Δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η δολοφονία του Άλκη Καμπανού έλαβε χώρα τη 1η Φεβρουαρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια βίαιης επίθεσης εις βάρος αυτού και της παρέας του από οργανωμένη ομάδα οπαδών.[1] Το συμβάν προκάλεσε εντύπωση για τη σκληρότητά του αλλά πολύ περισσότερο για το γεγονός ότι -όπως προέκυψε από τη μετέπειτα έρευνα της αστυνομίας- ήταν εντελώς απρόκλητο, ούτε υπήρχε κάποια προηγούμενη σύνδεση των εμπλεκομένων ατόμων. Το συμβάν αντιμετωπίζεται ως δολοφονία διότι οι υπαίτιοι φέρεται πως είχαν προμελετήσει την βίαιη επίθεση τους όχι ωστόσο σε συγκεκριμένα άτομα αλλά κατά οποιουδήποτε.[εκκρεμεί παραπομπή]

Χρονικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου του 2022, ο 19χρονος Άλκης Καμπανός βρισκόταν με την παρέα του στα σκαλοπάτια της εισόδου της πολυκατοικίας του επί της οδού Θεοδώρου Γαζή 18, στη Χαριλάου Θεσσαλονίκης, όταν δύο αυτοκίνητα με χούλιγκαν του ΠΑΟΚ σταμάτησαν στο σημείο και ρώτησαν τον Άλκη και την παρέα του τι ομάδα είναι.[2] Ο Άλκης, μη γνωρίζοντας τι επρόκειτο να ακολουθήσει είπε ότι είναι Άρης και οι χούλιγκαν του ΠΑΟΚ επιτέθηκαν στον νεαρό και στην παρέα του με μαχαίρια, ρόπαλα και άλλα αιχμηρά αντικείμενα.[3][2] Ο Άλκης δέχθηκε μαχαιριά από δρεπάνι και τραυματίστηκε στο πόδι, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του από ακατάσχετη αιμορραγία, ενώ τα άλλα δύο παιδιά φέρουν τραύματα αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή τους. [2] Σύμφωνα με την αστυνομία, στην παρέα υπήρχαν και άλλα 2 άτομα, τα οποία κατάφεραν να διαφύγουν από τους αδίστακτους δράστες. Το δολοφονικό όπλο βρέθηκε το πρωί της Τρίτης -στο πλαίσιο των ερευνών της ΕΛΑΣ- λίγα μέτρα μακριά από το σημείο του εγκλήματος, πεταμένο στον δρόμο, πλάι σε απορρίμματα.

Δικαστικές εξελίξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτικές εξελίξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αντίκτυπο στην κοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκατοντάδες άνθρωποι, μαθητές, Θεσσαλονικείς και όχι μόνο κάθε ηλικίας, φίλοι και συγγενείς, συρρέουν από το μοιραίο εκείνο βράδυ έως και σήμερα στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο 19χρονος Άλκης και αφήνουν λουλούδια, κεράκια, σημειώματα, κασκόλ και φανέλες του Άρη άλλα και των δικών τους ομάδων, θέλοντας να περάσουν μήνυμα κατά της οπαδικής βίας. [2]

Μεγάλα οπαδικά κινήματατης χώρας, εξέδωσαν από κοινού ανακοίνωση που καταδικάζουν τις οπαδικές δολοφονίες.

Έπειτα από συμφωνία των οργανωμένων του Άρη με τους αντίστοιχους του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, πραγματοποιήθηκαν ξανά μετακινήσεις οπαδών στα ντέρμπι, έπειτα από 8 έτη, με τους οπαδούς του Άρη να πηγαίνουν στο Καραϊσκάκης και στην Λεωφόρο και τους οπαδούς του Ολυμπιακού στο «Κλεάνθης Βικελίδης».[4][5]

Μετά από οκτώ μήνες περίπου τη δολοφονία, στις 24 Νοεμβρίου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης ενέκρινε το αίτημα του δήμου Θεσσαλονίκης και έτσι προχωρούν οι διαδικασίες για τη μετονομασία της οδού Γαζή σε Άλκη Καμπανού.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Newsroom (1 Μαρτίου 2022). «Δολοφονία Άλκη: Η νύχτα που σόκαρε την Ελλάδα-Ενας μήνας μετά». mynews.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2023. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 «To χρονικό της δολοφονίας του 19χρονου 'Αλκη - Τα συγκινητικά μηνύματα αποχαιρετισμού - Τα 118 επεισόδια βίας το 2021». m.eirinika.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2022. 
  3. «Άλκης Καμπανός: Πάνω από 30 τα τραύματα από δρεπάνι, μαχαίρι και λοστό - Σοκάρει το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης». The TOC. 3 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2022. 
  4. «O Super 3 κάλεσε τους οπαδούς του Παναθηναϊκού στο «Κλ. Βικελίδης»! | Gazzetta». www.gazzetta.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2022. 
  5. Team, Onsports (8 Μαΐου 2022). «Άρης-Ολυμπιακός: Με οπαδούς οι «ερυθρόλευκοι» στο «Κλ. Βικελίδης»». Onsports.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2022. 
  6. Γερακαρίτου, Κάτια (12 Ιανουαρίου 2023). «Θεσσαλονίκη: Λίγες ημέρες πριν τη θλιβερή επέτειο η μετονομασία της οδού Γαζή σε «Άλκη Καμπανού»». Voria.gr.