Διεθνές Ξενοδοχείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διεθνές Ξενοδοχείο
ΣκηνοθεσίαΆντονι Άσκουιθ
ΠαραγωγήΑνατόλ ντε Γκρούνγουολντ
ΣενάριοΤέρενς Ράτινγκαν
ΠρωταγωνιστέςΡίτσαρντ Μπάρτον
Ελίζαμπεθ Τέιλορ
Λουί Ζουρντάν
Μάγκι Σμιθ
Όρσον Γουέλς
Ροντ Τέιλορ
Έλσα Μαρτινέλι
Μάργκαρετ Ράδερφορντ
ΜουσικήΜίκλος Ρόζα
ΦωτογραφίαΤζακ Χίλντγιαρντ
ΜοντάζΦρανκ Κλαρκ
Εταιρεία παραγωγήςMetro-Goldwyn-Mayer
ΔιανομήMetro-Goldwyn-Mayer και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 19/9/1963
Κυκλοφορία1963
Διάρκεια119 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο
ΓλώσσαAγγλικά

Η ταινία Διεθνές Ξενοδοχείο (αγγλ. The V.I.P.s ή Hotel International) είναι μια βρετανική δραματική ταινία παραγωγής 1963 σε σκηνοθεσία Άντονι Άσκουιθ[1]. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι: Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Ρίτσαρντ Μπάρτον, Όρσον Γουέλς, Μάγκι Σμιθ, Ροντ Τέιλορ, Λουί Ζουρντάν, Έλσα Μαρτινέλι και Μάργκαρετ Ράδερφορντ. Το σενάριο της ταινίας έγραψε ο Άγγλος δραματουργός Τέρενς Ράτινγκαν. Η ταινία χάρισε στη Μάργκαρετ Ράδερφορντ το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιμένοντας στο αεροδρόμιο του Λονδίνου για την πτήση προς Νέα Υόρκη, η Φράνσις Άντρος (Ελίζαμπεθ Τέιλορ) ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το σύζυγό της μεγαλοεπιχειρηματία Πολ Άντρος (Ρίτσαρντ Μπάρτον) για τα μάτια ενός διεθνούς φήμης ζιγκολό του Μαρκ Σαμπσέλ (Λουί Ζουρντάν) που δε βρίσκεται πλέον στην πρώτη νιότη. Ο Λες Μάνγκραμ (Ροντ Τέιλορ), ένας αυτοδημιούργητος Αυστραλός επιχειρηματίας ταξιδεύει με την πιστή του γραμματέα δις Μιντ (Μάγκι Σμιθ) και πρέπει να βρίσκεται στη Νέα Υόρκη την επόμενη μέρα για να μπορέσει να εισπράξει ένα δάνειο που θα τον βοηθήσει να καταφέρει να σώσει την εταιρία με τρακτέρ που βρίσκεται στην ιδιοκτησία του. Ο Μαξ Μπούμπα (Όρσον Γουέλς) ένας παραγωγός ταινιών ταξιδεύει με την στάρλετ Γκλόρια Γκρίτι (Έλσα Μαρτινέλι), οι δυο τους πρέπει να φύγουν επειγόντως από την Αγγλία, ειδάλλως ο Μαξ θα πρέπει να πληρώσει τους φόρους που χρωστάει. Η Δούκισσα του Μπράιτον (Μάργκαρετ Ράδερφορντ) πιστεύει ότι με τη δουλειά που έχει πιάσει σε ένα χειμερινό θέρετρο στην Αμερική θα καταφέρει να σώσει την περιουσία της οικογένειάς της. Η ομίχλη όμως πέφτει στο Χίθροου και όλοι θα πρέπει να περιμένουν στο ξενοδοχείο του αεροδρομίου μέχρι και το πρωί, ώστε το αεροπλάνο να μπορέσει να απογειωθεί. Τότε ο καθένας από τους ήρωες θα πρέπει να αντιμετωπίσει παλιούς και νέους δαίμονες.

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ταινία του Άντονι Άσκουϊθ, Βρετανού σκηνοθέτη υπεύθυνου επίσης για τις ταινίες Πυγμαλίων (Pygmalion, 1938) και Στη σκιά ενός ανθρώπου (The Browning Version). Το σενάριο έγραψε ο Άγγλος δραματουργός Τέρενς Ράτινγκαμ (συγγραφέα του Κοιμώμενου Πρίγκηπα και του Το Βαθύ Μπλε του Έρωτα). Η ταινία είναι σπονδυλωτή και βασίζεται στη συνταγή που ξεκίνησε η ταινία του 1932 Γκραντ Οτέλ (Grand Hotel). Η συνταγή αυτή ονομάζεται Grand Hotel Formula και περιλαμβάνει τη συνάθροιση μεγάλων αστέρων του παγκόσμιου στερεώματος σε ξενοδοχεία, αεροδρόμια, πλοία ή τρένα, των οποίων οι ζωές εμπλέκονται από τα χτυπήματα της μοίρας. Άλλες χαρακτηριστικές ταινίες του είδους αποτελούν οι ακόλουθες: Το πλοίο των τρελών (Ship Of Fools, 1965), Διεθνές αεροδρόμιο (Airport, 1970) και Καλιφόρνια Οτέλ (California Suite, 1978). Σύμφωνα με τον Ράτινγκαμ, η ιστορία της Φράνσις Άνδρος, την οποία υποδύεται η Ελίζαμπεθ Τέιλορ (ήδη κάτοχος ενός Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Ζήσαμε στην αμαρτία (Butterfield, 1960) κι έχοντας ότι τελειώσει τα γυρίσματα της Κλεοπάτρα (Cleopatra, 1963) είναι βασισμένη στην πραγματική ιστορία του ζεύγους Ολίβιε, την περίοδο που μια απογοητευμένη από τη συζυγική της ζωή Βίβιαν Λι επιχείρησε να εγκαταλείψει τον Λόρενς Ολίβιε μαζί με τον εραστή της, ηθοποιό Πίτερ Φιντς. Τους εμπόδισε όμως η ομίχλη του Χίθροου, που καθυστέρησε την πτήση τους κι ο Ολίβιε που έτρεξε ξωπίσω της για να την πείσει να γυρίσει κοντά του.

Πρώτη επιλογή του Άσκουϊθ για το ρόλο της Φράνσις ήταν η Σοφία Λόρεν, με την οποία ο σκηνοθέτης είχε συνεργαστεί με επιτυχία το 1960 για την ρομαντική κομεντί Η εκατομμυριούχος (The Millionairess). Αλλά η Τέιλορ φοβόταν ότι η Λόρεν θα ξελόγιαζε τον Μπάρτον κι απαίτησε από τον Άσκουϊθ να προσλάβει εκείνη στη θέση της, λέγοντάς του Άφησε τη Σοφία να μείνει στη Ρώμη. Η ταινία αποτέλεσε την δεύτερη από τις 11 ταινίες στις οποίες συμπρωταγωνίστησε το ζεύγος Τέιλορ-Μπάρτον.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κυκλοφορία της ταινίας δεν ενθουσίασε τους κριτικούς, αλλά το κοινό την αγάπησε. Βοηθούμενη από την τεράστια διαφημιστική εκστρατεία που η 20th Century Fox έκανε για την Κλεοπάτρα, καθώς κι από το θυελλώδες ειδύλλιο της Τέιλορ με τον Μπάρτον, η έκανε τεράστια επιτυχία στις Η.Π.Α., ενώ στην Αγγλία ήταν μια από τις 12 πιο επιτυχημένες ταινίες του 1963[2].

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βράβευση:

  • Β’ Γυναικείου Ρόλου – Μάργκαρετ Ράδερφορντ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Variety film review. August 14, 1963. p. 6.
  2. "Most Popular Films Of 1963." Times [London, England] 3 Jan. 1964: 4. The Times Digital Archive. Web. 11 July 2012.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]