Γκυ της Ιβρέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Γκυ της Ιβρέας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση940
Θάνατος965
Αιτία θανάτουπεσών σε μάχη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΓονείςΒερεγγάριος Β΄ της Ιταλίας και Βίλλα της Τοσκάνης
ΑδέλφιαΚορράδος της Ιβρέας
Άνταλμπερτ της Ιταλίας
Ροζάλα της Λομβαρδίας
Γκεμπέργκα της Ιβρέας
ΟικογένειαΟίκος της Ιβρέας

Ο Γκυ (ιταλ.: Guido d'Ivrea, 940 - 25 Ιουνίου 965), από τον Οίκο της Ιβρέας ήταν μάργραβος της Ιβρέας (950-965).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Βερεγγάριου Β΄ μαργράβου της Ιβρέας και βασιλιά της Λομβαρδίας ("Ιταλίας") και της Βίλλα των Μποζονιδών, κόρης του Μπόζο μαργράβου της Τοσκάνης. Αδέλφια του ήταν ο Άνταλμπερτ και ο Κορράδος.

Το 950 ο πατέρας του όρισε τον Άνταλμπερτ ως συμβασιλιά του στη Λομβαρδία και τον Γκυ ως μάργραβο της Ιβρέας, περιοχής του Οίκου τους. Το 962 ο Γκυ έδωσε καταφύγιο στον Πέτρο Γ΄ Καντιάνο, εξόριστο δόγη της Βενετίας. Οι δύο τους εκστράτευσαν εναντίον του Θεοβάλδου Β΄ δούκα του Σπολέτο και κατέλαβαν το Σπολέτο και το Καμερίνο.

Το 962 ο Άλνταλμπερτ επέστρεψε από την εξορία του στην Κορσική και προσπάθησε να ανακτήσει τον θρόνο του. Ο Γκυ και ο Κορράδος τον βοήθησαν στην πολιορκία της Παβίας, πρωτεύουσας της Λομβαρδίας. Έπειτα οι τρεις αδελφοί αποσύρθηκαν στα φρούρια γύρω από τις λίμνες Κόμο και Γκάρντα. Ο Όθων Α΄ της Γερμανίας κατάσχεσε τις γαιες του και τις παραχώρησε στον Γκυ επίσκοπο της Μόντενα.

Ένας στρατός Σουαβών υπό τον Μπούρχαρτ Γ΄ δούκα της Σουαβίας του επιτέθηκε το 965 και στον ποταμό Πο (Πάδο) έγινε μάχη. Ο Γκυ ήλθε προς βοήθεια του αδελφού του και σκοτώθηκε. Ήταν 25 ετών· ο Άνταλμπερτ διέφυγε στη Γαλλία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Antapodosis ("Book of Retributions") III.1; IV.11-12; V.32.
  • Philip Grierson and Mark Blackburn, Medieval European Coinage: Volume 1, The Early Middle Ages (5th-10th Centuries), (Cambridge University Press, 1986), 258.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Guy of Ivrea της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).