Γουλιέλμος φιτς Ντάνκαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γουλιέλμος φιτς Ντάνκαν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
William fitz Duncan (Αγγλικά)
Γέννηση1090
Θάνατος1147
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςUnknown[1]
Alice le Meschin, Lady of Skipton (από 1138)[1]
ΤέκναDonald MacWilliam
William MacWilliam, Lord of Egremont[2]
Cecilia MacWilliam[2]
Amabel MacWilliam, Lady of Copeland[2]
Alice de Rumilly, Lady of Allerdale[2]
Donald FitzDuncan[2]
ΓονείςΝτάνκαν Β΄ της Σκωτίας[2] και Ethelreda, daughter of Gospatric[2]
ΟικογένειαΟίκος του Ντάνκελντ

Ο Γουλιέλμος φιτς Ντάνκαν (William fitz Duncan, πέθανε το 1147) ήταν Σκωτσέζος πρίγκιπας από τον Οίκο του Ντάνκελντ, νόμιμος γιος και διάδοχος του Ντάνκαν Β΄ της Σκωτίας και της Εθελρέδας της Νορθουμβρίας. Ο πατέρας του δολοφονήθηκε από τον Μέιλ Πέτρε του Μερνς (1094) που υποστήριζε τα δικαιώματα στον θρόνο του ετεροθαλούς θείου του Ντόναλντ Γ΄ της Σκωτίας, ο Γουλιέλμος φιτς Ντάνκαν δραπέτευσε με την μητέρα του στο Κάμπερλαντ και επέστρεψε στην αυλή του θείου του μια δεκαετία αργότερα. Όταν ανέβηκε στον θρόνο ο ετεροθαλής θείος του Αλέξανδρος Α΄ της Σκωτίας ο Γουλιέλμος προοριζόταν διάδοχος του θρόνου, ο Ερρίκος Α΄ της Αγγλίας ωστόσο απαίτησε να ανέβει στον θρόνο της Σκωτίας ο ευνοούμενος του Δαυίδ Α΄ της Σκωτίας. Την εποχή του Αλεξάνδρου Α΄ και του Δαυίδ Α΄ ο ίδιος ο Γουλιέλμος ήταν επικεφαλής της σύνταξης των βασιλικών διαταγμάτων.

Μια πληροφορία του 13ου αιώνα αναφέρει ότι ο Γουλιέλμος ήταν μορμάρος του Μόρεϊ, είναι πολύ πιθανό να διαδέχτηκε τον Οένγκους του Μόρεϊ μετά την ήττα του (1130). Την παραχώρηση έκανε ο γιος του Δαυίδ Α΄ Ερρίκος της Σκωτίας όταν ενηλικιώθηκε, μεσολάβησε να γίνει ο γάμος του με μια κόρη του Οένγκους ώστε να μπορεί να τον κληρονομήσει, η δωρεά αυτή έκανε τον Γουλιέλμο τον ισχυρότερο βαρόνο στην βόρεια Αγγλία. Ο Γουλιέλμος φιτς Ντάνκαν ήταν σκληρός πολεμιστής, οδήγησε σε εκστρατεία Γαλάτες στην βόρεια Αγγλία (1138) και νίκησε τους Νορμανδούς στην μάχη του Κλίθερο αλλά οι επιτυχίες σταμάτησαν μετά την ήττα στην μάχη του Στάνταρντ.


Ο Ντόναλντ μακ Ουλείμ επιτέθηκε εναντίον των βασιλέων της Σκωτίας με διεκδικήσεις στον θρόνο λόγω τού γάμου με μία κόρη του Οένγκους του Μόρεϊ, η οποία ήταν εγγονή και διάδοχος του Λούλαχ της Σκωτίας. Ο Ντόναλντ μακ Ουλείμ έπεσε στις 31 Ιουλίου 1187 σε μάχη εναντίον του Γουλιέλμου του Λέοντα. Ο Γουλιέλμος φιτς Ντάνκαν απεβίωσε το 1147 και το Μόρεϊ έπεσε ξανά στα χέρια του Δαυίδ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη του σύζυγος απεβίωσε πρόωρα (1137) και στην συνέχεια παντρεύτηκε την Αλίκη του Ρουμιλί, κόρη του Γουλιέλμου Μεσίν, με την οποία απέκτησε:

  • Γουλιέλμος, απεβ. το 1160
  • Σεσίλλη, κυρία του Σκίπτον, παντρεύτηκε τον Γουλιέλμο των Μπλουά τον Παχύ, κόμη του Ωμάλ/Άλμπεμαρλ.[3]

Είχε επιπλέον ένα μεγάλο αριθμό από νόθα παιδιά, ανάμεσα στα οποία ο Γουίμουντ των Νησιών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Oram, Richard, David I: The King who made Scotland, (Gloucestershire, 2004)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα William fitz Duncan της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).