Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γρανικός ποταμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το «Γρανικός» ανακατευθύνει εδώ. Για το μυθολογικό πρόσωπο, δείτε: Γρανικός (μυθολογία).

Συντεταγμένες: 40°23′N 27°18′E / 40.383°N 27.300°E / 40.383; 27.300

Γρανικός ποταμός
ΠηγέςΌρος Ίδη
ΕκβολέςΘάλασσα του Μαρμαρά
Χώρες ΛεκάνηςΤουρκία
ΧώραΤουρκία
Μήκος80 χλμ
Χάρτης

Γρανικός είναι η αρχαία ονομασία του ποταμού Biga Çayı ή Çan Çayı ή Kocabaş Çayı. Είναι ένας σχετικά μικρός ποταμός στη Μικρά Ασία, ο οποίος πηγάζει από τις βόρειες πλαγιές του όρους Ίδη (Kazdağı), από όπου διαρρέοντας το αρχαίο πεδίο της Αδράστειας εκβάλλει στην Προποντίδα. Σήμερα ο Γρανικός ποταμός είναι πλεύσιμος για μικρά σκάφη μέχρι 7 χλμ από τις εκβολές του.

Οι εκβολές του Γρανικού, που βρίσκονται νότια του ακρωτηρίου Καλέ-Μπουρνού, αποτελούν σήμερα αγκυροβόλιο στον κόλπο της Αρτάκης, φέροντας το όνομα Μπεκή Σεχίρ. Στο στόμιο των εκβολών του Γρανικού σχηματίζεται, από την φερόμενη λάσπη (ιλύ), μια υφαλοταινία που προστατεύει τα μικρά ιστιοφόρα όταν σε περιπτώσεις κακοκαιρίας αναπλέουν αυτόν.

Ο Γρανικός ποταμός έμεινε στην ιστορία από δύο σημαντικές μάχες που δόθηκαν περί αυτόν. Η πρώτη είναι η πασίγνωστη Μάχη του Γρανικού που συνέβη το 334 π.Χ. μεταξύ του περσικού στρατού και του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η δεύτερη είναι η Μάχη του Γρανικού (72 π.Χ.), όπου ο στρατός του Μιθριδάτη, βασιλιά του Πόντου, αποδεκατίστηκε από τις ρωμαϊκές δυνάμεις υπό το στρατηγό Λούκουλο.[1]