Δεκαοχτούρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Δεκαοχτούρα
Streptopelia decaocto -balcony -two-8.jpg
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Περιστερόμορφα (Columbiformes)
Οικογένεια: Περιστερίδες (Columbidae)
Γένος: Στρεπτοπέλια
Είδος: S. decaocto
Διώνυμο
Streptopelia decaocto (Στρεπτοπέλια η δεκαοκτώ)
Frivaldszky, 1838
Streptopelia decaocto

Η δεκαοχτούρα (επιστημονικό όνομα:Streptopelia decaocto - Στρεπτοπέλια η δεκαοκτώ) είναι ένα είδος του γένους Στρεπτοπέλια (Streptopelia) των περιστερίδων, ιθαγενές στην Ασία και την Ευρώπη, που έχει πρόσφατα εποικίσει και τη Βόρεια Αμερική. Έχει μεσαίο μέγεθος, με μήκος 30-33 εκατοστά από την άκρη του ράμφους μέχρι της άκρη της ουράς, άνοιγμα φτερών 47-55 εκατοστά και βάρος 125-240 γραμμάρια. Το συνολικό χρώμα του είναι στιλβωμένο γκρι με ροζ-γκρι, λιγάκι πιο σκούρο από πάνω απ' ό,τι από κάτω, με ένα μπλε γκρι υποπτέρυγο μπάλωμα. Τα φτερά της ουράς είναι στιλβωμένο γκρι από πάνω και έχουν σκούρες γκρι άκρες από κάτω στην άκρη λευκών φτερών. Έχει ένα μαύρο ημι-κολλάρο στην άκρη του οποίου βρίσκεται λευκό στον αυχένα, από όπου και παίρνει το όνομά του. Τα κοντά πόδια είναι κόκκινα και το ράμφος είναι μαύρο. Η ίριδά του είναι κόκκινη, αλλά τα μάτια από απόσταση φαίνονται μαύρα, καθώς η κόρη του είναι σχετικά μεγάλη και μόνο ένα στενό δακτυλίδι της καφεκόκκινης ίριδας φαίνεται γύρω από τη μαύρη κόρη. Η διαφορές μεταξύ των δύο φύλων είναι πολύ λίγες, ενώ τα νεαρά πουλιά ξεχωρίζουν επειδή το κολάρο τους δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως.[1][2][3]

Το τραγούδι του, που επαναλαμβάνεται πολλές φορές φωνητικά μοιάζει πολύ με το ελληνικό δεκαοχτώ, εξου και το όνομα του πουλιού. Κάνει επίσης ένα σκληρό δυνατό κάλεσμα διάρκειας περίπου δύο δευτερολέπτων, ιδιαίτερα κατά την πτήση λίγο πριν την προσγείωση.

Είναι συγγενικά κοντινό με το νησιωτικό περιστέρι με κολάρο της νοτιοανατολικής Ασίας και με το αφρικανικό περιστέρι με κολάρο που ζει στην υποσαχάρια περιοχή, σχηματίζοντας ένα υπερείδος με αυτά.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Snow, D. W.; & Perrins, C. M. (1998). The Birds of the Western Palearctic (Concise Edition έκδοση). Oxford: Oxford University Press. ISBN 0-19-854099-X. 
  2. Cramp, S., ed. (1985). The Birds of the Western Palearctic 4: 340-353. ISBN 978-0-19-857507-8
  3. Javier Blasco-Zumeta, Laboratorio Virtual Ibercaja Collared Dove
  4. Hoyo, J. del, et al., eds. (1997). Handbook of the Birds of the World, vol. 4. Barcelona: Lynx Edicions, σελ. 137. ISBN 84-87334-22-9. 
Wikispecies logo
Τα Βικιείδη έχουν πληροφορίες για το θέμα:
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα