Δουκάτο της Βοημίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δουκάτο της Βοημίας
8701198

Σημαία

Έμβλημα
ΠρωτεύουσαΠράγα
Πολίτευμαμοναρχία

Το Δουκάτο της Βοημίας(τσεχικά: České knížectví, γερμανικά: Herzogtum Böhmen, λατινικά: Ducatus Bohemiæ)[1][2] ήταν μοναρχία και πριγκιπάτο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην Κεντρική Ευρώπη κατά τον Πρώιμο και τον Υψηλό Μεσαίωνα.

Σχηματίστηκε περίπου το 870 από Τσέχους ως μέρος της σφαίρας της Μεγάλης Μοραβίας. Η Βοημία διαχωρίστηκε από την αποσύνθεση της Μοραβίας, αφού ο Δούκας Σπυτίνιεφ ορκίστηκε πίστη στον Ανατολικό Φράγκο βασιλιά Αρνούλφος το 895.

Ενώ οι Δούκες της Βοημίας της δυναστείας των Πρεμυσλιδών, κατά την πρώτη απόφαση στο Κάστρο της Πράγας και στο Λέβι Χράντεκ, έθεσαν περαιτέρω κτήματα υπό τον έλεγχό τους, ο Χριστιανισμός που ξεκίνησε από τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο συνεχίστηκε από τους Φράγκους επίσκοπους του Ρέγκενσμπουργκ και του Πασάου.

Το 973 ιδρύθηκε η Επισκοπή της Πράγας μέσω των κοινών προσπαθειών του Δούκα Μπολέσλαου Β΄ και του Αυτοκράτορα Όθωνα Α΄.[3] Ο Δούκας Βεντσέσλαος της Βοημίας, που σκοτώθηκε από τον μικρότερο αδερφό του Μπολέσλαο το 935, έγινε ο προστάτης άγιος της γης.

Ενώ τα εδάφη καταλήφθηκαν από τον Πολωνό βασιλιά Μπολέσουαφ Α΄ και οι εσωτερικοί αγώνες συγκλόνισαν τη δυναστεία Πρεμυσλιδών, ο Δούκας Βλαντιβόι δέχτηκε τη Βοημία ως φέουδο από τα χέρια του ανατολικού Φράγκου βασιλιά Ερρίκο Β΄ το 1002 και το δουκάτο έγινε αυτοκρατορικό κράτος της Αγίας Ρωμαϊκής ατοκρατορίας.

Το Δουκάτο της Βοημίας εξελίχθηκε σε ένα κληρονομικό Βασίλειο της Βοημίας, όταν ο Δούκας Ότακαρ Α΄ εξασφάλισε την ανοδό του από τον Γερμανό βασιλιά Φίλιππο της Σουαβίας το 1198. Οι Πρεμυσλίδες παρέμειναν στην εξουσία καθ' όλη τη διάρκεια του Μεσαίωνα, μέχρι την εξάλειψη της αρσενικής γραμμής με θάνατο του Βασιλιά Βεντσέσλαο Γ΄ το 1306.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Bradshaw, George (1867). Bradshaw's illustrated hand-book to Germany. London. σελ. 223. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2014. 
  2. Chotěbor, Petr (2005). Prague Castle : Detailed Guide (2nd complemente έκδοση). Prague: Prague Castle Administration. σελίδες 19, 27. ISBN 80-86161-61-7. 
  3. Bohemia to the Extinction of the Premyslids, Kamil Krofta, Cambridge Medieval History:Victory of the Papacy, Vol. VI, ed. J.R. Tanner, C.W. Previte-Orton and Z.N. Brooke, (Cambridge University Press, 1957), 432.