Γονέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Γονέας ή γονιός λέγεται ο πατέρας ή η μητέρα, κάποιος που γεννά, τίκτει, ή ανατρέφει και μεγαλώνει ένα τέκνο. Οι διάφοροι ρόλοι των γονέων διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και είναι ιδιαίτερα πολύπλοκοι στις διάφορες ανθρώπινες κουλτούρες.

Μητέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Μητέρα

Μητέρα είναι ο βιολογικός ή κοινωνικός θηλυκός γονέας ενός παιδιού ή νεογνού. Ο μητρικός δεσμός περιγράφει τα συναισθήματα που έχει μια μητέρα για τα παιδιά της (ή τα παιδιά άλλων). Για ένα θηλαστικό όπως ο άνθρωπος, η μητέρα κυοφορεί το παιδί της (που λέγεται αρχικά έμβρυο και στη συνέχεια βρέφος) στη μήτρα από την γονιμοποίηση ή εμφύτευση μέχρι το βρέφος να είναι αρκετά ανεπτυγμένο για να γεννηθεί. Η μητέρα τότε εισέρχεται σε οδύνες (labor) και τίκτει. Μετά τον τοκετό, η μητέρα γαλακτίζει και θηλάζει το παιδί.

Πατέρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Πατέρας

Πατέρας λέγεται παραδοσιακά ο αρσενικός γονέας. Όπως και οι μητέρες, οι πατέρες κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την βιολογική, κοινωνική ή νομική τους σχέση με το παιδί. Ιστορικά, η βιολογική σχέση της πατρότητας είναι καθοριστική για την ταυτότητα του πατέρα. Όμως, η πιστοποίηση της πατρότητας είναι δύσκολη και έτσι συχνά κοινωνικοί κανόνες ορίζουν ποιος λέγεται πατέρας (π.χ. ο σύζυγος της μητέρας). Στη σύγχρονη κοινωνία, όπου οι διαζευγμένοι είναι περισσότεροι από τους εν γάμω γονείς, ο πατρικός ρόλος έχει υποβαθμιστεί.[εκκρεμεί παραπομπή] Έτσι, δημιουργήθηκαν παγκόσμια κινήματα μπαμπάδων κυρίως διαζευγμένων με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κοινωνιών για το νέο αυτό δεδομένο.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Parent της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).