Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ελευθερουπόλεως

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το 1967, έπειτα από δωρεά κτιρίου του ευεργέτη της Ελευθερουπόλεως Φρίξου Παπαχρηστίδη, ιδρύθηκε και στεγάστηκε εκεί η Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλης. Απευθύνεται στους κατοίκους της περιοχής αλλά και γενικά σε όλους τους πολίτες που την επισκέπτονται ωφελούμενοι από τις υπηρεσίες της. Κύριος σκοπός της βιβλιοθήκης είναι να αποτελεί πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο για την πόλη και την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (Ν. Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας), να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μελών της, να παρέχει την άμεση εξυπηρέτηση τους και παράλληλα, να προωθεί την μελέτη και την μόρφωση μέσα από τις συλλογές της, τις υπηρεσίες της και τις πηγές πληροφόρησης που παρέχει.

Διαθέτει 120.000 τόμους βιβλίων που ανταποκρίνονται σε διάφορες θεματικές κατηγορίες για κάθε είδος ενδιαφέροντος, οπτικοακουστικό υλικό με ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τη χρήση και προβολή του καθώς και περιοδικά που βρίσκονται στη διάθεση του κοινού της. Εμπλουτίζεται με έντυπο και μη υλικό βάσει των αναγκών και των προτάσεων των χρηστών. Επιπρόσθετα, το προσωπικό που απασχολείται είναι αρμόδιο για τις βιβλιοθηκονομικές εργασίες όπως είναι η επεξεργασία του υλικού (ταξινόμηση κλπ.) και η εξυπηρέτηση και καθοδήγηση των χρηστών.

Υπηρεσίες της βιβλιοθήκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη λειτουργεί τα εξής τμήματα τα οποία παρέχουν διαφορετική υπηρεσία στους χρήστες:

  • Τμήμα Δανεισμού. Δικαίωμα δανεισμού υλικού της έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη της για 15 ημέρες, εκτός από το πληροφοριακό υλικό που δε δανείζεται. Για την εγγραφή του χρήστη ως μέλος της βιβλιοθήκης είναι απαραίτητη η προσκόμιση της αστυνομικής του ταυτότητας ή του κηδεμόνα του σε περίπτωση ανηλίκου.
  • Τμήμα Ενηλίκων. Οι ενήλικες χρήστες μπορούν να δανειστούν ή να μελετήσουν στο αναγνωστήριο βιβλία ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, πληροφοριακά βιβλία, λευκώματα, τουριστικούς οδηγούς για την Ελλάδα και όλες τις χώρες του εξωτερικού και βιβλία γενικής φύσεως και επιστημών.
  • Παιδικό - Νηπιακό Τμήμα. Είναι ένας χώρος εξοπλισμένος με παιχνίδια και εκπαιδευτικές βιντεοκασέτες για την προώθηση της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας των παιδιών και την αγάπη τους για το βιβλίο.
  • Τμήμα Περιοδικών. Το Τμήμα περιλαμβάνει 75 επιλεγμένους τίτλους περιοδικών ποικίλης ύλης που καλύπτουν τεχνικές ειδικότητες, θέματα καθημερινότητας και εκπαιδευτικά θέματα και δεν μπορούν να δανειστούν παρά μόνο για επιτόπια χρήση.
  • Πληροφοριακό Τμήμα. Στο Πληροφοριακό Τμήμα διατηρεί υλικό που αποτελείται από εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, σχολικά βοηθήματα για το Γυμνάσιο και το Λύκειο και Φύλλα Εφημερίδας της Κυβέρνησης (Φ.Ε.Κ.) σε ηλεκτρονική μορφή, τα οποία δεν μπορούν να δανειστούν και η χρήση τους μπορεί να γίνει μόνο εντός του χώρου της.
  • Τμήμα Οπτικοακουστικού Υλικού. Στο Τμήμα αυτό υπάρχουν 177 κασέτες (μουσικές, παιδικά παραμύθια και αφηγήσεις), ταξιδιωτικά και ιστορικά αφιερώματα, 100 κλασσικές και σύγχρονες ταινίες σε DVD, 632 CD-ROΜ με εκπαιδευτικά παιχνίδια, ασκήσεις-βοηθήματα για τα σχολικά μαθήματα, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά και θέματα για κάθε είδος ενδιαφέροντος.
  • Κοινωνία της Πληροφορίας. Η Κοινωνία της Πληροφορίας είναι ένα πρόγραμμα με σκοπό τη δημιουργία ενός πλαισίου δημιουργικής ανάπτυξης της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής μέσα από την πληροφόρηση, καθώς παρέχονται ηλεκτρονικοί υπολογιστές με πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
  • Κινητές Μονάδες. Διαθέτει 3 οργανωμένες κινητές βιβλιοθήκες (βιβλιοαυτοκίνητα) οι οποίες ταξιδεύουν στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που δεν λειτουργούν Σχολικές Βιβλιοθήκες, με σκοπό να παρέχουν ψυχαγωγία και πληροφόρηση σε ολόκληρη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
  • Δημόσιος Κατάλογος (OPAC).[1] Ο αυτοματοποιημένος κατάλογος της βιβλιοθήκης διατίθεται online στους χρήστες της που θέλουν να αναζητήσουν στο υλικό της.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Κατάλογος (OPAC)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2012. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]