφή Ταμπουνάγια κοντά στην Κράσναγια Πολιάνα

Ο Δυτικός Καύκασος είναι η δυτική περιοχή του Καυκάσου στη Νότια Ρωσία, που εκτείνεται από τη Μαύρη Θάλασσα έως το Όρος Ελμπρούς.

Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δυτικός Καύκασος σε γραμματόσημα της Ρωσίας, 2006

Ο Δυτικός Καύκασος είναι ένα φυσικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που περιλαμβάνει την ακραία δυτική άκρη των βουνών του Καυκάσου. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί της UNESCO, είναι η μόνη μεγάλη ορεινή περιοχή στην Ευρώπη που δεν έχει υποστεί σημαντική ανθρώπινη επίδραση. Οι βιότοποι του ποικίλλουν εξαιρετικά για μια τόσο μικρή περιοχή, που κυμαίνονται από πεδιάδες έως παγετώνες. Η τοποθεσία βρίσκεται 50 χλμ. βόρεια από το ρωσικό θέρετρο του Σότσι.

Καταφύγιο βιόσφαιρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δυτικός Καύκασος περιλαμβάνει επίσης το Φυσικό Καταφύγιο Καυκάσου (ρωσικά: Кавказский государственный природный биосферный заповедник), ένα φυσικό καταφύγιο (κατηγορία διαχείρισης ΔΕΠΦ[1]) που δημιουργήθηκε από τη σοβιετική κυβέρνηση στο Κράι Κρασνοντάρ στην Δημοκρατία της Αντιγκέγια και στο Καρατσάγεβο-Κιρκασία το 1924 για να προστατέψει τα ύψους περίπου 85 μέτρων καυκάσια έλατα (Abies nordmanniana), που πιστεύεται ότι είναι τα ψηλότερα δέντρα στην Ευρώπη, και ένα μοναδικό δάσος που σχηματίζεται από ίταμους (Txus baccata) και ευρωπαϊκούς πυξούς (Buxus sempervirens) στην πόλη Σότσι.

Περίπου το ένα τρίτο των ειδών φυτών των ψηλών βουνών αναγνωρίζονται ως ενδημικά. Η περιοχή περιλαμβάνει επίσης το Εθνικό Πάρκο Σότσι (κατηγορία διαχείρισης ΔΕΠΦ II).

Ο Δυτικός Καύκασος είναι επίσης ο τόπος καταγωγής και επανεισαγωγής του καυκάσιου βίσονα. Ο τελευταίος άγριος βίσονας στον κόσμο σκοτώθηκε από λαθροθήρες εδώ το 1927. Βίσονες που διασταυρώθηκαν εν μέρει με τον αμερικανικό βίσονα επανεμφανίστηκαν αρκετές δεκαετίες αργότερα.

Επανεισαγωγή περσικής λεοπάρδαλης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2009, δημιουργήθηκε ένα κέντρο επανεισαγωγής περσικής λεοπάρδαλης στο Εθνικό Πάρκο Σότσι, όπου δύο αρσενικές λεοπαρδάλεις από το Τουρκμενιστάν φυλάσσονται από τον Σεπτέμβριο του 2009 και δύο θηλυκά από το Ιράν από τον Μάιο του 2010. Οι απόγονοί τους θα απελευθερωθούν στην άγρια φύση στο καταφύγιο βιόσφαιρας.[2][3]

Ένα ζευγάρι λεοπαρδάλεις μεταφέρθηκαν στο πάρκο του Σότσι το 2012 από τον ζωολογικό κήπο της Λισαβόνας της Πορτογαλίας. Τον Ιούλιο του 2013, το ζευγάρι είχε μια γέννα, τα πρώτα μωρά περσικής λεοπάρδαλης που είναι γνωστό ότι γεννήθηκαν στη Ρωσία εδώ και 50 χρόνια. Τα μικρά θα απελευθερωθούν στη φύση αφού μάθουν δεξιότητες επιβίωσης από τους γονείς τους, σύμφωνα με τη Νατάλια Ντρόνοβα, την συντονίστρια ειδών της WWF στη Ρωσία.[4]

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kavkazskiy Biosphere Reserve προφίλ στον ιστότοπο της UNESCO
  2. WWF (2009) Flying Turkmen leopards to bring species back to Caucasus. WWF, 23 September 2009
  3. Druzhinin, A. (2010). Iranian leopards make themselves at home in Russia's Sochi. RIA Novosti, 6 Μαΐου 2010
  4. «First Persian leopard cubs in 50 years born in Russian breeding center». United Press International. 19 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2013. 

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Алтухов Михаил Данилович, Литвинская Светлана Анатольевна. Охрана растительного мира на Северо-Западном Кавказе . Κρασνοντάρ: Краснодарское книжное издательство, 1989.
  • Кавказский заповедник. Στο Заповедники СССР. Заповедники Кавказа . Μόσχα: Мысль, 1990. Σ. 69-100.(ISBN 5-244-00432-8) ISBN 5-244-00432-8

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]