Δέλτα του Νίγηρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 5°19′34.0″N 6°28′14.9″E / 5.326111°N 6.470806°E / 5.326111; 6.470806

Δέλτα του Νίγηρα
Lua error in Module:Location_map/multi at line 13: Δεν μπόρεσε να βρεθεί ο ορισμός του ζητούμενου locations map. Ούτε "Module:Location map/data/Νιγηρία, Γουινέα-Μπισσάου, Μπενίν, Μάλι, Νίγηρας" ούτε "Template:Location map Νιγηρία, Γουινέα-Μπισσάου, Μπενίν, Μάλι, Νίγηρας" υπάρχει. 5°19′34″N 6°28′15″E
ΧώραΝιγηρία[1], Γουινέα-Μπισσάου, Μπενίν, Μάλι και Νίγηρας
Διοικητική υπαγωγήTambakounda, Μπαμακό, Τιμπουκτού, Lokoja και Onitsha North
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Δέλτα του Νίγηρα είναι το δέλτα του ποταμού Νίγηρα, στον Κόλπο της Γουινέας στον Ατλαντικό ωκεανό, στη Νιγηρία.

Πρόκειται για μια πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπου παράγεται σχεδόν το σύνολο του πλούτου της χώρας. Η περιοχή αποτελούσε το Βρετανικό Προτεκτοράτο των Ποταμών του Πετρελαίου μεταξύ 1885 και 1893, όταν επεκτάθηκε και έγινε το Προτεκτοράτο της Ακτής του Νίγηρα. Το Δέλτα είναι περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο και έχει γίνει επίκεντρο διεθνούς διαμάχης λόγω της καταστροφικής μόλυνσης και οικοκτονίας, καθώς και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες είναι εμπλεκόμενη και η εταιρεία Shell.

Το Δέλτα του Νίγηρα έχει έκταση μεγαλύτερη από 70.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (περίπου όσο η μισή Ελλάδα) και αποτελεί το 7,5% της έκτασης της Νιγηρίας. Περίπου 31 εκατομμύρια άνθρωποι από περισσότερες από 40 εθνοτικές ομάδες κατοικούν στο Δέλτα του Νίγηρα, ενώ οι τοπικές διάλεκτοι φτάνουν περίπου τις 250.

Η Νιγηρία έχει γίνει η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στη Δυτική Αφρική. Περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια εξορύσσονται κάθε μέρα από το Δέλτα του Νίγηρα. Εκτιμάται ότι 38 δισεκατομμύρια βαρέλια βρίσκονται ακόμα στην περιοχή του Δέλτα προς εξόρυξη (αρχές του 2012). Οι πρώτες πετρελαϊκές εργασίες στην περιοχή ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1950 και έγιναν από πολυεθνικές εταιρείες, που παρείχαν στη Νιγηρία τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό και τα κεφάλαια για την εξόρυξη πετρελαίου. Από το 1975, η περιοχή αποφέρει περισσότερο από το 75% των εξαγωγών της Νιγηρίας. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν το 97% των εσόδων της Νιγηρίας από εξαγωγές. Μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου που εξορύσσεται από πετρελαιοπηγές του Δέλτα καίγεται αμέσως με συχνότητα περίπου 70 εκατομμυρίων m³ την ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί με το 41% της Αφρικανικής κατανάλωσης φυσικού αερίου, και αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον πλανήτη. Η περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλεί η πετρελαιοβιομηχανία και η έλλειψη διανομής του πετρελαϊκού πλούτου αποτελούν βασικούς παράγοντες για τη διαμαρτυρία από πολυάριθμες περιβαλλοντικές οργανώσεις και προκαλούν διεθνοτικές συγκρούσεις στην περιοχή, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι πρόσφατες δράσεις των ανταρτών από το Κίνημα για την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα(MEND).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. GEOnet Names Server. 11  Ιουνίου 2018. -2020890.