Δήμος Ανθηδόνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Δήμος Ανθηδώνας)
Δήμος Ανθηδόνος
Δήμος

Χώρα Ελλάδα
Διοίκηση  
Διοικητική υπαγωγή  
 • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Νομός Ευβοίας
Έκταση 137,2 km2
Πληθυσμός 6.104 (απογραφή 2001)

Ο Δήμος Ανθηδόνος ήταν διοικητική οντότητα που είχε συσταθεί το 1997 με το σχέδιο Καποδίστριας και καταργήθηκε το 2011 με το σχέδιο Καλλικράτης, συγχωνευόμενος στο νέο Δήμο Χαλκιδέων. Νομαρχιακά ανήκε στο Νομό Ευβοίας, αλλά γεωγραφικά βρίσκεται στη βοιωτική ακτή απέναντι από τον πορθμό του Ευρίπου στη Χαλκίδα. Αποτελείτο από το Δημοτικό Διαμέρισμα Δροσιάς, στο οποίο βρισκόταν και η πρωτεύουσα του δήμου, Δροσιά και το Δημοτικό Διαμέρισμα των Λουκισίων. Ο Δήμος Ανθηδόνος συνόρευε στα νοτιοανατολικά με τον Δήμο Αυλίδος, ο οποίος ανήκε κι αυτός στο Νομό Ευβοίας, στα νότια με τον Δήμο Θηβαίων και στα δυτικά με τον Δήμο Ακραιφνίας. Οι δύο τελευταίοι δήμοι ανήκαν στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Βοιωτίας.

Σημαντικές λίμνες υπάρχουν στα όρια του Δήμου Ανθηδόνος, η Παραλίμνη και η Υλίκη, οι οποίες μαζί με τον Μόρνο, τον Εύηνο και την τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα, αποτελούν το υδροδοτικό σύστημα του λεκανοπεδίου της Αττικής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχουν μειωθεί σημαντικά τα υδάτινα αποθέματα στις ανωτέρω λίμνες της Βοιωτίας και να υπάρχει ορατός κίνδυνος οικολογικής καταστροφής, για την ευρύτερη περιοχή.

Ο πληθυσμός του Δήμου Ανθηδόνος σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ήταν 6.104 κάτοικοι κι είχε έκταση 137.266 στρέμματα. Εκτός από τα δημοτικά διαμερίσματα της Δροσιάς και των Λουκισίων, περιλάμβανε και τους οικισμούς των Σκροπονερίων, της Υλίκης, της Ξηρόβρυσης, του Ονταθίου που βρίσκεται στις στροφές της Ριτσώνας και τον οικισμό με την ονομασία Κρόνια. Αυτή η ονομασία αποτελεί παραφθορά του αρβανίτικου τοπωνυμίου Κρόνιεζα, που σημαίνει το μέρος με τις βρύσες. Πράγματι σε αυτή την περιοχή υπάρχουν πηγές με πολλά νερά. Σύμφωνα με μια γλωσσολογική άποψη, η ονομασία Κρόνιεζα, είναι παραφθορά του αρχαιοελληνικού Κρήνη (βρύση). Σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία αποτελούν το βενετικό κάστρο Κανήθου ή αλλιώς Καράμπαμπας, στη βοιωτική ακτή της Χαλκίδας, η αρχαία πόλη της Ανθηδόνος, η οποία χρονολογείται από τους Ομηρικούς χρόνους και ο τύμβος του Σαλγανέα.

Αναλυτικά τα δημοτικά διαμερίσματα και οι οικισμοί του δήμου ήταν (σε αγκύλες ο πληθυσμός το 2001):

Δ.Δ. Δροσιάς [4.861]
Δ.Δ. Λουκισίων (τ. Ανθηδόνας) [1.243]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]