Διονύσιος Ευμορφόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διονύσιος Ευμορφόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Διονύσιος Ευμορφόπουλος (Ελληνικά)
Γέννηση1780 ή 1785
Ιθάκη
Θάνατος1861
Πάτρα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταναυτικός
επαναστάτης
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦιλικός

Ο Διονύσιος Ευμορφόπουλος (1780 ή 17851861) ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1780 ή 1785 στην Ιθάκη, ενώ η καταγωγή του ητάν από τον Μυστρά, από όπου η οικογένειά του αποχώρησε μετά τα Ορλωφικά το 1770. Ο πατέρας του ήταν ναυτικός και ήταν κυβερνήτης καταδρομικού του Λάμπρου Κατσώνη κατά τη διάρκεια των Ορλωφικών και στη συνέχεια αποχώρησε από την Ιθάκη εξασκώντας το επάγγελμά του. Στην πορεία αυτή τον ακολούθησε και ο Διονύσιος, ο οποίος όταν βρέθηκε στο Γαλάτσι της Ρουμανίας, την περίοδο 1818–19 μυήθηκε στους κύκλους της Φιλικής Εταιρείας από τους Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο και Νικόλαο Σκουφά. Ο Διονύσιος εγκατέλειψε το επάγγελμα του ναυτικού, παραχωρώντας το σκάφος του στους συγγενείς του και αφοσιώθηκε στην προετοιμασία της Ελληνικής Επανάστασης.[1][2]

Απεστάλη από τη Φιλική Εταιρεία στην Πελοπόννησο, όπου συνέβαλε στην κατήχηση ναυτικών και προεστών, ενώ αργότερα στην Κωνσταντινούπολη κατάστρωσε σχέδιο για την πυρπόληση του οθωμανικού στόλου, το οποίο όμως προδόθηκε και δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Αργότερα σχεδίασε τη δολοφονία του Φιλικού Κυριάκου Καμαρηνού μιας και αυτός θεωρήθηκε επικίνδυνος για την οργάνωση. Στο ξέσπασμα της Επανάστασης βρισκόταν στην Ελλάδα και συμμετείχε σε πολλές μάχες μέχρι το τέλος του Αγώνα. Μεταξύ αυτών έλαβε μέρος στις μάχες σε Τρίπολη, Δερβενάκια, Αθήνα αλλά και τη λοιπή Στερεά Ελλάδα. Διακρίθηκε κυρίως στην Πολιορκία της Ακροπόλεως όπου πολέμησε ως επικεφαλής σώματος Επτανησίων εναντίον του Κιουταχή. Μετά το τέλος της Επανάστασης και την απελευθέρωση τιμθήκε για τη δράση του, ενώ κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Όθωνα υπήρξε μέλος επιτροπής για τα δικαιώματα των αγωνιστών. Ακόμη, του απονεμήθηκε ο τίτλος του Υποστράτηγου της Φάλαγγας. Πέθανε το 1861 στην Πάτρα. Πριν τον θάνατό του έγραψε μία σύντομη έκθεση σχετικά με την πολεμική του δράση, την οποία έστειλε στον Φώτιο Χρυσανθόπουλο και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Εβδομάδα το 1884.[1][2][3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Ευμορφόπουλος, Διονύσιος (Ιθάκη, 1780 - Πάτρα, 1861)». Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό - Τόμος: 3. Εκδοτική Αθηνών. Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2019. 
  2. 2,0 2,1 «Ευμορφόπουλος, Διονύσιος». www.ygeiaonline.gr. Εγκυκλοπαίδεια Δομή. Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2019. 
  3. «Ευμορφόπουλος Διονύσιος (Ιθάκη 1780 ή 1785 – Πάτρα 1861)». argolikivivliothiki.gr. Αργολική Βιβλιοθήκη. Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]