Σύνδεσμος Φιλάθλων Άρη - Super 3

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο SUPER 3 είναι ο δημοφιλέστερος σύνδεσμος φιλάθλων του Άρη Θεσσαλονίκης. Θεωρείται το μεγαλύτερο οπαδικό κίνημα σε όλη την Ελλάδα από πολλούς και το έχει αποδείξει με τις μεγάλες μετακινήσεις οπαδών και τη δυναμικότητα που προσφέρει στο Γήπεδο Κλεάνθης Βικελίδης. Ιδρύθηκε στις 5 Νοεμβρίου του 1988, από μια ομάδα οπαδών ηλικίας 25-30 ετών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η αφορμή της ίδρυσης του συνδέσμου ήταν η ανεπαρκής οργάνωση που χαρακτήριζε τότε τους φιλάθλους του Άρεως και η ανάγκη ανανέωσης των παλιών συνδέσμων τους. Εγκαινιάστηκε το ίδιο έτος με πρώτη εκδρομή στη Δράμα, όπου ο Άρης αντιμετώπιζε την τοπική Δόξα. Φημολογείται ότι το όνομα του συνδέσμου προέρχεται από τα αρχικά του: "Σύνδεσμος Οργανωμένων ΥΠΕΡασπιστών θύρας 3".

Ο SUPER 3 είναι από τους μεγαλύτερους συνδέσμους φιλάθλων στην Ελλάδα και κατά την περίοδο της "αναγέννησης του Άρεως (2007-2011)" ήταν ο δυναμικότερος. Αυτό αποδεικνύεται από την εκδρομή που οργάνωσε ο σύνδεσμος στο ΟΑΚΑ, για τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος του 2010. Με την εκδρομή αυτή, οι οπαδοί του Άρη έθεσαν νέο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη μετακίνηση οπαδών στην Ελλάδα, με 30.000 οπαδούς και φιλάθλους. Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι εκδρομές στο Μόναχο το 1989,[1] στην Σαραγόσα το 1990,[2] στο Τορίνο το 1993,[3] στην Γενεύη το 1999,[4] στο Σαρλευρουά το 2006,[5] στην Σαραγόσα και το Μόναχο το 2007,[6][7] στην Βιέννη το 2010,[8] την Μαδρίτη το ίδιο έτος και στο Μάντσεστερ το 2011.[9][10] Οι οργανωμένοι οπαδοί του Άρη είναι αδελφοποιημένοι με τους οπαδούς της Μπορούσια Ντόρτμουντ του συνδέσμου "The Unity" και του συνδέσμου "Desperados".[11] Διατηρούν επίσης καλές σχέσεις με τους οπαδούς της Μπόκα Τζούνιορς και της Σαιντ-Ετιέν. Φημολογείται ότι οι σχέσεις των οπαδών του Άρεως και της Σαιντ-Ετιέν ξεκίνησαν τη σεζόν 1979-80 όταν διεξήχθη ένας αγώνας για το κύπελλο UEFA μεταξύ των δύο ομάδων που έληξε 3-3 και Γάλλοι οπαδοί ήρθαν στην Θεσσαλονίκη για να υποστηρίξουν την ομάδα τους και γνωρίστηκαν με τους οπαδούς του Άρη. Τα τελευταία χρόνια έχουν συνάψει φιλικές σχέσεις και με τους οπαδούς της Μπότεφ Πλόβντιβ. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο από τα πιο διάσημα συνθήματα που ακούγονται στις κερκίδες από τους οπαδούς του Άρη Θεσσαλονίκης ("Άρη, Άρη, Άρη, Άρη, Άρη, Άρη σ' αγαπάω" και "Όσο θα ζω") προέκυψαν από διασκευές αντίστοιχων συνθημάτων των οπαδών της Μπόκα Τζούνιορς ("Dale Boca" και "Bostero Soy").

Ο Super 3 ξεκίνησε το 1994 να εκδίδει την εβδομαδιαία εφημερίδα "Super Aris", η οποία το 2014 μετατράπηκε σε μηνιαίο περιοδικό.[12]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]