Δήμος Δίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δήμος Δίου
Δήμος

Dimos Diou.png

Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Διοίκηση  
Διοικητική υπαγωγή  
 • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Διαμέρισμα Μακεδονίας
Νομός Πιερίας
Πληθυσμός 11.252 (απογραφή 2001)
Ιστότοπος http://www.dion.gr

Ο Δήμος Δίου ήταν ένας από τους 13 συνολικά δήμους του νομού Πιερίας. Με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης εντάχθηκε στον Δήμο Δίου - Ολύμπου.

Ο Δήμος πήρε την ονομασία του από το Δίον, αρχαιότατη πόλη, που ήταν αφιερωμένη στο θεό Δία. Έδρα του Δήμου ήταν η Κονταριώτισσα . Είχε έξι δημοτικά διαμερίσματα, με επτά οικισμούς. Στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δίου ανήκαν και ο οικισμός Πλατανάκια. To έμβλημα του Δήμου αποτελείται από την επιγραφή Σεμνά Κλιτύς Ολύμπου.


Ο Δήμος συνόρευε με τους Δήμους Κατερίνης, Λιτοχώρου και Πέτρας. Συνδέεται απευθείας με την εθνική οδό και η απόστασή του είναι μόλις 15 χιλιόμετρα από την πόλη της Κατερίνης. Ο ορεινός όγκος του Ολύμπου καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα της συνολικής έκτασης του Δήμου Δίου.

Δημοτικά Διαμερίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον δήμο περιλαμβάνονταν τα παρακάτω δημοτικά διαμερίσματα και οικισμοί:

Δ.δ. Κονταριωτίσσης -- η Κονταριώτισσα [ 1.980 ]
Δ.δ. Αγίου Σπυρίδωνος -- ο Άγιος Σπυρίδων [ 1.558 ]
Δ.δ. Βροντούς -- η Βροντού [ 2.081 ]
Δ.δ. Δίου [ 1.554 ]
Δ.δ. Καρίτσης -- η Καρίτσα [ 2.220 ]
Δ.δ. Νέας Εφέσου -- η Νέα Έφεσος [ 1.859 ]


Πολιτισμός και αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτήριο του Δημαρχείου του Δίου, στην έδρα του Δήμου

Ο Δήμος παρουσιάζει ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, καθώς συνδέεται με την αρχαιότητα. Το αρχαίο θέατρο του Δίου και το Αρχαιολογικό Μουσείο του απηχούν την αρχαία ελληνική παράδοση.

Εξέχουσα θέση στην πολιτιστική δραστηριότητα του Δήμου κατέχει το Φεστιβάλ του Ολύμπου, το οποίο διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι κυρίως στο χώρο του Δίου, με παραστάσεις αρχαίου δράματος και μουσικές συναυλίες.

Κάθε Ιούνιο διεξάγεται ο Μαραθώνιος του Ολύμπου, που είναι διεθνής αγώνας ορεινού τρεξίματος και την ίδια περίπου εποχή η νεολαία αλλά και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συρρέουν στο ρέμα της Αγίας Τριάδας, στην Παλαιά Βροντού, όπου γίνεται «ρίβερ πάρτι».

Ευρύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και το Βροντινό καρναβάλι, η Γιορτή του Αγρότη στην Καρίτσα, στα τέλη Σεπτεμβρίου και η αναβίωση εθίμων, όπως ο Οβρηός, στην Κονταριώτισσα.

Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει και πολλά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου, όπως το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κονταριώτισσα, το παλαιότερο μνημείο στο είδος του σε ολόκληρη την Πιερία (του 10ου αιώνα) και τους μεταβυζαντινούς ναούς του Αγίου Δημητρίου στις παρυφές του αρχαιολογικού χώρου στο Δίον, το Ναό του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στη Νέα Έφεσο, τον Άγιο Νικόλαο στην Παλαιά Βροντού (περίπου 18ος αι.) και την Αγία Κόρη με το θαυματουργό αγίασμα.

Το ιστορικό του εμβλήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα του Δήμου συνοδεύεται από την επιγραφή "Σεμνά Κλιτύς Ολύμπου". Η φράση είναι παρμένη από το έργο Βάκχαι του Ευριπίδη.

Ανταποδίδοντας τη φιλοξενία του βασιλιά της Μακεδονίας Αρχέλαου, ο μεγάλος τραγικός ποιητής Ευριπίδης έγραψε το δράμα "Αρχέλαος", με θέμα τον επώνυμο πρόγονο του Βασιλιά. Το έργο αυτό πιθανότατα παρουσιάστηκε στο θέατρο που κατασκεύασε ο Αρχέλαος στο Δίον. Στο ίδιο θέατρο ο χορός των "Βακχών" τραγούδησε για τον Όλυμπο και την Πιερία:

Πού' ναι η όμορφη Πιερία
η κατοικία των Μουσών,
η ιερή πλαγιά του Ολύμπου;
Εκεί οδήγησέ με, Βρόμιε, Βρόμιε,
αρχηγέ των Βακχών, Διόνυσε...
Εκεί είναι οι Χάριτες
εκεί είναι ο Πόθος
εκεί είναι έθιμο οι Βάκχες να κάνουν
τις οργιαστικές τελετές του Διονύσου

(Ευριπίδης, Βάκχαι. στ. 406-411)

Δήμαρχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δήμος Δίου ανασυστάθηκε με έδρα την Κονταριώτισσα την 1η Ιανουαρίου 1999. Σε αυτόν συνενώθηκαν και οι άλλοτε κοινότητες της Κονταριώτισσας, Βροντούς, Καρίτσας, Αγίου Σπυρίδωνος και Νέας Εφέσου. Πρώτος δήμαρχος του Δίου ανέλαβε ο Δημήτριος Καραΐσκος, ο οποίος ήταν και Δήμαρχος πριν από την εφαρμογή του Σχεδίου Καποδίστριας. Το 2002 κέρδισε τις δημοτικές εκλογές ο Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο οποίος επανεξελέγη το 2006.

Διατελέσαντες Δήμαρχοι Δήμου Δίου

  • 1999- 2003 Δημήτρης Καραΐσκος
  • 2003- 31 Δεκεμβρίου 2010 Γρηγόρης Παπαχρήστος

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]