Δήμος Νηλέως

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δήμος Νηλέως

Ο Δήμος Νηλέως ήταν διοικητική μονάδα που υπήρξε μέχρι το 2010, οπότε συγχωνεύτηκε στον Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας που δημιουργήθηκε το 2011 με το Σχέδιο Καλλικράτης και βρίσκεται στο βόρειο άκρο της επαρχίας Χαλκίδος, στη βόρειο Εύβοια. Είχε πάρει την ονομασία του από τον ποταμό Νηλέα που διαρέει τον Δήμο. Έδρα του Δήμου ήταν η Αγία Άννα. Ο πληθυσμός του Δήμου κατά την απογραφή του 2001 ήταν 2.730 κάτοικοι.

Ο Δήμος Νηλέως συνόρευε στα βόρεια με το Δήμο Αρτεμισίου, Β/Δ με το Δήμο Ιστιαίας, Δυτικά με το Δήμο Ελυμνίων, Νότια με το Δήμο Κηρέως και Ανατολικά και Β/Α βρέχεται από το Αιγαίο πέλαγος. Απείχε 72 χλμ από την πρωτεύουσα του Νομού, Χαλκίδα και 150 χλμ από την Αθήνα. Κυριώτερα αξιοθέατα του Δήμου είναι το απολιθωμένο δάσος και το μουσείο απολιθωμένων θηλαστικών στην Κερασιά, οι καταράκτες της Δρυμώνας, το φαράγγι της Μπολοβίναινας[1] και το Λαογραφικό Μουσείο στην Αγία Άννα, το ακρωτήρι Άγιος Βασίλειος στην παραλία Αγίας Άννας (Αγκάλη).

Οι παραλίες του Δήμου είναι ιδιαίτερα ελκυστικές με το φυσικό κάλος και τα πεντακάθαρα γαλανά νερά που έχουν, για τον τουρισμό. Η απέραντη παραλία της Αγίας Άννας διαθέτει ξενοδοχεία διαφόρων κατηγοριών και ξενώνες όπως και άριστα οργανωμένο camping, επίσης και ενοικιαζόμενα δωμάτια, που θα τα βρείτε και στην παραλία Φραγκάκη και στην παραλία Κοτσικιά.

Οι ασχολίες των κατοίκων είναι με τη γεωργία, με τον τουρισμό και άλλα επαγγέλματα.

Διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον δήμο περιλαμβάνονταν τα παρακάτω δημοτικά διαμερίσματα και οικισμοί:

Δ.δ. Αγίας Άννης [1.232]
Δ.δ. Αμελάντων [44]
Δ.δ. Αχλαδίου [437]
Δ.δ. Κεραμείας -- η Κεράμεια [157]
Δ.δ. Κερασέας -- η Κερασιά [350]
Δ.δ. Κοτσικιάς [181]
Δ.δ. Παππάδων -- οι Παππάδες [329]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Φαράγγι Μπολοβίναινας - Νηλέας Ποταμός». Φυσιολάτρες. 22 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]